Eskisi gibi cipsler, çikolatalar, abur cuburlar yemiyorum.
En son ne zaman cips ve çikolata yedim hatırlamıyorum.
Koca kalıp margarini boca ettiğimiz kurabiye poğaça tarzı yağlı şeyler hiç yemiyorum. Hani hiç dediklerim ağzıma sürmüyorum değil. En fazla ayda bir kere.
Eve margarin, tereyağ almıyorum. Artık ayçiçek yağı da almıyorum. Sadece zeytin yağı kullanıyorum. Ve yağ konusunda elimi korkak alıştırıyorum.
Bakıyorum mesela yemek yapanlara, soğan kavururken soğanlar yağ içinde yüzüyor.
Benim döktüğüm yağ 1 yemek kaşığını geçmiyor. Bazı yemeklere hiç yağ koymuyorum. Mesela çorbalar; mercimek çorbasına gram yağ atmıyorum.
Karnıyarık en sevdiğim yemektir. Gel gelelim içini koymadan önce kızarttığımızda dünya kadar yağ emer. O kadar yağlı bir yemektir ki patlıcanlar yağlı olduğu için harcına pek yağ koymayız. O yüzden sebzelerin hiçbirini kızartmıyorum. Patlıcan, kabak, karnabahar, brokoli, patates, havuç, biberler vs ya buharda haşlayıp sonrasında balsamikle soteliyorum ya da çok az yağlayıp bolca baharatlayıp fırında yağlı kağıda serip pişiriyorum. Nadiren de sulu yemek şeklinde az sulu pişiriyorum. Malum, yemeğin suyuna bana bana yarım ekmek götürme devri değil.
Canım şekerli şeyler istediğinde eskisi gibi ambalajlı gıdalara sarılmıyorum. Meyve tercih ediyorum. Mesela muz aşırı şekerli bir meyve zaten, şeker isteğini kesiyor. Nutella, abur cubur yerine tahin pekmez veya balı kepekli ekmeğe sürüp şeker ihtiyacımı bastırıyorum.
Süt ürünleri olmazsa olmaz. Ama peynirler, süt ve yoğurtlar da sağlıklı olmasının yanında kalorisi bol gıdalar. Eğer ideal kilonuzun altında değilseniz bu ürünlerin light olanlarını bolca tüketebilirsiniz.
Günlük kalori ihtiyacımı yağ ve karbonhidrattan ziyade protein ağırlıklı almaya çalışıyorum.
Pirinç pilavını hayatımdan çıkardım. Alternatif olarak eğer şartsa, bulgur tercih ediyorum. Pirinç glisemik indeksi yani kana karışma hızı yüksek bir gıda olduğu için(tokluk hissi vermediği gibi kan şekerini hızlıca yükseltip düşürdüğünden; çabuk acıktırdığından) sağlıklı bir karbonhidrat değil. Gün içinde çok fazla enerji harcamadığınız sürece tüketilmesi önerilmiyor. Pirincin sağlık puanı 2/5 iken bulgurun 5/5. Bulgur aynı zamanda yüksek lif, besin ve protein değeriyle diyetlerde de önerilen sağlıklı bir karbonhidrat.
Günlük karbonhidrat kotamı ekmek pirinç gibi besinler yerine patates bulgur ve makarnadan kullanıyorum. Tabii çok az olması kaydıyla.
Sebzeyi yağsız olmak kaydıyla bol bol, az yağlı olmak kaydıyla yeterli miktarda yiyebiliyoruz.
Kuruyemişleri çok az olmak kaydıyla her gün tüketebiliriz. Özellikle yer fıstığı hem diğerlerine göre en çok protein içeren, en az yağ içeren ve en ucuz kuruyemişlerden olduğu için ilk tercih edilesi.
Süt ürünleri ve yumurtadan sonra diğer protein kaynağımız et, tavuk, balık. Sık sık bunları tüketmeliyiz. Protein için en önemli kaynak kırmızı et ancak hem fiyatı hem de kolesterol nedeniyle her gün tüketemeyeceğimiz için tavuk göğüse ağırlık verebiliriz. Özellikle yağsız olduğu hem de fiyatı uygun olacağı için fileto-göğüs kısmına yüklenebiliriz. Tavuğun en yüksek protein içeren kısmı göğsü. Kırmızı eti de yağsız tercih etmeliyiz. Balık tüketmeliyiz ama yağda kızartarak değil; fırında ya da yağsız ızgara.
Şimdilik aklıma gelenler, uyguladıklarım bunlar.