sağlıklı beslen, sağlıklı bebeğin olsun....

hxuxrrem 2000

SEN BU SEVGİYİ HAKETMEDİN
Kayıtlı Üye
14 Aralık 2007
5.323
31
156
İstanbul
Sağlıklı beslen, sağlıklı bebeğin olsun!


Sağlıklı bebek doğurmak istiyorsanız yaşam biçiminizi planlayın!

BEBEK sahibi olmaya karar verdiniz! Hayatınızın çok önemli bu kararı için dikkat etmeniz gereken birçok nokta var. En önemlisi; sağlıklı bir gebelik geçirmek ve sağlıklı bir bebek sahibi olmak için doğru düzenlenmiş bir beslenme programı uygulamanız. Sağlıklı beslenmek çocuğunuz doğmadan önce onun için yapacağınız en önemli şey; onun için güzel bir oda hazırlamaktan çok daha faydalı üstelik... İdeal olarak hamile kalmadan en az 3 ay-1 yıl önce beslenme durumunuz en iyi durumda olmalı. Ne çok zayıf ne de çok kilolu olmalısınız. Unutmayın hamilelik diyet için uygun bir zaman değildir. Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Aile Hekimi ve Beslenme Danışmanı Dr. Murat Berksoy, hamilelik öncesi beslenmenin önemi ile ilgili sorularımızı cevapladı:

Hamilelik öncesi fazla kiloların zararları nedir?

Hamilelik öncesinde fazla kilolar, öncelikle anne adayının gebe kalmasını zorlaştırır. Kalp, diyabet ve obezite riski anne karnındayken ortaya çıkmaktadır. Anne kötü beslenirse, bebeği ileri yaşlarında, hatta yetişkin döneminde bu hastalıklara aday olmaktadır. Aşırı kilolu annelerin çocuklarının kalp hastalıkları veya şeker hastalıkları için yüksek risk taşıdığı bilinmektedir. Fazla kilolu olan kadınlar iri bebekler dünyaya getirirler. Bu durum bebek ve anne için travmatik doğum nedenidir, forsepsle veya sezaryen ile doğum yapılmasını gerektirir. Fazla kilolu kadınlarda gebe kalmakta güçlük, düşük, gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon, diyabet, pıhtılaşma bozuklukları ve kalp problemleri, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek daha fazla görülür.

Gebelik öncesi dengesiz beslenme nelere yol açabilir?

Gebelik öncesi dengesiz beslenme, anne açısından doğum risklerini beraberinde getirirken, gebelik zehirlenmesi ve anne ölümlerine yol açar. Bebekler de ise fiziksel ve zihinsel gelişim geriliğine, hastalıklara yakalanma riskinde önemli oranda artışa ve ölü doğuma zemin hazırlar. Fazla kilolu kadınlarda yukarıdaki sorunlarla beraber gebe kalmak da daha zordur. Gebe kalma şansını artırmak, gebelikte güçlük yaşmamak ve gebelik sonrasında rahat olabilmek için kilo vermelidir.

Hamilelikte ideal kilo nedir? Bir anne adayının kaç kilo alması idealdir?

Bir gebe için; vücut kitle indeksi ne olursa olsun önemli olan gebeliğini takip eden doktorun fikirleri ve önerileridir. Her gebenin ideal kilosu farklıdır. Şişmanlık sınırlarını saptamakta kullanılan bir formül "Vücut Kitle İndeksi (VKİ)"dir. Ağırlığın metre cinsinden boyun karesine oranı ile hesaplanır. Örneğin; 170 cm boyunda ve 70 kg ağırlığındaki bir hastanın VKİ = 70/1.72 = 24.2'dir. VKİ; 19-25 arasında olan kişiler normal kilolu kişilerdir. 25-30 arası balık eti veya toplu, 30-40 arası şişman ve 40'ın üzeri ise bazı hastalıkların ortaya çıkmasına elverişli şişmanlık durumu olarak ifade edilir. Bel çevresinin kadında 88 cm'yi geçmesi ya da bel çevresinin kalça çevresine oranının kadında 0.8'den fazla olması yine şişmanlık olarak değerlendirilmektedir. Yağ dokusunun vücudun nerde biriktiğini anlamamıza yarar. Eğer yağ dokusu karında ve dolayısı ile iç organların çevresinde birikmişse bu durumda o şişman kişide kilo fazlalığına bağlı olarak ortaya çıkma ihtimali olan bazı ek hastalıkların görülme oranı çok daha fazla artar. Hamilelikte tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kalp ve beyin damarlarında tıkanma ihtimali, şişman olmayan veya şişman olup da yağ dokusu karın dışındaki bölgelerde (örneğin bacak, kol gibi) biriken kişilere göre çok daha fazladır.

Gebelikteki ideal kilo nasıl sağlanabilir?

Gebelikteki ideal kilo artışı hamilelik öncesi kilo ve yaşa bağlıdır. Kilolu kadınların hamilelik süresince daha az, zayıf kadınların ise daha fazla alması uygundur. Hamilelik öncesi kilosu ne olursa olsun hiçbir hamile kadın bu süreç boyunca kilo vermeye kalkışmamalıdır. Vücut kitle indeksi 20-25 arasında, hamilelik boyunca 11-14 kilo arasında almış olmanız idealdir. Hamileliğin ilk 12 haftasında kilo artışı çok yavaş olabilir. Hatta bulantı ve kusmalar varsa bir kaç kilo kaybetmeniz de normal kabul edilebilir. Eğer hamilelik öncesi vücut kitle indeksi 20'nin altındaysa hamilelik süresince 14-18 kilo alabilir. Hamile kalmadan önce fazla kiloluysa vücut kitle indeksi 26-29 arasındaysa bu durumda tüm hamileliğin 6-10 kilo almalıdır. Eğer vücut kitle indeksi 29'dan büyükse tüm gebelik süresince 7-8 kilodan fazla almamalıdır. 12 haftadan sonra vücut kitle indeksine göre haftada 300-600 gram almak gebeliğin rahat geçmesini sağlayacaktır.

Zayıflık da hamilelik için problem midir?

Çok fazla zayıflık da başarılı bir hamilelik şansını tehlikeye atar. Sağlıklı kilo yani kişinin ideal kilosu önemlidir. İdeal kilo herkes için standart değildir.Gebe kalmadan önce ideal kilo için doktora danışılmalıdır. Kilo değişiklikleri ani olmamalı, uygun bir süreye dağılmalıdır.

Hamilelik öncesinde ve hamilelikte doğru yapılan egzersizin faydaları nelerdir?

Hamilelikte oluşabilecek bel ağrısı, kabızlık, bacaklarda şişlik, varis, kramp gibi problemlerini en aza indirir,
Hamilelikte gelişebilecek şeker hastalığından korur veya tedavi eder,
Hamilenin duruşunu geliştirir,
Moral olarak hamileyi anneliğe hazırlar, doğum korkusunu azaltır, gerginliği azaltır,
Kas gücünü, elastikiyetini ve dayanıklılığı arttırır,
Enerjiyi artırır,
Dengeyi koruyarak düşme riskini azaltır

Hamilelikte ne tip egzersizler yapılır?

Solunum egzersizleri ve gevşeme teknikleri özellikle doğum süreci başladığında annenin sakin kalarak kendisinin ve bebeğinin strese girmeden süreci tamamlamasına yardımcı olur. Doğum sancılarının gelmeye başladığı birinci dönemde gevşeme teknikleri ile anne enerjisini aktif doğum sürecine saklar. Yine ilk dönemde solunum teknikleri ile anne ağrıyı daha az hisseder. Kegel egzersizleri; idrar kesesi, rahim ve kalın bağırsağın son bölümünü destekleyen kas grubunu çalıştıran egzersizlerdir. Pelvik taban kasları dediğimiz bu kas grubunuz yeteri kadar kuvvetli değilse doğum sonrasında ve bazen gebelik sırasında öksürmekle, hapşırmakla oluşabilen idrar kaçakları olabilmektedir.

Kutu:
Anne adayları hangi besinleri mutlaka almalı?

Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem ve baklagiller
Kemik gelişimi için; kalsiyumdan zenginleştirilmiş yoğurt, süt,
Fındık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler
Güneş ışığı
Folik asit tabletleri
Bol bol su tüketmeliler

Kutu: Prof. Dr. Mustafa Bahçeci / Bahçeci Kliniği Direktörü Şişmanlık tek başına kısırlık sebebi olabilir mi?

Olabilir. Bizim, sebebi bilinemeyen infertilite dediğimiz durumlarda, eğer kilo problemi faktörü varsa direk buna yöneliyoruz. Görüyoruz ki, kısırlık nedeniyle bize başvuran ve beslenme programına alınan anne adayları zayıflayınca başka hiçbir tedavi veya yardımcı yöntem gerektirmeden gebe kalabiliyor. Fazla kilonun kadınlarda doğurganlığı azalttığı ispatlanmış bir gerçek.

Aşırı zayıflık doğurganlığı etkiler mi?

Aşırı zayıflık adet düzensizliği yapıyor. Adet düzensizliği, yumurtlama bozukluğu gibi sorunlar aşırı zayıflıktan kaynaklanarak, kısırlığa sebep olabiliyor. Vücutta yağ oranı, kadınlarda normalde yüzde 20-29 arasındadır. Beslenme bozukluğu sonucu aşırı zayıf olan kadınlarda adet düzensizliğine sık rastlanıyor. Düzensiz kanamalar, yumurtlama bozukluğu ile birlikte seyrediyor. Benzer durumdaki atletler, yüzücüler gibi ağır spor yapanlarda da kısırlık sık görülüyor. Sağlıklı beslenme sonucunda vücut yağ oranları ve kiloları düzeldiğinde, kişilerin gebe kalma şanslarının artıyor.

Kutu: Hamilelik planlanırken anne ve baba nelere dikkat etmeli?

Hamileliği planlayan bir ailede hem anne hem de baba adayı alkol tüketimini sınırlandırmalıdır. Alkol tüketimi doğacak bebeğinizde ciddi doğumsal bozukluklara sebep olabilir. Alkol, erkeklerde sperm hareketliliğini ve sayısını azaltmakla beraber, kadınlarda gebe kalma şansını düşürmektedir.

Kafein merkezi sinir sistemi üzerine etkili olarak aşırı gerginlik ve dikkat dağınıklığına sebep olabilir. Hamileliği planlayan ailelerde hem anne hem de baba adayının kafein alması gerginliğe sebep olabileceğinden ve bu da döllenme yeteneğini etkileyebileceğinden sınırlandırılmalıdır. Düşük riskini de arttırır.

Mümkün olduğunca az az ,sık sık yemek yenmelidir. Sadece ana öğünlere dayanan beslenme alışkanlığı mide ve barsak sisteminde ki gevşemeye bağlı olarak yemekten sonra mide yakınmalarına neden olabilir. Özellikle yatmadan 1-2 saat öncesinden itibaren yemek yenmemelidir.

Sağlıklı beslenme planı; neyi hangi saatte yemek gerektiğini söyleyen kesin bir plan değildir. Bu plan, kan şekerini kontrol eden ve uygun kiloya ulaşıp korunmasına yardımcı olan, geniş fakat iyi organize edilmiş bir stratejidir. Doktorunuz veya diyetisyeniniz, sevdiğiniz yemekleri kullanarak dengeli bir beslenme planı hazırlamanızda yardımcı olabilir. Kilo verme gayretleri içinde olurken tüm yaşam şeklinizi değiştirirseniz, yaşam boyu sağlıklı ve zinde kalabilirsiniz.

Gebelik dönemine hazırlanırken, vücudun takviye vitaminlerle hazırlanması gerekiyor. Gebelik öncesinde, en az 1,5 ay önce folik asit alınması çok önemli. Gebelik planlanıyorsa günde 400 mikrogram folik asit alınması gerekli.
alıntı...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…