Doktorunuz sağlığınızla ilgili sıkıntı olmadığını söylediği halde ciddi bir hastalığınız olduğu konusunda sürekli endişeleniyorsunuz ve belirtiler bir türlü geçmiyor? Peki neden?
İlerleyen ciddi bir hastalığın olduğuyla ilgili gerçekçi olmayan inanışlarla beyni sürekli meşgul etmeye hipokondri yani hastalık hastalığı denir. Hastalık hastaları, vücudundaki belirtilere öylesine odaklanmıştır ki belirli bir organıyla ilgili ciddi bir hastalığı olduğunu, kansere yakalandığını ya da diğer berlirlenemeyen bir hastalığının olduğunu sanırlar.
Hastalık hastaları o kadar endişelidir ki en ufak bir baş dönmesinde bile hemen bir kalp hastalığı olduğunu sanırlar sürekli elleri nabızlarında, dikkatleri vücuttaki belirtilerde hastane hastane gezerler ve sürekli tahlil yaptırırlar. Hem kendilerini hem ailesini hem de sosyal çevresini belli bir süre sonra bıktırmaya başlarlar. Herhangi bir yerde sağlıkla ilgili bir şey konuşulduğunda bildiği her şeyi hemen anlatmaya çalışır. Birisi vücudunda ağrıyan bir yeri olduğunda hemen evet bende de aynı sorun var diyerek konuya dahil olur.
Hastalık Hastalığı Belirtileri
Bu kişiler dikkatini yoğun bir şekilde vücuduna odaklamıştır. Ufak bir ağrıda hemen kötü senaryolar yazmaya başlar. Kendi sağlığı hakkında sürekli endişle içindedir. Mesela TV'de gördüğü sağlıkla ilgili bir haber onu çok etkiler. Hemen o hastalığı araştırmaya başlar. Dikkatleri sürekli bedenleri üzerindedir ve yoğun ölüm korkusu yaşarlar.
Hekimlerin "bir şeyin yok" cevabına çok sinirlenirler. Başka doktorlara giderek tekrar tekrar tahlil yaptırırlar. Belli bir süre sonra hekimlere karşı güvensizlik duygusu gelişir. Onların söylediği ya da yapmasını istediği şeylere dikkat etmezler. Kendi bildiklerinin daha doğru olduğunu düşünürler.
Hastalık hastalığı olanlar sürekli bir ilgi beklentisi içindedirler. Kendilerine özel bir tedavi uygulanmasını ve aşırı ilgilenilmesini beklerler ve çeşitli sağlık testlerine girmek isterler. Bu testlerde de her şeyin normal olduğunu gördüklerinde belli bir süre rahatlama olur ancak bir miktar zaman geçtikten sonra durum eskiye döner.
Hastalık Hastalığı Kimlerde Görülür?
Genellikle 20 li yaşların başında başlar. Erkeklerde ve bayanlarda hemen hemen aynı düzeyde görülür.
Hastalık Hastalığı Neden Olur?
Hastalık hastalığının nedenine dair tıp dünyasında çeşitli görüşler bulunmaktadır. Hastalık hastalığı olanlarda acı eşiği ve duyarlılığı düşük olduğu görülmüştür. Bedenindeki ufacık belirtiyi bile kötü bir şey olarak algılar ve ardından korktuğu içinde belitiler alevlenebilir. Böyle bir durum yaşadığında düşüncelerine kendisini ikna etmiş olur ve bu belirtlilere anlam yükleyerek hemen harekete geçer.
Hastalık Hastalığı ile Karıştırılan Rahatsızlıklar Var mı?
Stres bozukluğu, depresyon ve psikotik bozukluklar genellikle benzer belirtilerden dolayı karıştırılabilir. Hastalığı sonucu yakınını kaybeden kişilerde kendisinin de böyle bir hastalığı olduğunu düşünürler.
Hastalık Hastalığı Tedavisi
Hastalık hastalığı konusunda teknik bilgili yeterli bir terapist ile düşünce ve davranışlarınızın sağlınızla ilgili endişe yarattığını öğrenebilirsiniz.
Hastalığının olmadığı yönünde inatlaşma ya da dalga geçme gibi davranışlar kişiyi daha kötüye götüreceği için bu konuda kendisini ve çevresini uyarmalıdırlar.
Öncelikle kişilerin dikkatinin bedeninden gündelik olaylara doğru çekilmesi için teşvik edilmelidir.
Eğitim
Bedensel belirtiler üzerine kişiyi bilgilendirmek hayati önem arz eder. Altta yatan bir hastalığının olduğunu sanarak sıklıkla yanlış anlamlar yükleyerek aşırı korku sonucu vücutta oluşan belirtilerinin yaşamı tehdit edici olmadığı ile ilgili detaylı bir bilgi verilmelidir.
Bilişsel Terapi
Zararsız olan bedensel belirtilerle ilgili gerçekçi olmayan yorumlama davranışını düzeltmek için bilişsel terapi yöntemi oldukça faydalıdır. Terapistler endişe verici yanlış yorumlamaları keşmetmede kişilere yardımcı olur.
Maruz Bırakma ve Tepki Önleme
Hastalık hastalığından kurtulmak için diğer bir tedavi yöntemi maruz bırakma ve tepki önleme tekniğidir. Bu yöntem kişinin doğru bildiği yanlışları düzeltmesinde oldukça etkilidir. Maruz bırakma esnasında kişi hastalıktan korkutuğu için kaçındığı durumlarla ve bedensel belirtilerle kademeli bir şekilde yüzleştirilir. Hatta kişi bu koşul altında vücudundaki bir duyumun gerçekten bir belirti olup olmadığıyla ilgili belirsizliğe katlanabilmeyi de öğrenmektedir. Bu terapinin en başında kişi çok endişelebilir ancak kişi buna alışacağı için sıkıntıları da azalmaya başlar.
Sonuç olarak kişide sıkıntı yaratan durumlar ve belirtiler sürekli devam etmeyeceğinden bunlara karşı korkmamayı öğrenir.
Son düzenleyen: Moderatör: