Bebek Beslenmesi Sağıp Saklanan Anne Sütleri

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

mrs_author

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
16 Aralık 2012
87
69
103
Kütahya
Arkadaşlar, iki haftadır çalışmaya başladım ve öğle arası eve gitmeme rağmen günde iki kez sağdığım sütlerden almak durumunda bebeğim. Epeydir sağıp stok yapmıştım. Sağmaya devam da ediyorum. Yalnız, sütün metalik kokusu dikkatimi çekti. Araştırdım ki çok rastlanan bir şeymiş bu. Anne sütündeki Lipase enzimi dondurulduğunda yıkılıyormuş ve geriye kalan her ne ise, bu moleküllere anne sütünde zaten bulunan çinko, demir, magnezyum gibi mineraller bağlanarak böyle kokmasına sebep oluyormuş. Zararlı değilmiş, her annenin sütü kokmazmış, bebek içmeyi reddetmiyorsa sorun yokmuş. Peki bu iğrenç kokuyu nasıl yok ederiz? Diyeti araştırdım. Anne, diyetine antioksidan içerikli yiyecekleri daha fazla eklerse bekli sorun çözülürmüş. Yahut fosfat zangini bir diyette belki işe yarayabilirmiş. Zaten neden bazı kadınların sütlerinde bu duruma rastlandığını kimse bilmiyor. Tuhaf bir durum. Son bir yöntem olarak "scalding" diye tabir etmişler, çarçabuk haşlamayı öneriyorlar. Yani sağlıklı bir kaba koyup, sağılan sütü ısıtıp kenarlarından hafif baloncuklar çıkınca çabucak fazla kaynatmadan alıp hemen soğutunca lezzeti kaybolmuyormuş. Çok kaynamayınca mikroorganizma kaybı da olmuyormuş. Yine de içime sinmedi benim. Sanki ısıyı görünce süt posaya dönüşürmüş gibi geldi bana. Konu hakkında bilgisi olan veya bu konuda tecrübe yaşamış annelerden bilgi ve yardım bekliyorum.

Okuduğum kaynaklar:
Lipase And Bad Tasting Breast Milk | Breastfeeding Mother-to-Mother
Metallic smelling breastmilk

Anne sütü ısıtılmaz ki,kim diyor bunu.Buzluktan çıkarıp sıcak suda az bekletin yeter.Benim sağdığım sütleri oğlum içmemişti maalesef,tadı cidden çok tuhaflaşmıştı .

Hayır, bu haşlama işi dondurmadan evvel yapılacakmış ki yağdaki lipase denen enzim dayanıklılaşsın. Yani sağıp haşlanacak, biraz soğuyunca poşete koyup saklanacak. Gene de emek emek sağdığım sütlerime bu muameleyi yapmaya kıyamıyorum. Galiba bebişim içmem bunu derse ancak o zaman denerim.

Neredeyse bebeğim iki aylık oldu ve gögüslerimle ilgili tonla sorun yaşadım. Ki bir gögüsümün yarısı tıkandı ve ilaç kullandım ama şuan o tıkanan gögsümden süt diğerinin yarısı kadar. Doktoruum tıkanan kanalların işlevini yitirmiş olabileceğini söyledi. Bu nedenle sütümün her bir damlasını özene bezene saklıyorum. Ki başka bir tıkanma ya da sorun olduğunda kullanırım diye. Ve epey bir süt biriktirmişken söyledikleriniz beni epey korkuttu :) Çünkü tıkanma yaşadığımda depo sütlerden tüketmiştik ve o tadı bir kere almıştım. Gerçekten çok kötüydü ve bozulduğunu düşünerek dökmüştüm. Umarım oğlum beğenmemezlik yapmaz.

Bugün fark ettim ki sütü dondurmak değil de dondurucuda bir ay kadar saklamakla oluşuyor koku. yeni sağıp dondurduklarım çözülünce bu koku olmuyor. Neyse ki bebeğim reddetmedi sütleri.

Back