- Konu Sahibi mrs_author
Arkadaşlar, iki haftadır çalışmaya başladım ve öğle arası eve gitmeme rağmen günde iki kez sağdığım sütlerden almak durumunda bebeğim. Epeydir sağıp stok yapmıştım. Sağmaya devam da ediyorum. Yalnız, sütün metalik kokusu dikkatimi çekti. Araştırdım ki çok rastlanan bir şeymiş bu. Anne sütündeki Lipase enzimi dondurulduğunda yıkılıyormuş ve geriye kalan her ne ise, bu moleküllere anne sütünde zaten bulunan çinko, demir, magnezyum gibi mineraller bağlanarak böyle kokmasına sebep oluyormuş. Zararlı değilmiş, her annenin sütü kokmazmış, bebek içmeyi reddetmiyorsa sorun yokmuş. Peki bu iğrenç kokuyu nasıl yok ederiz? Diyeti araştırdım. Anne, diyetine antioksidan içerikli yiyecekleri daha fazla eklerse bekli sorun çözülürmüş. Yahut fosfat zangini bir diyette belki işe yarayabilirmiş. Zaten neden bazı kadınların sütlerinde bu duruma rastlandığını kimse bilmiyor. Tuhaf bir durum. Son bir yöntem olarak "scalding" diye tabir etmişler, çarçabuk haşlamayı öneriyorlar. Yani sağlıklı bir kaba koyup, sağılan sütü ısıtıp kenarlarından hafif baloncuklar çıkınca çabucak fazla kaynatmadan alıp hemen soğutunca lezzeti kaybolmuyormuş. Çok kaynamayınca mikroorganizma kaybı da olmuyormuş. Yine de içime sinmedi benim. Sanki ısıyı görünce süt posaya dönüşürmüş gibi geldi bana. Konu hakkında bilgisi olan veya bu konuda tecrübe yaşamış annelerden bilgi ve yardım bekliyorum.
Okuduğum kaynaklar:
Lipase And Bad Tasting Breast Milk | Breastfeeding Mother-to-Mother
Metallic smelling breastmilk
Okuduğum kaynaklar:
Lipase And Bad Tasting Breast Milk | Breastfeeding Mother-to-Mother
Metallic smelling breastmilk