Sadeleşmek..sade Yaşam

melody

Nirvana
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
311
8
47
Sade Yaşam önerileri - Linda Breen Pierce
1) gercekten sevmediginiz ve tamir kabul etmez hale gelinceye kadar kullanmayacaginiz hicbir nesneyi evinize sokmayin. cok fazla nesne bizi bogar. satin almak, bakimini yapmak, sigortalamak, depolamak ve nihayetinde elden cikarmak icin kendi degerli yasamsal enerjimizden harcariz.
2) oyle bir evde yasayin ki, sizin ya da ailenizden birinin her gun kullandigi odalardan mutesekkil olsun. ailenize uygun samimi, sicak bir ev ortami yaratin. arkadaslarinizi etkilemek icin duzenlenmis muze gibi bir evden cok daha tatminkar olacaktir. gercek ihtiyacinizdan daha buyuk bir evi idame ettirmek icin harcanacak zaman ve para, daha doyurucu ugraslardan calinmis olur.
3) ev disindaki calismanizi haftada 30 saate (eger anne-babaysaniz 20 saate) indirin. dengeli bir hayat yasamak icin; gevsemeye, hayal kurmaya, yuruyus yapmaya, acelesiz bir yemek hazirlamaya, kisacasi dinlenme zamanina ihtiyacimiz var. programli faaliyetlerimizin arasina bos zamanlar sikistirabilirsek, zorunlu faaliyetlerimiz daha verimli ve anlamli hale gelir.
4) ev ve isyerinizin arasi 30 dakikadan daha uzak olmasin. ulasimla gecen zaman olu zamandir. ne vucudu, ne zihni ne de ruhu besler. enerjinizi ve paranizi daha zevkli ugraslar icin saklayin.
5) cocuklarinizin mufredat disi faaliyetlerini yaslarina gore haftada bir ila uc arasinda sinirlayin. aksi takdirde, kendinizi cok yorarsiniz ve cocuklariniz da asiri aktiviteye bagimli olarak yetisir.
6) birkac yilda bir, uc ila dort ayi yabanci bir memlekette gecirin. degisik kulturlerde yasamak bizi canlandirir, heyecanlandirir. bize icinde bulundugumuz ani yasamayi ogretir ki bu, sade yasamin temel uygulamasidir. yabanci bir kulturu yasamak perspektif kazandirir. sukredecek ne kadar cok seyimiz oldugunu ogreniriz.
7) haftada en az bir saati kalabaliklardan, trafikten uzakta, dogal ortamda gecirin. her hafta uc-dort saat daha da iyi olur. dogal dunyadan daha temel, daha sade hicbir ortam yoktur.
8) hayatinizda mutlaka manevi anlam ifade eden bir seylerle ugrasin. bu dua olabilir, ibadet olabilir, meditasyon olabilir, duygu-dusuncelerini zi yazacaginiz bir gunluk olabilir, ya da manevi konularda okumak olabilir. sadelik maneviyata yonlendirir, maneviyat sadelige yonlendirir. gunde hic degilse 15 ila 30 dakikayi sessizlik icinde yalniz olarak gecirin.manevi duygulariniz dogal olarak guclenecektir.
9) hayatini sadelestirmek isteyen baska insanlardan destek alin. bir sadelik grubu kurun veya birine uye olun. sade yasamak yalniz bir yolculuktur. arkadaslariniz ve aileniz hala calis-ve-tuket carkina kapilmis gidiyor olabilirler ve size destek vermeleri mumkun olmayabilir. bir sade yasam grubuna katilmak secimlerinizin dogrulugunu gosterip size destek olabilir.
10) hayir demeyi ogrenin. size icsel huzur ve tatmin getirmeyecek seylere hayir demeyi ogrenin; kariyerinizde daha buyuk bir sorumluluk tasimak gibi maddi seyler de olsa, ilave sosyal faaliyetler de olsa. zamaniniza ve enerjinize sahip cikin. bunlar sinirli kaynaklardir. ornegin isinizde terfi gibi bir konuda evet diyorsaniz bilin ki baska bir seye (ornegin ailenizle daha cok zaman gecirmeye) hayir diyorsunuz. bilincli ve ne yaptiginizi bilerek yasayin.
 
Ben Kendi Adima Asla Sade Olamiyorum Biraz Kokoşluk Var Galiba.
Yaşam şartlari Acisindanda Sonuna Kadar Teknoloji Diyorum Yanliş Ama Neyapayim
 
yapı tabi zorla güzellik olmaz ki..içinden geleni yapmalı insan..
ben sadeleştikçe, az tüketip çok ürettikçe kendimi daha huzurlu hissediyorum..
kendikendime bu işi de zevklendiriyorum :)
 
çok güzel bir yazı haklımı evet haklı bende bazen kendimi sade yaşayınca iyi hissederim bazende kokoşluğum tutar galiba ben tutarsız biriyim:KroNick:
 
sadelik derken hem giyim hem yiyecek hem yaşam tarzı içine bir sürü şey giriyor..
birbirimizle bu konuda neler yaptığımız paylaşabiliriz..
aklıma gelenleri yazayım..

kullanmadığım eşyaları elimden çıkarmaya çalışırım.

alışveriş sırasında fiyatlara ve etiketlere dikkat ederim. pahalı şeyleri tercih etmem. alternatif bulmaya çalışırım. çabuk bozulacak şeyleri az alır hemen pişiririm yada almam. çünkü çöpe atmaktan hoşlanmam

kendi kendime hediye hazırlamayı severim basit şeyler de olsa

hani o klozetin rezervuarına şişe koma işi var ya ..onu hemen yaptım ve çok farketti mesela

eskimiş atletleri yada çarşafı toz bezi,yer bezi olarak kullanırım

işte bunun gibi şeyler..yani israfsız, tüketim delisi olmadan yaşama yollarını kurcalarım..bundan zevk alırım.
lütfen sizlerinde deneyimleri fikirleri varsa paylaşın
 
bende giymekten sıkıldığım ama yıpranmamış kıyafetlerimde yenilikler yaparım mesela sade bluzlarımdan sıkıldıysam boncuklarla taşlarla süsüler tekrar değerlendiririm,
sıkıldığım kotlarıma desen çalışması yaparım,
yazmaların suyu dediğimiz şerit bölgelerini kullanarak kot pantolonların ayak uçlarına yada üst bacak bölmelerine o yazmayla süsüleme yaparım
az az kalan yemekleri değerlendiririm mesela biraz pirinç pilavı kaldıysa akşamdan bir gün sonra onu yayla çorbası yaparım
yada diyelim biraz sebze yemeğim var mesela bezelyeli patetesli bir yemeten kaldı biraz ,hemen soğanı kavururum biraz salça bırakırırm soğana sonra kaynamış su içineden akşamdan kalan sebzeleri bırakır sebzeli pilav yaparım oldu sana yemek hem pratik hemde çöpe dökmek zorunda kalmazsın
 
işte bu..halley süpersiniz..
kalan pilav olayını hiç düşünmemiştim..teşekkürler bunu kafama yazdım :)
bluzları boncuk, pul vs ile süsleme de notlarımdadır..
bu tür faydalı şeyleri paylaşmak ne hoş..teşekkürler..
devamını diliyorum bu konunun ve paylaşımların..
 



melody cim canım bu konu başlı başına topicister istersen aç orada paylaşırız mesela faydalı bilgilere açabilirsin
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…