Sadece el temizliği !

daylight

Suna Keskin
Kayıtlı Üye
6 Mayıs 2008
2.455
45
Bebek ölümleri ile gündeme gelen hastane enfeksiyonlarını önleme amacıyla Sağlık bakanlığı harekete geçti. Sadece el temizliği ile yüzde 50 oranında azaltılan hastane enfeksiyonlarına karşı, Sağlık Bakanlığı bünyesinde Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı koordinasyonunda yürütülecek olan Ulusal “Tehlike ellerinde” kampanyası ile el hijyenine dikkat çekilecek.

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanı Doç.Dr. Mustafa Ertek, hastane enfeksiyonu etkeni olan mikroorganizmaların sadece enfekte veya akıntılı yaralardan değil, aynı zamanda normal görünümlü hasta cildinden de izole edilebildiğini söyledi. Her gün ciltten üzerinde canlı mikroorganizma bulunan çok sayıda hücre atıldığını ifade eden Doç. Dr. Ertek, “Hastanın önlüğü, çarşafı, yatak çevresindeki mobilyalar ve yakın çevresindeki diğer cansız yüzeyler bu mikroorganizmalarla kirlenmektedir” dedi.

Doç. Dr. Ertek, bilimsel çalışmalara göre sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların önlenmesinde sadece el temizliğinin hastane enfeksiyon hızında yüzde 50 azalma sağladığını belirterek “Salgın incelemelerinde her zaman el hijyeni kurallarına uyumun düşük düzeyde bulunduğu görülmektedir” diye konuştu.

-SAĞLIK PERSONELİNE EĞİTİM VERİLECEK:eek::eek:

Sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların önlenmesiyle milyonlarca hastanın ve ailelerinin yaşamlarının daha iyi bir hale geldiğini kaydeden Doç. Dr. Ertek şunları söyledi:
“Türkiye’de güvenli sağlık hizmetine ulaşılması, hastane enfeksiyonlarının önlenmesi ve kontrolü çalışmaları kapsamında Sağlık Bakanlığı bünyesinde Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı koordinasyonunda, hastane hizmetlerinde çalışanların ve toplumun, sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların önemine ve önlenmesine ait farkındalığını ve el temizliğine uyumunu artırmak amacıyla Ulusal “Tehlike Ellerinde” kampanyası geliştirildi. Bugün başlayıp 31 Aralık’a kadar sürecek “Tehlike Ellerinde” kampanyası boyunca tüm yataklı tedavi kurumlarında Enfeksiyon Kontrol Komiteleri Sağlık Bakanlığı standart “Eğitim Paketi” ile “El Hijyeni Kılavuzu” temelinde sağlık personeline eğitim verecek, el yıkamayı hatırlatıcı afişler asılacak, broşürler dağıtılacaktır.”
_________________
 
gerçekten çok önemli el temizliği ama dikkatediyorum özen göstermeden yaşayan çok ikşi var....teşekkürler paylaşım için..
 
EL TEMİZLİĞİ İÇİN KAÇ DAKİKANIZI AYIRIYORSUNUZ?
Kadir CAN
Doktor Mayda bir cerrahtır. Yapacağı ameliyat öncesi lâvaboya gelir. Önce ayağıyla sıvı sabun veren âletin düğmesine basar ve diziyle de musluğu açar. Sonra bir dakika boyunca sabunla ellerini ovar, sağ ve sol elini aynı nispette temizler. Mayda, steril bir fırça ile tırnaklarını temizler. Bir dakikayı da bunun için harcar. Ellerini yıkar ve steril bir sünger ile kurular. Son olarak ilk baştaki yıkama işlemini tekrarlar. Ding! Ding! Ding! Mayda'nın beş dakikalık el yıkama işleminin bittiğini gösteren zil çalar.

Bu hâdise bazıları için abartılı gelebilir. Ancak bir cerrah için bu, son derece gerekli ve alışılmış bir işlemdir.

Son yapılan çalışmalar, sağlıklı olmak ile hasta olmak arasındaki önemli farklardan birinin de iyi el yıkama olduğunu göstermektedir.

1999 Ağustosu'nda, Minnesota şehrinde dört çocuk, elden el kolayca geçebilen bir bakteri olan Stalfilokokus aureus yüzünden ölümcül şekilde infekte olmuştur. S. aureus, metisilin gibi popüler antibiyotiklere karşı dirençlidir. Ancak iyi bir el yıkama ile bu bakterilerden kurtulunabilinir.

Antibiyotiklerin birer birer o eski ihtişamlı günlerini kaybetmeleri üzerine, bazı bilim adamları el yıkama işinin zorunlu olduğunu düşünmektedirler.

Hastahanede yatan ve orada S. aureus enfeksiyonuna yakalanan hastaların yarısı metisilin'e dirençlidir. 1974'te bu nispet % 2'ydi. Epidemiyologlara göre, Minnesota'daki ölümler buz dağının sadece görünen yüzüdür. Atlanta'da bulunan 'Hastalıkları Önleme ve Koruma Merkezi' epidemiyologlarına göre el yıkamak, herkesin yapabileceği en tesirli hastalık önleme metodudur.

Etrafımızda ne kadar bakteri olduğunu düşünmek için şu ilginç deneye bir bakalım. 1930 yılında John Hopkins Üniversitesi'nden P. Price 14 küçük küvet hazırlayarak, içlerini ılık steril saf suyla doldurur. Ellerini, her küvette 1'er dakika olmak üzere sabunla yıkar. 14 küvetteki toplam bakteri sayısı 4,58 milyon olarak hesaplanır. Son bilimsel çalışmalara göre, elleri bir kez yıkama ile 200 milyon bakteri, ayrıca virüs ve mantar ellerimizden uzaklaşmaktadır.

S. epidermis, ellerimizde yaşayan bir bakteri türüdür. Yani bunlar ellerimizin yerlileridir. Bazen hastalık oluşturabilirler. Daha tehlikeliler ise; lâvabolarda, tuvalet fırçası koyulan yerlerde, havaalanında bekleme salonları, terminaller, telefon ahizeleri (resim 1) gibi yerlerde bulunan bakterilerdir. Bakteriler, en çok tokalaşırken temas edilen baş parmak ile işaret parmağı arasındaki bölgede ve tırnak diplerinde bulunurlar (resim 2).

E. coli, bağırsaklarımızda yaşayan bir bakteridir ve her yıl 20.000 kişinin besinlerden zehirlenmesine yol açmaktadır.

Meselâ; temizlik kurallarına uyulmadan hazırlanan bir hamburgerde 10 milyon kadar hastalık yapan bakteri vardır.

Parmak uçları, bakterilerin en çok sevdiği yerlerdir. Bakteriler buralarda en iyi şekilde saklanırlar. Üç boyutlu ve 50 defa büyültmeli bir mikroskopla avuçlarımıza bakacak olursak (belki ilerde lâvabolarımızda veya mutfaklarımızda bunlardan birer tane olacak ve gerçekten temizlemiş miyiz, bakacağız.) birçok gizli bölme görürüz. Derimizde nezle ve grip virüslerinin yaşadığı derin yarıklar vardır. Bakteriler bu yarıklarda üremezler. Buralar bekleme salonlarıdır. Ne zaman ellerimizi burnumuza, ağzımıza ve gözümüze değdirirsek o zaman fırsat bekleyen mikroorganizmalar hemen buralara geçerek üremeye başlarlar.

Avuçlarımızdaki ter bezleri (cm2'de 400-500) ellerimizi nemlendirirken, bakterileri de sularlar. Ter bezleri minyatür kömür madenleri gibidir. Epidermis tabakalarında kanallar vardır. Buralar ve elimizin üzerindeki kıl folikülleri bakteriler için köstebek yuvaları gibidir.

Tırnak altları (tıbbî adı subungual bölge) en güvenli sığınaklardır. Mikrobiyolojistlere göre ellerimizdeki bakterilerin % 95'i buralarda bulunmaktadır. Ve bunları yok etmek için eller en az 5 dakika iyi bir şekilde yıkanmalıdır.

Birçok insan, hattâ birçok doktor, hemşire ellerini gerçekten iyi yıkamamaktadırlar.

Yeni yapılan bir çalışmaya göre acil servislerde çalışan doktor ve hemşireler bir hastaya dokunduktan sonra hemen ellerini yıkamamaktadırlar. Ortalama el yıkama süreleri 9,5 saniyedir. El yıkarken genellikle, tırnaklar, baş parmak, avuç içi yarıkları ve el sırtı tam temizlenmemektedir.

Eller yıkandıkları hâlde gerçekten temizlenmemektedir. Çözüm gayet basit. Bir sabun ve ılık bir suyla işe başlayabilirsiniz. Normal bir sabun iyi bir temizlik için yeterlidir. Antimikrobiyal sabunlar gereksizdir ve bazen bakterilere direnç kazandırdığı için zararlı da olabilirler.

Sabun elimize değdiğinde, yağ adacıkları erimeye başlar. E. coli gibi bakteriler 5 sn içinde sabunla etkileşmeye başlarlar. Sabun, bakterilerin hücre duvarını parçalamaktadır. Sabun grip virüsünün de dış tabakasını parçalamaya başlar. El yıkama ile ayrıca maya ve mantarlar da temizlenir.

Yıkamanın bu ilk safhası 15-20 sn sürmelidir. Bu arada insanın canı sıkılmasın diye bazıları ruhlarına inşirah verici ilahî nağmeleri de terennüm edebilirler. Sağlık elemanlarının tetizlikle yapması gereken bu yıkama işlemi sonunda daha sabunu bırakmadan mikropların çoğu temizlenmiş olur.

Ne kadar süre ile elinizi yıkarsanız yıkayın, bir müddet sonra subungual bölge, ter bezleri, kıl kökleri ve deri yarıklarında bulunan ve saklanan bakteriler tekrar ortaya çıkacaktır. Dr. Mayda ve bizler için bakterilerle savaşta daha çok rauntlar bizi beklemektedir. Ancak artık her raunda da ne yapacağımızı biliyoruz. Müslümanlar bu konuda daha avantajlı bir durumdalar. Günde beş kere abdest alma, üç öğün yemeğin öncesinde ve sonrasında altı kere el yakıma neticesinde toplam olarak 11 kere ellerini yıkamış oluyorlar.

El yıkama işi bittiğinde elinizin temizlik gıcırtısını duymaya çalışın. El yıkama işinin hakkını vermezsek zamanımızı boşa geçirmiş olur ve mikropların temizlenmesi işlemini yapmamış oluruz...

Kaynak
- Discover, December 1999, "The Biology of Hand Washing"
- Users.qol.com/comcontrol/comply.htm compliance control center
 
X