Saçını boyattı sınava giremedi

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.004
448
Kocaeli
Adana'da ilginç bir olay yaşandı. Öğretmen adayı 24 yaşındaki Pelin Derya Çetinkaya saç renginden dolayı KPSS'ye giremedi.

Adana'da Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) giren 24 yaşındaki Pelin Derya Çetinkaya, saç rengi sınav giriş belgesindeki fotoğrafından farklı olunca başkasının yerine sınava girdiği şüphesiyle gözaltına alındı.
Sınava giremeyen ve bu yıl öğretmen olma şansını kaybeden Çetinkaya, "Karakolda ne söylediysem inandıramadım. 13 aylık emeğim boşa gitti" dedi. Pelin Derya Çetinkaya, 2012 yılında Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'nden mezun oldu. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde formasyon eğitimi de alan Çetinkaya, 2013 yılında saçını sarıya boyattığı haliyle sınav merkezine gidip, görevlilerce bu şekilde vesikalık fotoğrafı çektirdi. Daha sonra boyattığı saçı gerçek rengi olan koyu kahveye dönüşüp nüfus cüzdanında bu haliyle görünen Pelin Derya Çetinkaya, geçen 5 Temmuz'da merkez Seyhan İlçesi'ndeki Danişment Gazi Anadolu Lisesi'nde sınava girdi. Ancak, daha önce girdiği sınavda sanal ortamda sisteme kaydedilen haline benzemeyince gözetmenlerin dikkatini çekti. Başkasının yerine sınava girdiğinden şüphelenilen Pelin Derya Çetinkaya, sınav sonunda çağrılan polis ekibi tarafından götürüldüğü karakolda sorgulandı, kimliğine el konuldu. Genç kız fotoğrafları çekilip, ifadesi alınarak serbest bırakıldı ancak işlemler yapılırken aynı gün öğleden sonra öğretmen adaylarının gireceği ikinci oturuma kimliği olmadığı için giremedi.

SAHTEKAR MUAMELESİ YAPILDI
Başından geçenleri ağlayarak anlatan Çetinkaya, sınavın bitimine 1 saat kala gözetmenin sürekli yanına gelerek sınav giriş belgesi ile kimliğini karşılaştırıp yüzüne baktığını belirterek, "Görevli sınavın bitimine 20 dakika kala 'Kimliğindeki fotoğrafla giriş belgendeki fotoğraf birbirine benzemiyor çıkışta yanıma gel' dedi.
Konsantrasyonum bozuldu ağlamaya başladım. Çıkışta yanlarına gittim. Yaklaşık 6 kişi başımda duruyordu. Orada bir kadın polis vardı. Bana bağırarak 'Ağlama sahtekar utanmadan başkasının yerine sınava giriyorsun' dedi. Ben ne kadar anlatsam da bana inanmadılar" dedi.

BİZİ OYALADILAR 2'NCİ OTURUMA GİREMEDİM
Sınav giriş belgesinde sarı saçlı olduğunu söyleyen Pelin Derya Çetinkaya, şöyle konuştu: "Aydın'da formasyon alırken evet sarı saçlıydım. O zaman 2013 yılında da KPSS'ye başvurduğumda da fotoğrafımı çektiklerinde saçlarım sarıydı. 2014 yılında internet üzerinden sınav başvurumu yaptığımda da sistemde sarı saçlı fotoğrafım kayıtlıydı. Geçen Ekim ayında Adana'ya geldim saçlarımı gerçek rengi olan koyu kahveye boyattım. Kimliğimdeki fotoğrafımda da kilolu ve koyu kahve saçlıydım yüzümde de makyaj vardı.

Bana 'Sınav giriş belgesindeki fotoğrafa benzemiyorsun' dediler. İlk olarak bana 2'nci oturuma gireceğimi söylediler. 2'nci oturuma yarım saat kala, hakkımda işlem yapacaklarını söyleyerek polise teslim ettiler. Polisler de beni Şakirpaşa Polis Merkezi'ne götürerek ifademi aldı. Kimlikteki kişinin ben olup olmadığımın araştırılacağı gerekçesiyle kimliğime de el koydular.

Emniyet Müdürlüğü'nde de farklı açılardan fotoğraflarımı çektiler. 2'nci oturuma giremedim. Şu an çok kötüyüm 13 aylık emeğim boşa gitti. Ben sınavı kazanacak gözle bakılan bir öğrenciydim. Zar zor okudum. 1 yıl daha beklemek zorundayım ve bu psikolojiyle nasıl çalışacağım bilemiyorum." Pelin Derya Çetinkaya hakkında 'sınav sahtekarlığı' iddiasıyla yasal işlem devam ederken genç kızın babası Kamuran Çetinkaya da sınav görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Kaynak: DHA

ver mahkemeye...
gerizekalılar... gözlerini yüzü hiçmi belli degil yada benzemiyo...
bazen bu türk polislerini pataklıyasım gelio...
hırsızı bırakırlar sucsuzun yakasına yapışırlar

Salon başkanı,gözetmen hiç mi dikkatle bakmadı.Olmadı kimlik bilgilerini sorsalardı,imza attırsalardı.Bazen direk benzemeyen oluyor ama gözlerdeki ifadeden anlaşılıyor.

ver mahkemeye...
gerizekalılar... gözlerini yüzü hiçmi belli degil yada benzemiyo...
bazen bu türk polislerini pataklıyasım gelio...
hırsızı bırakırlar sucsuzun yakasına yapışırlar

Artik millet saçlarinimi bile boyamiyacaklarmi? Eger fotoraflari karsilastiramiyorsan orda görevli olarak çalisma!
Bu kizin gelecegi ile, ekmegi ile oynadilar!

Bide o polisin öyle seyleri demeye hiç hakki yok, bu ne be, yargisiz infaz! Gerçekten sinirlendm! O kizin psikolojisini düsünemiyorum bile.

Insalllah mahkemede sonuç alirlarda o görevliler ve polis bir sekilde ceza alirlar!!

Yazik kiza..1 senelik emek,hayalleri yikildi...

Insallah mahkemeye verir ve o sahtekar diyen polisin basina da insallah aynisi gelir de anlar nasil oldugunu...

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Biri insanın aç boyatmakla yüzü gözü değişmez ki estetik mi yaptırdı sanki hayret bir şey gerçekten bir anda başkasının yerine giriyorsun diye yaftalamak. Yazık bir senesi gitti kızın kim verecek hesabını kesinlikle dava açması lazım.

Arkadaşlar ben size katilmiyorum. Evet çok yazık olmuş çok üzüldüm. Ama kurallar vardır. Aynı şekilde gelmek gerekiyor diye. Sarıyla kahve çok çok farklı bir renk. Keşke sınavdan sonra boyasaydi... nasip değilmiş. Umarım hakkında hayırlısı olur..

Keşke sınavdan sonra boyasaymış üzüldüm. Benim de kimliğimdeki fotoğraf biraz eskiydi. Aslında benim bebekliğimden beri yüzümün değişmediğini söylerler ama yds'de biraz didikledi gözetmenler, iki saat suratıma baktılar falan. Sonra huylandım ve kpss öncesi gidip kimlikteki fotoğrafımı değiştirdim. Son yıllarda çok önem veriyorlar bu fotoğraf benzerliği meselesine.

Dava açsa bile giden gitti yani artık. Ayrıca kimbilir kaç yıl sürer dava... Kazanacağını da sanmıyorum üstelik.

Kızdaki değişim de ağzımı açık bıraktı. Hele sarı saçlı fotoğrafında ne kadar farklı Bence kesinlikle kazanamaz dava açarsa.

üç kız da birbirinden farklı gibi. ben de gözetmenlik yaptım haftasonu iki sınavda bazı insanlar çok farklı oluyor gerçekten kimlikteki halleriyle. ben en çok kimlikte açık gerçekte kapalıları tanımakta zorlanıyorum. bir de sabahın körü millet rahat olsun diye eşofman giyip geliyor saç makyaj haliyle dağınık e kimlikteki fotoda cillop gibi olunca zorlanıyor insan ister istemez.

ben o sahtekar bilmem ne diye bağırdıkları kısmın uydurma olduğunu düşünüyorum, siz diye hitap ederiz öğrencilere ya da isimleri+bey yada hanım. polisler de aynı şekilde hanımefendi beyefendi şeklinde hitap ediyorlar sınava girenlere. hikaye olmuş o kısım bence

Valla üç fotoğraf da bambaşka.Bi ben mi benzetemedim ? :44:

Ben kimlikte,giriş belgesinde hangi kıyafet,hangi eşarp varsa onla gittim.Aklıma geldi çünkü böyle sorunların olacağı.

Yazık,gitti koca yıl...

Evet aqually zor bir iş tanımlamak.
Bence olması gereken yapılmış, ama bunun telafisi olmalı.
O salonlarda salon başkanı olmak o kadar büyük stres ki.
Dediğin gibi fotoğraftan tam tanıyamıyabilşyorsun.

Tam tersini düşünelim;
Salon başkanı bu bayanı kimliğine benzetemedi ve sınavdan çıkartmadı. Gerçekten birinin yerine sınava girdiyse kaç kişinin kul hakkına girilmeyecek mi?

Böyle durumların ıspatlanması halinde mazeret sınavı yapılmalı tabii.
Kimsenin emeğide çöpe atılmamalı.
Umarım bu kadına da mazeret sınavı yapılır .

sınavlarda artık herkes diken üstünde, cumartesi sabah oturumunda salon başkanıydım çok gergindim mesela. bir de sınıflarda ve öğretmenlerin toplandığı salonda kamera vardı digital saatle birlikte. karşı değilim kesinlikle ama insan geriliyor ister istemez. çanta saat takı telefon gözetmenlere de yasaktı mesela çantamızı toplantı odasında bıraktık fiziksel olarak zor şeyler değil tabii ki ama bu kadar ıcığını cıcığını aman onu da çıkarın aman buna da dikkat edin olunca geriliyor insan. adaylar da aynı şekilde. mazeret sınavı bence de olabilir bir de bu iş kimlikle fotoyla zor. istanbul üniversitesi'nin bir fakültesindeydim pazar günü bin belki daha fazla aday giriş yaptı. yedek gözetmen olunca kapıda polislere yardım ettik. o kadar insanı kontrol et ara, küpesine mi bakacan kimliğine mi bakacan ambele oluyor insan. kart olabilir dicem kartı başkasına devredebilir aday ne bileyim ama insandan bağımsız farklı bir kontrol yöntemi olabilir bence. mesela okulların girişine avmlerdeki havaalanlarındaki kontrol noktalarından konabilir. elle ya da dedektörle aramak zorunda kalmayız. hastanelerdeki parmak izi sistemi var aday onla tanınabilir girişte. ben mevcut durumda adayların da gözetmenlerin de işinin zor olduğunu düşünüyorum.

bir kaç adayın da giriş belgesini çıkardıkları yazıcı kötüymüş herhalde o kadar kötü belgelerdi ki fotoğraflar falan berbattı bina sorumlusuna göstermekle göstermemek arasında gidip geldim ama kimlikteki isimle belgedeki isim aynıydı kimlikteki fotoğrafa da adaya aitti. ha belki de sahte belge hazırladı geldi fotoşopta bilemicem artık o insiyatifi aldım mesela hata mı değil mi bilmem inşallah hata etmemişimdir.

Açıkçası sahtekar falan kısmına ben de inanmadım günahını da almayayım ama... Geçen de bir konu vardı yine burada. Lys'e piercingle girmek istemiş, kapıdaki polisler zorla penseyle sökmüşler falan. Ben ona da inanmamıştım. Bunun da abartı olduğunu düşünüyorum.

Aynen yahu, bir ben değilmişim demek ki. Yds'ye girdiğimde kimlikteki fotoğrafımı epey incelediler diye ben kpss öncesi gidip kimlik fotoğrafımı değiştirdim. Ben çok korkarım böyle şeylerden. Ne gerek var... İhmalkar davranmış kız...

ben de dava açmasından yana olacaktım ama mesajınızı ve fotoğrafları görene dek hiç benzetemedim açıkçası

Aynen ben de fotoğrafları görene kadar acımıştım ne kadar değişik çıkabilir insan diye ama bu kadar oluyormuş demek. :)

özellikle sarışın haliyle diğer halleri çok çok farklı,bende olsam şüphelenebilirdim önemli sınavlarda gözetmenlik yapmak da büyük sorumluluk gerektiriyor kolay değil.

Evet bir de o kısım var. Az evvel eğitimci bir akrabamla izledik haberi. O da diyor ki sınava almayan gözetmenlerin muhtemelen başı belaya girer, soruşturma açılır. Ama onlar açısından bakınca da haklılar. Zor iş gerçekten...

ya gördüm haberlerde üzüldüm bu kıza 2.fotoda kız hayattan bezmiş
benimde başıma gelir mi diye düşünmedim değil bir buçuk yıl oldu kapalıyım değişmedim nüfus cüzdanını ordaki fotom açık ösymdeki fotoda açık korkmaya başladım ya :18::18::18::18:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…