16 Ağustos 2010
294.692
607.037
1.098
43
Malatya


Dünyanın farklı noktalarında ya da gittiğiniz herhangi bir kahve dükkanında o kadar çok kahveyle tanışırsınız ki kahvenin dünyanın en güzel içeceklerinden bir tanesi olduğuna emin olursunuz. Biz de sizin için kahve türleri listesini çıkardık. Artık bir kahve dükkanına gittiğinizde istediğiniz kahvenin nasıl geldiğini biliyor olacaksınız.

Gözünüz aydın, kahve türlerini artık adınız gibi iyi bileceksiniz.

Türk kahvesi:



Tabii ki Türk kahvesi ile başlıyoruz. Türk kahvesi, en ince çekilmiş kahveden elde edilir. Arzuya göre şekerli servis edilir ve servis sırasında yanına bir de tatlı bir atıştırmalık konulur. Suyu da unutmamak gerekir tabii ki.


En keyifli sohbetlerin, en güzel toplanmaların baş tacıdır Türk kahvesi. Şöyle bir de okkalı oldu mu keyifler tam keyiftir. Ancak Türk kahvesi nasıl yapılır? O okkalı hale nasıl getirilir de içenleri mest eder ve hatta 40 yıl hatıra ulaşır?

Türk kahvesi konusu herkesin üzerine bir şeyler söyleyebildiği, aslında sanılan kadar basit olmayan bir durumdur. Çok önemli püf noktaları vardır ve bunlara uyarsanız harika köpüklü kahveler yapabilme şansınız da vardır.

Boşuna dememişler, bir kahvenin 40 yıl hatrı vardır diye. Kendimizi unutturmayalım, hatırlar hatıralarda kalmasın diye başlıyoruz Türk kahvesi yapmaya. Mutfak yolu göründü.

Her zaman soğuk su kullanın


Soğuk su olarak bahsettiğimiz su oda ısında bulunan su. Dolaptan çıkardığınız su da kettle’da kaynattığınız su da uygun değildir Türk kahvesi için. Oda sıcaklığı en iyi halidir güzel bir kahvenin.

Kahvenin taze olmasına dikkat edin

Tamam kahveyi taze alıyorsunuz ancak kahveyi koyduğunuz kavanozu ne kadar sürede bir yıkıyorsunuz? İçine her kahve koyuşunuzda o kavanoz tertemiz olsun sevgili okur. Hiçbir zaman daha önceden kahve kalmış bir kavanozu kullanmayın.

Bakır cevze kullanın, en iyisi odur

Kim uğraşacak canım onun kalaylanmasıyla gibi soruları sorarken buldum sizi. Sormayın. Elektrikli kahve makineleri ne kadar kısacık sürede kahve hazırlayıp bize zamandan kazandırsa da aslında kahve, kendine vakit ayrılmasını ister. O yüzden pişmek için bakır cezveye ihtiyacı vardır. Arada bir de kalaycıya verip kalaylatmak gerekir bu bakırı.

Kısık ateşte pişirmek gerek, yavaş yavaş, nazik nazik

Harlamıyoruz, asla harlamıyoruz ateşi. Çünkü bir anda pişip kahvenin hiçbir şeye benzememe ihtimali pek yüksektir. Hal böyle olunca kısık ateşte pişirmek, tavlamak gerek kahveyi. Ağır ağır pişsin ki daha da lezzetlensin.

Daima ölçüye dikkat edin

Sade, az şekerli, orta şekerli ya da şekerli. Kahvede neredeyse yalnızca 4 farklı şeker seçeneği vardır. Bilirsiniz ki sadede hiç şeker koymazsınız. Az şekerlide kaşığın ucuyla alırsınız. Burada asıl amacınız telvenin de kahveyi tutmasını sağlamaktır.

Orta şekerlide kaşığı yarılarsınız. Tatlı kaşığından bahsediyoruz bu arada. Çünkü bir kişilik kahve için 1 tatlı kaşığı tepeleme Türk kahvesi gerekir. Öyle çılgınlar gibi de tepelemeyelim tabii ki de ama birazcık tepelesek olur.

Şekerlide ise bire bir ölçü tutturabiliriz.

İki kere taşırın

İki taşımlık kahveleriniz olsun. Çünkü ilk taşımda kahvenin kaymağını alır, ikinci taşımda lezzet ve biraz daha kaymak eklersiniz. Kaymak dediğimiz kısım ise köpük tam olarak. İşin okkası da hem köpüğünde hem de tadında.

Afiyetler olsun efendim. Hadi, bir Türk kahvesi içelim...





Americano: 30 ml. espressos’nun üzerine 370 ml. su koyularak hazırlanır. Yani bir shot espresso ve sudan oluşur.

Espresso:30 ml. espresso’nun servis edildiği kahvedir. Shot olarak servis edilir, shot olarak içilir.

Doppio: 60 ml. espresso yani 2 shot espresso’dan hazırlanır.

Lungo: 3 shot espresso’dan yani 90 ml. espresso’dan hazırlanan kahvedir.

Macchiato 60 ml. espresso’nun içine süt köpüğü eklenir. Böylece içimi daha kolay bir kahve elde edilir.




Cortado: 60 ml. espresso’nun üzerine 30 ml.’lik süt köpüğü eklenir. Macchiato’ya biraz benzemektedir.

Affotago: 1 top vanilyalı dondurma üzerine 2 shot espresso eklenerek servis edilir. Oldukça tatlı bir kahvedir.

Cappuccino: 60 ml. espresso, 60 ml. ısıtılmış süt ve 60 ml. süt köpüğünden hazırlanır. Afiyetle içilir.

Mocha: 60 ml. espresso üzerine 60 ml. olarak eklenen sıcak çikolata ve üzerindeki 30 ml.’lik süt köpüğü. Leziz.




Flat white 60 ml.’lik espresso’nun üzerine iki katı yani 120 ml’lik ısıtılmış süt eklenerek hazırlanır.

Latte 60 ml. espresso üzerine 300 ml. ısıtılmış süt eklenir, son olarak ise süt köpüğü eklenerek servis edilir.

Artık en temelde servis edilen kahvelerin nasıl yapıldığını biliyorsunuz. Herhangi bir şekilde kandırılma imkanınız yok :) Eğer Americano istediğinizde lungo gelirse anlayabilir, flat white’ınızı afiyetle yudumlayabilirsiniz.

Mutlu kahveler.


Kaynak:gurme rehberi
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…