• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Rusya ile krizin ardından Zara, H&M, Mango'dan 'Türkiye' hamlesi

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.691
698
Rusya ile krizin ardından Zara, H&M, Mango'dan 'Türkiye' hamlesi
‘Made in Turkey’ menşe ile Rusya’ya mal sokamayan Zara, H&M, Mango gibi markalar Türkiye’deki partnerlerine ‘made in Turkey’i kaldırın baskısı yapıyor. Kısa vadede Rusya’nın siparişlerini başka ülkelerde üretme, orta vadede tüm siparişleri Türkiye dışına kaydırma peşindeler.

3.jpg

Türkiye'nin Suriye sınırında Rusya'ya ait savaş uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasında başlayan gerginlik, sadece Türk ürünlerinde değil dev mağaza zincirlerinde de kendini gösterdi. Bilindiği gibi Türk hazırgiyim firmaları Rusya’da şubeleri bulunan dünyanın önde gelen zincir markalarına büyük miktarda üretim yapıyor. Türk mallarının yanı sıra etiketinde ‘Made in Turkey’yazan bu ürünler de gümrükleri aşamıyor.

Habertürk gazetesinden Seçkin Ürey ve Menekçe Atatselim'in haberine göre; söz konusu sıkıntı nedeniyle aralarında Zara, Mango, ve H&M gibi markaların da bulunduğu şirketler, Türk üreticilerini ziyaret ederek ya da yazı yazarak ‘Made in Turkey yazısı kalksın’ teklifi götürdü.

SİPARİŞLERİ KAYDIRIYORLAR

Dev markalar sıkıntının sadece Türkiye’den Rusya’daki depolara değil, Avrupa ülkelerindeki merkez depolardan yapılan gönderimleri de kapsadığını ilettiler. Rusya Made in Turkey etiketli ürünlere sorun çıkardığı için Türkiye’den gelen ürünler depolarda birikmeye başlarken, sevkıyat iptalleri de gelmeye başladı. Bu yüzden mevcut siparişlerini bile kaydırma yolunu izlemeye başladılar. Ayrıca orta vadede Rusya’ya yönelik siparişlerin tamamını başka ülkelerde yaptırma yolunu izleyeceklerinin mesajlarını verdiler.

Zaten alışveriş yapmiyom sizden
Kaldırın yani çok da umrumuzda
Hep Putinin başının altından çıkıyor bunlar
:KK34:

o zaman bizde bu markalardan alışveriş yapmayarak protesto edelim. ciddiyim.
Niye? Adamlar ticaret yapıyor ve bulundukları pazar kendilerine ambargo koyunca ticari faaliyetlerini gözeterek karar veriyor.

Şimdi düşün, atıyorum Zara'nın ürünleri depoda birikti. Noldu, hem ürünleri elinde kaldı hem ek depo maliyetleri oluştu. Üretim durdu. Üretim durduğu için bitmiş ürünlerin yanısıra elindeki hammaddeler de elinde kaldı. Zarar etmeye başladı. Bir yandan da üretim yapmadığı halde buradaki çalışanlara para ödüyor.

Neden çözebiliyorken durduk yere zarar etsin ki? Bunların üçü de ticari işletme. Ülkeler arası siyasi gerilimlerden etkilenmemek için hamlelerini yapacaklar tabii ki.

Mantikli bir karar bu markalar icin. Rusya bu konuda buyuk bir ambargo uyguluyor. Laleli esnafi kan agliyor bir cogu kepenk kapatti. iki ulkede ekonomik anlamda birbirlerine bagimli bir anlamda o yuzden kuru inattan vazgecip durum kurtarilmali.

Back