Radyoloji Rntgen ektirmeden iyi dnn!

• Konu Sahibi Konu Sahibi ema1
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

ema1

Hayat, sen plan yaparken başına gelenlerdlr
Pro Üye
10 Ağustos 2009
26.131
18.284
823
Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER)

Ankara Temsilcisi Gazi Şaşkın, çektirilen her röntgen filminin, genetik hastalıklara ve

kansere yakalanma riskini artırdığını söyledi.

Şaşkın, "Zorunlu olmadıkça röntgen çekiminden kaçınılması gerekir. Çünkü çektirilen her

röntgen vücuda radyasyon girmesine yol açıyor ve bu radyasyonlar da zamanla kanser

nedeni olabiliyor" dedi. Vücudun bir bölgesinin röntgeni çekilirken, diğer bölgelerin r

radyasyona karşı korunması gerektiğini ifade eden Şaşkın, Türkiye'deki uygulamalarda bu

konuya gereken özenin gösterilmediğini vurguladı.

Şaşkın, "Röntgen çeken personelin çok iyi eğitilmiş olması gerekir. Özellikle özel sağlık

kuruluşlarında görevli personel gerekli eğitimden geçirilmeden işe başlatıldıkları için bazen

bir hastanın defalarca röntgenini çekebiliyorlar. Özel sağlık kuruluşlarının çok iyi

denetlenmesi gerekir" diye konuştu.

Türkiye'deki röntgen cihazlarının kalite sorunu olduğuna da dikkat çeken Şaşkın, devlet ve

üniversite hastaneleri dışındaki sağlık kuruluşlarındaki röntgen cihazlarının eski ve

standartlara uymadığını iddia etti. İş yoğunluğunun olduğu sağlık kuruluşlarında bir

teknisyenin yılda 10 bin röntgen çektiğini anlatan Şaşkın, bu tablonun, teknisyenin maruz

kaldığı radyasyonu da tehlikeli boyutlara ulaştırdığını öne sürdü.

Kaynak: Anka

ema 1 çook önemli bir konuya değinmişsin canım.
güzel bir yazı ve önemli bir paylaşım.
elimizden geldiğince çektirmemeye çalışıyoruz ama doktor isterse de mecburuz.ben
de hiç sevmiyorum röntgen çektirmeyi
Allah muhtaç etmesin.

cihazlarla ilgili bişi söyleyemeyecem ama yılda 1 yada 2 defa çektirdiğiniz röntgenin size bir zarrı olmaz çünkü günlük yada haftalık yada aylık yada yıllık belli bir dozda vücüdunuza radyasyon girebilir ve bu sizi hasta yapmaz..o dozdan yüksek girerse yani dozu aşarsanız sorun olabilir ama şu var ki, sürekli röntgen çektirmediğiniz için ,günlük dozu yada haftalık aşsanızda bişi olmaz..ama sürekli maruz kalanlar için doz aşımı önemlidir..sürekli buna maruz kalanlar için ölçümler yapılır ama bu işle uğraşmayanlar için ölçümler yapılmaz..

çok teşekkürler nesrin 111 alkisalkisalkis
böyle güzel bilgileri bizimle paylaşıtğın için.a.s.
bende zamanında çok röntegen çektirmiştim,üzülüyordum,senin yazını okuyunca rahatladım.sağol.

Selam
İşe girerken çekilen akciğer filmi de bu kategoriye mi girer bir nevi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…