Oftalmoloji - Göz Hastalıkları Retinoblastoma-Belirtileri-Teşhisi-Tedavisi

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.010
30.365
60

BELİRTİLER
Gözbebeğinde görülebilen beyaz bir yansıma
Şaşılık
Kızarmış, ağrıyan göz
Görme bozukluğu
Gözün içinde kanama
Gözbebeğinin iki gözde farklı renkte olması İris üzerinde beyaz noktalar
Tümör, dokunun anormal büyümesidir. Tümörler vücutta herhangi bir yerde meydana gelebilir ve retina (kendisiyle sınırlı) veya habis (yayılıp hayatı tehdit edebilen) olabilir.
Retinoblastoma çocuklarda, genellikle 5 yaşın altındakilerde görülen tehlikeli habis bir kanserdir.
Bir gözde veya her iki gözde olabilir. Bütün retinabna vakalarının yüzde 30 ile 40'ının kalıtımsal olduğu tahmin edilmektedir. Özellikle erken tedavi edildiği zaman sonuç iyidir. Eğer ailenizden biri retinoblastomaya tutulmuşsa çocuklarınızı küçükken muayene ettirmeyi ve sonra da periyodik muayeneler yaptırmayı ihmal etmeyin.
TEŞHİS
Eğer çocuğunuzda retinoblastoma olabileceğinden şüpheleniyorsanız derhal doktorunuza gidin. Teşhisin temeli, retinoblastoma teşhisi ve tedavisi konusunda uzman bir doktora muayene olmaktır.
Muayene genellikle hastanede ve hasta genel anestezi altındayken yapılır. Tümörler olup olmadığını görmek için gözler fazlasıyla genişletilir. Göz doktorunuz ultrason muayenesi de yapabilir ve başın, göz yuvarlanve gözküreierininCT'sini isteyebilir.
TEDAVİRetinoblastomanın tedavisi, tümörlerin sayısına ve büyüklüğüne, bulundukları yere ve her iki gözde de olup olmadığına bağlıdır. Eğer tümör küçükse, radyasyon tedavisi, lazer tedavisi veya kriyoterapi (dondurma) bu tümörü, göze zarar vermeden yok edebilir. Eğer tümör gözün dışına yayılmışsa veya diğer bölgelere sıçramışsa (metastas yapmış) ke-moterapi kullanılabilir. Eğer tümör büyükse ve görünüşü bozmuşsa veya başka tedavilere rağmen büyümeye devam ediyorsa göz çıkartılabjlir.
KORUMA
Eğer aile geçmişinizde retinoblastoma varsa çocuk sahibi olmadan önce genetik uzmanlarına danışın.
nuveforum.net
 
X