Ekran Teknolojisinin Gelişimi
Günümüzde hızla gelişen teknolojinin yansımalarından biri de ekran teknolojisi. Kullandığımız ekranlar hem fiziksel olarak hemde fonksiyonel olarak en iyi hizmeti verebilmek adına sürekli değişime uğruyor, öyleki ekranlar, kullandığımız her cihazda artk belirgin bir şekilde donanımsal olarak ön planda. Bu teknolojinin ilki tüplü ekranlar olarak adlandırdığımız CRT (Cathode Ray Tube) ekranlardır.
Eski tip televizyonlarda da bulunur. Diğer bir teknoloji ise OLED ( Organic Light-Emitting Diode) teknolojili ekranlardır. Prensip olarak CRT ile aynı olsada görüntüyü oluşturmak için ledler kullanılmıştır. Cep telefonları mp4 oynatıcılar bu ekranlara sahiptir.
Bilgisayar ekranları ve çoğunlukla televizyonlarda gördüğümüz Diğer bir teknoloji ise LCD (Liquid Crystal Display) teknolojisi ile üretilmiş olan ekranlardır. Çalışma mantığı ise arka plandan aydınlatılan bir yüzeyin üstündeki RGB renkli filtrelerinin sahip olduğu renk tonlarına göre çalıştırılması ile çalışır.
Apple’ın iphone 4 ü ile birlikte yeni bir teknoloji olan retina ekran teknolojisi ortaya çıktı.
Retina Ekran Nedir, Diğer Ekran türlerinden farkı nedir?
Retina Ekran; TFT, AMOLED, Super AMOLED ya da Quantum Dot benzeri yeni bir panel teknolojisi ya da panel üretim yöntemi değildir. İster TFT olsun isterse AMOLED, bütün ekranlar Retina Ekran ile ifade edilmeye çalışılan çözünürlük değerini sağlayabiliyorlarsa teknik olarak hepsi aslında birer Retina Ekran’dır.
iphone 4 öncesinde bütün cep telefonları ekranları 100-200 PPI (inç başına piksel) yoğunluğunda iken iPhone 4 ile bu yoğunluk 326 PPI değerine çıktı. Bu rakamlar arasındaki farklılığı Steve Jobs, normal bir insan gözünün, ideal cep telefonu kullanım mesafesinden ekrandaki pikselleri ayırt edemeyeceği iddasıyla açıklıyordu.
Aşağıdaki Fotoğrafların ilkinde iPhone 3G S ile retina ekrana sahip iPhone 4′ün karşılaştırılması yer alırken ikinci fotoğrafta ise iPad 2 ve The New iPad karşılaştırılmış. Görüldüğü üzere ekran görüntülerine yakınlaştırma işlemi yapıldığında netlikteki farklar daha çok ortaya çıkıyor. Görüntüdeki bu netliğin sağlanmasının sebebi retina ekranlarda birim başına daha çok pixel düşmesi.
Retina Ekran, Teknik Bir Değer Değildir
Retina ekranın prensibinde yatan pixel yoğunluğunun artmasıyla daha iyi görüntü elde etme, insan gözünün pikselleri ayırt edip edememesi özelliğinede bağlıdır. Normal kullanım mesafesinden ekrandaki pikselleri göremeyeceğiniz her ekran aslında bir Retina Ekran’dır. Retina ekranlar görüntü kalitesinin yanısıra ekrandaki görüntünün farklı açılardan da aynı şekilde görülebilmesini sağlıyor.
veteknoloji.com/