Regl dneminde sancnz azaltmak iin

• Konu Sahibi Konu Sahibi EU3
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
E

EU3

Ziyaretçi
Adet sancısını azaltan gıdalar
Adet sancilari çogu kadinin ortak derdidir. Her ay belirli günlerde bel,karin ve yumurtalik bölgelerinde olusan spazm seklindeki dayanilmaz agrilar yüzünden kimi, isiyle ilgili önemli bir toplantiya katilamazken, kimi de günler öncesinden biletini aldigi konsere gidemez.
Sikinti, sinirlilik, halsizlik gibi adet öncesi sendromlar da dikkate alindiginda kadinlarin yaklasik on günü regl döneminin sikintilariyla basbasa geçer. Isin aci tarafi bu agrili ve sikintili süreç, bazi kadinlar tarafindan adeta bir kader gibi görüldügü için hiçbir önlem almayi akillarina getiremezler. Bazi kadinlar ise adet sancilarini geçirmek için agri kesicilerden medet umar. Oysa, yenilen gidalara dikkat ederek adet sancilarina dur demek mümkün.

BALIK VE YUMURTA ADET SANCISINI HAFIFLETIYOR

Yapilan arastirmalar, tuz, yag ve seker miktarini azaltip, protein bakimindan zengin olan balik ve yumurtayi fazla yiyenlerde, lifli besinleri sofrasindan eksik etmeyenlerde adet sancilarinin daha hafif oldugunu gösteriyor. Deniz mahsullerinde, soya fasulyesinde, sütte ve susamda agriyi azaltmak yaninda kisiye mutluluk hissi de veren “trytophan” isimli bir çesit amino asit bulundugunu hatirlatan uzmanlar, bu gidalar sayesinde adet döneminin agrisiz geçirilebilecegini belirtiyorlar.
Adet öncesi vücut su toplamaya, gögüsler hassaslasmaya baslar. Istah ya kapanir veya kiside asiri tatli yeme istegi ortaya çikar. Bunlarin yani sira depresyon,alinganlik, gerginlik, endise, uyum güçlügü gibi duygusal degisiklikler de görülebilir.
Kadinlarin yüzde 10’u adet öncesi sendromu (PMS) diye bilinen bu dönemi çok siddetli yasarlar. Daha çok 20’li ve 30’lu yaslarda görülen adet öncesi sendromunun en önemli sebebi hormonal dengesizliklerdir.

KAFEINLI IÇECEKLERDEN UZAK DURUN

Hormonlar üzerinde etkileri olan bazi besinler ise,adet öncesi sendromunu önler. Örnegin, adet tarihinden birkaç gün önce tuz azaltilirsa, sisme ve ödemin önüne geçilebilir. Kafeinli içeceklerden uzak durulmasi ise,huzursuzluk hissini ve gögüslerdeki hassasiyeti azaltir.
Diyetisyenler, bu konuda söyle diyorlar : “Stres, asiri alkol tüketimi, beslenmede doymus yag orani fazlaligi, adet öncesi sendromunu hizlandirici faktörlerdir. Seker hastaliklarinda da sendrom daha agir seyreder. Bu dönemi hafif geçirmek için karbonhidratli gidalardan uzak durmak gerekir. Adet döneminde ve adet öncesi sendromunda kalsiyumun önemi büyüktür. Kalsiyumun yüzde 99’u kemiklerde, geri kalani da kandadir. Kandaki kalsiyum kas ve sinir iletimini saglar. Kandaki kalsiyumun seviyesi düstügünde, bundan kas ve sinir sistemi olumsuz yönde etkilenir. Böyle bir durumda adet öncesi sendromu daha yogun yasanir. Kalsiyum, B vitamini, E vitamini, çinko ve magnezyum bakimindan zengin gidalar almak gerekir. Yani bol bol siyah üzüm, yumurta, kabak, patates, kavun, ay çekirdegi, findik, ceviz, muz, ciger, deniz ürünleri ve balkabagi yenilmelidir"

ADET ÖNCESI SENDROMUNU AZALTAN GIDALAR
B vitamini : Ciger, böbrek, yumurta sarisi, yaprakli sebzeler.
Kalsiyum : Süt, balik, ayçekirdegi, soya fasulyesi, yerfistigi, ceviz, somon.
Magnezyum : Misir, findik, maydanoz, elma, incir, limon, portakal, un

ADET SANCILARINI AZALTAN GIDALAR
Balik, yumurta, lifli besinler, tavuk, deniz mahsulleri, soya fasulyesi, süt, susam.

ben adet dönemimde majezik alıyorum yarım saat sonra etkisii gösteriyor sancı falan kalmıyo..

ah ah bu agri kesiciler yüzünden gastrit oldum zati.

cocuk olmasini da engeller diyorlar ama dayanamiyorum ki, sonra da midem agriyor. sanki ise yariyormus gibi hala iciyorum. bi dogursam gececek ama .....................................

evlenmeden önce ben de çok çekerdim adet sancısını, ancak şanslıyımki evlendikten sonra geçti...

evet hemde cooooooook!ondan baskasi gecirmiyo agrilarimi.diger agri kesicilern yarim saat sonra etkisi bitiyo.ama majezigi bi kere iciyorum ve bi daha hic agrm olmuyo.siddetle tavsiye ederm!...

:gitme: yakında baslar yıne

bende apranax fort içiyordum ama şuan yok evde,ölmek üzereyim:S panalgine içtim bi işe yaramadı:S

Papatya çayi için :)
Çok etkili. Ama poset çay olmasin. Aktardan dogali varsa alip demleyin. Bana yardimci oluyordu. Bilginize...

Papatya çayi için :)
Çok etkili. Ama poset çay olmasin. Aktardan dogali varsa alip demleyin. Bana yardimci oluyordu. Bilginize...

kasları gevşettiği için gerginliğide alır
bendeki sancı evlendikten sonra bitti denecek kadar azaldı

migren mahvediyor beni de apranax fort içmesem halim çok kötü..

adet olmadan bıkaç gun once muz yemeye başlayın her gun 1 muz. Çok iyi gelıyor cidden, doktor demişti uyguladım ben de :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…