Ramazana ne hazırlık yapıyorsunuz?

Ben Trabzondan mısır unu peynir ve tereyağı aldırdım dayıma sahurda kuymak yemezsem olmaz acayip tok tutuyor.Birde kesme makarna aldırdım onuda tavada yapıyorum sahurda annemden kalan alışkanlıklar :) bol bol taze fasulye ,bezelye ,ıspanak , barbunya aldım ayıklayıp doğrayıp buzluğa attım iftarda zeytiyağlı hafif şeyler yemek en sağlıklısı midem de ülser var ağır yiyemiyorum normalde de bol bol karpuz kavun haftasonuda yufka alıp sigara böreği hazırlıycam buzluğa atıcam ...

Ben Trabzondan mısır unu peynir ve tereyağı aldırdım dayıma sahurda kuymak yemezsem olmaz acayip tok tutuyor.Birde kesme makarna aldırdım onuda tavada yapıyorum sahurda annemden kalan alışkanlıklar :) bol bol taze fasulye ,bezelye ,ıspanak , barbunya aldım ayıklayıp doğrayıp buzluğa attım iftarda zeytiyağlı hafif şeyler yemek en sağlıklısı midem de ülser var ağır yiyemiyorum normalde de bol bol karpuz kavun haftasonuda yufka alıp sigara böreği hazırlıycam buzluğa atıcam ...

AY evet kesmeyi peynirle çok severim bnde giresunluyum ama rizeden kavurma ve kaşar sipariş ettim :) ıspanağı nasıl atıyorsun buzluğa

özel bişey yapmıyorum, Allah ne verdiyse. hayırlısıyla gelsin inşallah
ama limonata tariflerinizi beğendim hep evde yapmaya niyetim var ama hiç denemedim

Kesme makarnayı tavada nasıl yapıyorsunuz ?

tesekkurler,sizinde hayirli bereketli ramazanlar diliyorum simdiden:)
muthis bi tarif,mutlaka tavsiye ederim
3portakal
1limon
1cay kasigi dolusu limon tuzu ve
2su bardagi toz seker

buzluktan cikarilan portakal ve limon kesilebilecek kadar yumusatilip dogranir ve hemen buzu cozulmeden robottan gecirilir, iiyce cekildikten sonra genis bi kaba alinir ve uzerine 2 bucuk lt su,seker, limon tuzu ilave edilir ve karistirilir ve son olarak sıkı bu suzgecten gecirilip icmeye hazir hale gelir,
nette baska tariflerde var farkli olculerde ama benim tarifim boyle, cok begeniliyor tavsiye ederim:KK66::KK66::KK66:

yikayip kurulayip posetleyip atiyorum:KK66: limonata icin dondurmaya ihtiyac yok
3 limon
4lt su (2lt sicaga yakin su ve 2tl soguk su)
1tatli kasigi limon tuzu
2s.b seker

limon kabuklarini rendeliyoruz(beyazi rendelenmeyeek sekilde) uzerine seker sicak su ve.limon tuzunu dokup seker eriyene kadar karistiriyoruz. diger taraftan limonlari skiyrz uzerine sogug su ilave ediypruz ve son olarak sicak sudaki limon kabuklarini suzup kabuklari atiyoruz ve iki suyu biribirine karistirip dolapta sogumaya birakiyoruz ...afiyet olsun:)

Nuryolu , tariflerden ilki buzluğa atarsak , ikincisi de buzluğa atmadığımız durumdaki yapılış şekilleri mi ? İkinci de limon kabukları rendelendiği ve işin içine sıcak su girdiği için tam öğreneyim dedim.

Bir de limon tuzunu eskiden hep reçellere kullanırlardı. Limonatada kullanınca midede yanma veya herhangi bir rahatsızlık veriyor mu ? Malum gelen misafirin kalp hastası , böbrek hastası , ülser rahatsızlığı da olabiliyor.

Sizin deneyiminiz nasıl bu konuda ?

Kesme makarnayı tavada nasıl yapıyorsunuz ?

30 cm’ e yakın tavaya tereyağı parçaları koyulur. Üzerine kesme makarna yarısı hafif ıslatılarak koyulur. Künefe yapar gibi bastırılır. Üzerine tel peynir tavanızın boyutuna göre yarım ya da 1 paket küçük doğranıp koyulur. Üzerine kalan makarna aynı şekilde koyulur. Üzerine tereyağ parçaları koyulur ve kapak kapatılıp kısık ateşte önlü arkalı pişirilir. Ama birde bunu ayrıca başka tavada yapılan muhlama en son dökülür tavadaki kızarmış makarnanın üstüne bu kesme makarnada trabzondan geliyor bize burda da yapılıyordur tabi ama ordan olmayınca biz aynı adı alamıyoruz vallahi tipik laz kafası işte :KK70:

AY evet kesmeyi peynirle çok severim bnde giresunluyum ama rizeden kavurma ve kaşar sipariş ettim :) ıspanağı nasıl atıyorsun buzluğa

beni en iyi sen anlarsın o zaman o kokulu peynir olmayınca ne muhlamanın ne kuymağın nede kesme makarnanın tadı çıkmaz hane şu kaşar tulum peyniri karışımı peynirden bahsediyorum :) ıspanakları bu sefer yıkayıp doğrayıp çiğden poşetledim çok vakit ayıramadım ama annem genelde haşlayıp top top yapıp atardı öyle daha pratik hemen kavurup yumurta kır üstüne hem sahurda hem iftarda ye çok severim ben yumurtalı ıspanak bayılırınk :KK70:

beni en iyi sen anlarsın o zaman o kokulu peynir olmayınca ne muhlamanın ne kuymağın nede kesme makarnanın tadı çıkmaz hane şu kaşar tulum peyniri karışımı peynirden bahsediyorum :) ıspanakları bu sefer yıkayıp doğrayıp çiğden poşetledim çok vakit ayıramadım ama annem genelde haşlayıp top top yapıp atardı öyle daha pratik hemen kavurup yumurta kır üstüne hem sahurda hem iftarda ye çok severim ben yumurtalı ıspanak bayılırınk :KK70:
ayyy o zaman pazar gününe bir iş daha çıktı :) ıspanak :)
Kuymağı evet bende severim bol tereyağlı :)

30 cm’ e yakın tavaya tereyağı parçaları koyulur. Üzerine kesme makarna yarısı hafif ıslatılarak koyulur. Künefe yapar gibi bastırılır. Üzerine tel peynir tavanızın boyutuna göre yarım ya da 1 paket küçük doğranıp koyulur. Üzerine kalan makarna aynı şekilde koyulur. Üzerine tereyağ parçaları koyulur ve kapak kapatılıp kısık ateşte önlü arkalı pişirilir. Ama birde bunu ayrıca başka tavada yapılan muhlama en son dökülür tavadaki kızarmış makarnanın üstüne bu kesme makarnada trabzondan geliyor bize burda da yapılıyordur tabi ama ordan olmayınca biz aynı adı alamıyoruz vallahi tipik laz kafası işte :KK70:

Tarif çok güzelmiş :kk77: Elinize sağlık . Gözümde canlandırdım da. Şimdi bizde erişte usulü kesme makarna yapılır yumurtalı hamurdan. Bunları kaynar suya batırıp çıkarmak mı gerek önce ? Islatıp yumuşatmaktan kasıt o sanırım. Muhlamasız olur tabi bizim ki anca :)

Ben de attım Portakal kıştan. Zaten bir portakal bir limondan en az 2 lt çıkartıyorum fazla fazla yeter.

ben yaptım o tarifide galiba suyu çok koydum tarifte 5 lt yazıyordu hepsini döktüm çok duru oldu daha mı az su koymak lazım suyu az olsa lezzetli idi rehası fılan çok güzel oldu.

Tarif çok güzelmiş :kk77: Elinize sağlık . Gözümde canlandırdım da. Şimdi bizde erişte usulü kesme makarna yapılır yumurtalı hamurdan. Bunları kaynar suya batırıp çıkarmak mı gerek önce ? Islatıp yumuşatmaktan kasıt o sanırım. Muhlamasız olur tabi bizim ki anca :)

Ne ben ne annem evde yapmadık hep trabzondan geldi bize ama erişte gibi değil daha uzun uzun kesilmiş saçak saçak görüntüsü var bizim makarnanın kaynar suya batırmaya gerek yok bol tereyağı koyun yeter biz biraz değişik yapıyoruz karadeniz usülü :)

X