Merhaba Arkadaşlar,
Mütevazı ramazan soframıza hoşgeldiniz. Eşim bebeğim ve ben memleketlerimizden ayrıbir yerdeyiz o yüzden ramazanımız çok renkli geçmiyor haliyle. Bence Ramazanı ramazan yapan eş dost iftar davetleri vermektir. Burada böyle bi imkan olmayınca ben de biraz eğlence olsun diye yarışmaya katılmak istedim. Bu hafta itibariyle bebeğim heryere tutunup ayaklanmaya başladığı ve genel olarak ilgi istediği için tarifim çok ama çok pratik bir tarif.
Menümüz
-Yayla Çorbası
-Kozalak Mantı*
-Peynirli Ev Eriştesi
-Kaşık Salata
-Hoşaf Tadında Meyve Suyu
-Ramazanın tadı Hurma ve tabiki sofralarımızın bir numaralı aranan lezzeti Su ( Ben sponsor olarak memleketimden çıkan Niksar Ayvaz Suyu da size anlatmak istedim )
-Güllaç
Herkese bereketli ramazanlar.
Kozalak Mantı Malzemeler
-3 adet yufka
-uzun olanlardan 1 tane pipet
-200 gr kıyma
-1 adet yemeklik doğranmış soğan
-1 yemek kaşığı domates salçası
-sıvıyağ
-tuz pulbiber karabiber gibi baharatlar
-sarımsaklı yoğurt
Öncelikle yufkaları önce dörde sonra her bir parçayı istediğimiz büyüklüğe göre ya 2 ye ya da 3 e bölelim.
Eki Görüntüle 1565954
Pipet yardımıyla börek sarar gibi yufkamızı sarıyoruz ucunu suyla ıslatıp yapıştırdıktan sonra pipetten sıyırıp bir tabakta biriktirelim.
Eki Görüntüle 1565955
Eki Görüntüle 1565956
Eki Görüntüle 1565957
Daha sonra kızgın yağa atarak kozalaklarımızı kızartalım.
Eki Görüntüle 1565958
Eğer kızartma işlemi size zor geliyorsa 3 yufka çok uzun sürmüyor 10- 12 dakikada bitirdim ama hafif olsun istiyorsanız fırçayla yağlanan kozalakları fırına da sürebilirsiniz. Ben henüz bu seçeneği denemedim.
Eki Görüntüle 1565959
Bu aşamadan sonra soğanlarımızı tencerede pembeleştirip kıymamızı atıyoruz. Kıymanın rengi değişince salça ve baharatlarını katıp iyice pişmesi için kısığa alıp sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlıyoruz. Ben 2,5 - 3 bardak yoğurt 3 küçük diş sarımsak yaptım.
Hazırladığımız yoğurdu kozalakların üzerine yaydıktan sonra kıymalı harcıda üzerine döküyoruz.
Eki Görüntüle 1565960
10-15 dakika bekletirseniz iyi olur. Afiyet olsun
Ramazan Soframız
Eki Görüntüle 1565961
Eşimin hazırladığı güllaç
Sunumunu çekmemişim ne yazık ki kızlar ama bir tüyo paketin üstünde ki çok ama çok tatlı olmuştu. Kesinlikle şekeri azaltılarak yapılmalı.
Eki Görüntüle 1565963
Gelelim Ayvaz Suyuna
Eki Görüntüle 1565964
Dünyaca ünlü Ayvaz Suyu, Tokat'ın Niksar ilçesinde, kente 2 kilometre uzakta bulunan Kültür Mahallesi’ndeki Ayvaz Parkı’nda doğdu. Ayvaz Suyu’nun çok eski tarihlerden beri bilindiği sanılıyor. Araştırmalar sonucu en eski tarih M.S.4. yüzyıl olduğu belirtiliyor. Ayvaz Suyu’nun önemli tanıklarından olan Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nden alınan bazı bölümler bu suyun önemini şöyle dile getiriyor: “Şehrin Kıble tarafı dışında haylice mesafede güzel ve küçük binalı bir ılıca var. Suyu çok faydalıdır. Gayet güzel ve lezzetli bir hayat suyudur. Meşhur ve güzel bir ılıcadır.”
Niksar’ın artık sembolü durumuna gelen Ayvaz Suyu’nun şişelemesi 1960’lı yıllarda elle doldurularak yapılıyordu. 1980’li yıllarda ilk otomatik doluma geçildi. 2004 yılında modern yöntemlerle üretim yapan Ayvaz Su fabrikası 43.616 m arazi üzerindedir.
Ayvaz Suyu kaptaj alanı fabrikaya 100 metre mesafede olup geniş bir alanın betonlanmasıyla emniyet altına alınmıştır. Fabrikada uluslar arası sağlık standartlarına uygun olarak üretim yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü mevzuatı gereği filtre edilmesinden dolayı “içme suyu işletme ruhsatı” ile faaliyetine devam etmektedir. Ayvaz Suyun herhangi bir mineral katkısı yoktur. Düşük sertliği ile özel bir tadı ve müşteri grubu vardır.
Bu benim ilk yarışmam, Herkese Başarılar Kızlar