Ramazan davulcusunu bi elime gecirirsem!

Ne manisi bi tilsimi bile yok bursa mudanya yemi mahalle buralar hep bayir kamyon kasasinda geziyolar davula oyle bi vuruyoki suan ditttt diyeyim o kadar yani dan dan dan hic bi kulak yok adamda dan dana dan dan dan mani yok ya gelenekse ramazan basi guzelce gunduz gozu davul manilerle gezsin sonra ramazan son gunu gezsin bahsisini toplasin bitsin bu is...

Komsumun kizinda uyku teroru vardi uyumuyodu agliyodu surekli korkuyodu uykusunda gic bela uyuturlar davul gelir cocuk deli gb aglardi esi her gece sokagin basina cikip davulcuya para veriyodu girme diye insan olsa anlar gelmez bida o sokaga bahsis almak icin her gece inadina geliyodu iste... yasamayan bilemez beni uyandirsa nolur uyurum derim gecerim de olmuyo iste cocuk olunca bide boyle huysuz olunca zor

Ezan sesiyle kıyaslamak yanlış bence çünkü doğumdan itibaren o sesle buyuyoruz babamın evi camiye çok yakın ama hayatımda ezanla uyandığımı hatırlamam, halbuki sabah ezanında uyanikken bazen diyorum ki yahu bu ses amma da çok çıkıyor nasıl uyanmıyorum hayret.. Ama alismisiz ona bence. Ben normalde kapı açılsa uyanirim..

Ezan sesi pimapenlerden cok gecmiyo ki hatta duyulmuyo bile davul sesi baska bisi ya nasil cinliyo ev :/

Bıktım ya... bu adamlar dan dan dan kimi uyandırıyor bebeklerden çocuklardan başka???

Deliricem sahuru zor yapiyoruz tam yemek sofra hazırlanacak dan dan dan çocuk viyyyykkk! Buyuyunce zaten tutmasa bile kalksin o duyguyu yasasin ama daha 1 buçuk yasinda ki bizde yemek yiyemiyoruz yesek su içmeye zaman kalmıyor. kimse şikayet etmiyo mu? Rahatsiz olmuyo mu? Kim davulla sahura kalkar? Herkezin saati alarmı telefonu var....

Aynen.. keza bizim geleneğimiz diye hiç okumadik duymadık.. osmanlı döneminde tellallar vardı.. onlar da duyuru Yapardi.. ticaret ve para kazanmanin bir başka tonu..bizler rahatsız olmuyoruz ama bebekler için çok ürkütücü.. geceleri uykularinin en tatlı saatinde korkuyla uyarıyorlar.. şükür ki tekirdağ da yok artık.. sanırım yasaklanmış.. Arefe günü kapıma arka arkaya 20 tane ayrı davulcu gelip 'abla bahşişe geldik' deyip zoraki sömürü de yapamayacaklar..

Aslında konu benlik değil. Ama objektif yaklaşmak lazım.
Eğer "eski geleneklere gerek yok, artık çalar saat var alarm var telefon var, var oğlu var" diyorsak, namaz vaktini bildirmek için ezan okunmasına da gerek yok o zaman.
Caminin dibinde oturup ezandan bebeği uyanan insan da var, ama yerse o kalksın deyin.
Olmuyo işte o işler öyle, gelenek evet. Bazı sesler, gürültüler gelenek. Olduğu gibi bırakmak, ilişmemek lazım.
Ezanla kiyaslamak yanlis olur..cunku ezan namaz vaktinin bildirilmesinden ziyade namaz kılmanin oncesinde olan sarttir..ornegin ramazan haric sabah ezani vakit girer girmez okunmaz..belli bi suresi vardir isteyen gunes dogana kdr verilen o sure icinde kilar namazini..ornegin siz kalktiginizda vakit henuz yeni girmis olsun bu durumda ezan okunmadigindan kendiniz ezani okumak zorundasiniz..(erkekler) bide ezan vakti cok ince bi cizgide oldugu icin ihmal edilmesi..bu yuzden toplucana okunmasi orada oturan insanlar icin olmasi gerekendir unutup saati kurmayabiliriz mesela..
Ama davul sesinin dinen hic bi gerekcesi olmamakla beraber bence oruc tutmayan birinin hakkina girme dahi olabilir..eger rahatsiz oluyorsa bu durumdan..Oruc tutan biri icinde olabilir uyumadan once niyetlenip yatmis olabilir cnku..
Bu arada bende ayni durumu yasiyorum kizim davul sesine uyaniyor ve dalamiyorda uzun sure uykusuna..

Ezanla kiyaslamak yanlis olur..cunku ezan namaz vaktinin bildirilmesinden ziyade namaz kılmanin oncesinde olan sarttir..ornegin ramazan haric sabah ezani vakit girer girmez okunmaz..belli bi suresi vardir isteyen gunes dogana kdr verilen o sure icinde kilar namazini..ornegin siz kalktiginizda vakit henuz yeni girmis olsun bu durumda ezan okunmadigindan kendiniz ezani okumak zorundasiniz..(erkekler) bide ezan vakti cok ince bi cizgide oldugu icin ihmal edilmesi..bu yuzden toplucana okunmasi orada oturan insanlar icin olmasi gerekendir unutup saati kurmayabiliriz mesela..
Ama davul sesinin dinen hic bi gerekcesi olmamakla beraber bence oruc tutmayan birinin hakkina girme dahi olabilir..eger rahatsiz oluyorsa bu durumdan..Oruc tutan biri icinde olabilir uyumadan once niyetlenip yatmis olabilir cnku..
Bu arada bende ayni durumu yasiyorum kizim davul sesine uyaniyor ve dalamiyorda uzun sure uykusuna..

Efendim bakınız, ezanla davulcuyu kıyaslamıyorum, konumuz dini değil çünkü, dini konular da yasak.
Şöyle bir örnek vereyim, ezanın dindeki yeri, öneminden bağımsız olarak, bundan yıllar önce bir teyzemizin oturduğu beş apartmanlık büyük bir sitenin hemen bitişiğine cami inşaatı başlayacağı duyuruldu. Site sakinleri imza toplayarak "biz yanı başımızda ezan sesiyle sabahları uykumuzun bölünmesini istemiyoruz" diyip belediyeye beyanda bulundular ve caminin yapılmasına engel oldular. Onun yerine boş alana park yapıldı.
Benim önceki mesajımda da vurguladığım tam olarak bu.
Sizin için farz olan veya gelenek olan birşey bir başkası için uyku bölücü gürültü olabiliyor.
Tamamen atıyorum, ezana ihtiyaç duymadığını düşünen insanlar da hesaba katılarak, tıpkı sabit telefon hattı gibi bir hat çekilip, sadece isteyen ailelerin dairelerine bağlanıp, içerde minik bir kutudan ezan okunması da sağlanabilir. Çok basit sistemler üstelik, maliyetsiz falan.
Var yani böyle ihtimaller de. O nedenle diyorum sizin için önemli olan birşey bir başkası için gürültü olabiliyor diye. Ya hepsi için herkesin rahat edileceği yöntemler bulunmalı, ya da hiçbirine ilişilmemeli gelenek adı altında tutarlı olunarak.
"bence."

Sizin bebeginiz agliyor diye davul mu calinmasin yani.elinize gecirip ne yapacaksiniz.
Davul sesi gelenegimizin bir parcasi...yillardan beri var hepimiz o seslebuyuduk.buyutmeyin bu kadar.
Pencereniz yokmu davulcu gecerken kapatin

Eğer "eski geleneklere gerek yok, artık çalar saat var alarm var telefon var, var oğlu var" diyorsak, namaz vaktini bildirmek için ezan okunmasına da gerek yok o zaman.
Caminin dibinde oturup ezandan bebeği uyanan insan da var, ama yerse o kalksın deyin.
Olmuyo işte o işler öyle, gelenek evet. Bazı sesler, gürültüler gelenek. Olduğu gibi bırakmak, ilişmemek lazım.
Ezan bi gelenek degil yalniz.yorumunuzu. okurken sinirlendim.ama yok inancina pardon eksik inancina saygimdan bisey demiyorum....o ezanlarin okunmasi icin ne savaslar verilmis ne canlar gitmis.
Ayip yahu saygili olun biraz ne demek ezan sesi evlere bir sistemle baglansin.

Davul sesi ile ezan sesini kiyaslamanizda takdire sayan.

Sizin bebeginiz agliyor diye davul mu calinmasin yani.elinize gecirip ne yapacaksiniz.
Davul sesi gelenegimizin bir parcasi...yillardan beri var hepimiz o seslebuyuduk.buyutmeyin bu kadar.
Pencereniz yokmu davulcu gecerken kapatin

Yasamadan bilemezsiniz bende yasayinca anladim diyorum anlamiyosaniz da empati yapmaya calisin... benimde cok hosuma giderdi eskiden ama kizim sahurda durmuyo kalksa sonra yine uyusa uykusu bolundu demem 1 ay der gecerim uyanmadan agliyo surekli zaten pencereleri kapatiyorum ama oyle bi ses ki cok fazla... kendi evimiz sokak arasi diye cok ses geliyo sanip kayinvaldeme geldik burasi site yol biraz asada kaliyo ama dahada fazla duyuluyo burda yazin bu sicaginda cam felan acamiyorum zaten yinede uyaniyo. Agliyo. Sahur yapmak zor oluyo davulcu sahur yapalim diye geliyo guya benim yemek yememi zorlastiriyo... her adet gelenek gorenek gerekli mi koru korune devam mi etmeli? O zaman kucuk gelinlerde adet o zaman berdel de gelenek dahabisuru sacma sapan adet var...

Dinende hic bir anlami olmayan bisey zaten orucla ilgisi yok eskiden davul varmis simdi saatler...

Davulla ezanı birimi tutuyorsunuz :KK57: ezan okunması gelenek değildir lütfen sapla samanı karıştırmayın :stop::stop:

Bu aman davulcu geçsin ne olacak canım diyenler dilerim çocukları olunca ne demek istediğimizi anlarlar. Ben de davulcumuza sinir oluyorum mani falan yok çalıp gidiyor. Benim 5.5 aylık kızımla ben 2 saat gece oturması yapıyoruz. Kızımın uyku düzeni bozulursa diye bile korkuyorum.

Peki adetimiz diyenlere soru delinin teki eline davul alıp her gece 3te mahallenize girip herkesi uyandırsa ne dersiniz..

Bende rahatsız oluyorum, Ramazan'ı severim, genelde her sene orucumu tutmayı da çalışırım ama davuk sesini sevmiyorum..
Bu gece yine.. sıcak diye balkon kapısı açık yatıyorum, gürültü resmen ya.. hastası vardır, çocuğu vardır. Sahura kalkacağım zamanlar alarmı kurar kalkardim, davula ne gerek var anlamıyorum..

dan dan dan yedi bitirdi beni hakikaten
ben oruç tutmuyorum eşim de öyle
ama tuttuğum dönemler de çok rahatsızdım
sahur 4,30 da mesela adam geliyo 2 de
ulan diktin beni ayağa saaat 2 de ben sabah işe giden insanım mahvettin yani gece uykumu

kapıya geldi geçen para toplamaya
eşim beni ramazan ilgilendirmiyor
işim olmaz dedi kapattı kapıyı
durmadan uyandırdığı için bi de madalya takacaktık :/

Ezan, namaz vaktini bildirmek için var olan bir alarm sistemi değildir.
Ezan, gelenek değildir. Bir çalgı aletiyle karşılaştrılması da yapılamaz.
Ezan, herhangi bir gürültüye sebep olacak etkenlerden biri değildir. Camlar kapalıyken içeri ses gelmesi çok çok zordur. Hala rahatsız olunuyorsa evlere ses yalıtımı yapılsın ozaman.

Son olarak da İstiklal Marşı'mızdan;
Ruhumun senden, ilahi, şudur ancak emeli:
Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.
Bu ezanlar-ki şahadetleri dinin temeli-
Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.

yılda bir kez ramazan davulu değerimizi de kaybetmeyelim bırakın...kimse davulla uyanmıyor bu bir gerçek ama ben çok öutlu oluyorum..davula gelene kadar gürültü kirliliği yapan bir sürü etken var kolu komşu var motor var araba var sabahın köründe hafta sonu demeyen belediyeler var...haftalardır evinin inşaatını bitiremeyen bir komşum var..eşim gecede çalışıyor gündüz tam uyuyacak zır gür bam bap dat..yani kaos çooook..

Bu aman davulcu geçsin ne olacak canım diyenler dilerim çocukları olunca ne demek istediğimizi anlarlar. Ben de davulcumuza sinir oluyorum mani falan yok çalıp gidiyor. Benim 5.5 aylık kızımla ben 2 saat gece oturması yapıyoruz. Kızımın uyku düzeni bozulursa diye bile korkuyorum.

Peki adetimiz diyenlere soru delinin teki eline davul alıp her gece 3te mahallenize girip herkesi uyandırsa ne dersiniz..
Delinin birinin gelip davul çalması başka birşey yanlız. Davulcular bu iş için geliyorlar memleketlerinden,siz evinizde yemek yerken o insanlar sokak sokak gezip insanları uyandırma hizmeti veriyorlar. Emeğe saygı lütfen. Bende bayılmiyorum ama 1 ay yahu 1 ay.
Benimde çocuğum var,bebekken uyandı Ramazanda birkaç kez ama öyle düzeni bozuldu vs diyemem,Ramazan bitince düzenine döndü. Davulcu gelmese bile sizin yemek hazırlarken yaptığınız seslere uyanabilir yani. Bebek bu mışıl mışıl uyuyacağının garantisi varmı?

Delinin birinin gelip davul çalması başka birşey yanlız. Davulcular bu iş için geliyorlar memleketlerinden,siz evinizde yemek yerken o insanlar sokak sokak gezip insanları uyandırma hizmeti veriyorlar. Emeğe saygı lütfen. Bende bayılmiyorum ama 1 ay yahu 1 ay.
Benimde çocuğum var,bebekken uyandı Ramazanda birkaç kez ama öyle düzeni bozuldu vs diyemem,Ramazan bitince düzenine döndü. Davulcu gelmese bile sizin yemek hazırlarken yaptığınız seslere uyanabilir yani. Bebek bu mışıl mışıl uyuyacağının garantisi varmı?
İyi de deliren biri de gürültü yapar bu da yapar. Bir de emziriyorum zaten oruç tutmuyorum şu anda. Tutsam da alarmı kurar kalkarım. Ve zaten uyuyacağının garantisi yok davulcu uyumayacağının garantisi oluyor.

X