Gebeliğe Hazırlık Rahim duvarı kalınlaşması gebeliğe engel mi ?

Gebe kalmayı planladığımızda yapmamız gereken hazırlıklar.

--she

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
5 Ocak 2015
20
3
28
Rahim Kalınlaşması Belirtileri

Rahim kalınlaşması sorununun belirtileri arasında, adet dönemlerinin değişmesi vardır. Bu sorunlar ayrıca üreme sistemiyle ilgili olmayabilir. Bunlara örnek olarak ani ateş basmaları, aşırı terleme ve çok hızlı kalp atışı gibi belirtiler verilebilir.
Rahim kalınlaşması belirtilerini her gün veya ara sıra hissedebilirsiniz. Yaşanan belirtiler şunlardır;

Ciltte sivilcelenme
Adet dönemleri arasında ara kanama veya lekelenme
Vajinanın kuruluğu
Vücut kıllanmasında artış
Adet döneminde çok ağır kanama
Ani sıcak basması
Adet gecikmeleri
Ruh hali değişimleri
Cinsel ilişki sırasında acı çekme
Kalp atış hızının artması
Aşırı halsizlik
Vajinada hassasiyet

Rahim kalınlaşması, adının da belirttiği üzere rahim duvarlarının anormal bir şekilde gerekenden fazla kalınlaşması sorunudur.

Rahim Kalınlaşması Sebepleri

Rahim kalınlaşması, rahim duvarının aşırı veya anormal büyümesidir.

Rahim duvarının oluşumundan östrojen sorumludur. Bu oluşumun bakımı ve büyümesi ise projesteron hormonu gözetiminde gerçekleşir. Rahim duvarının kalınlaşması, fazla miktarda östrojen ve az miktar projesteron olması durumunda gerçekleşir. Dengelenmemiş (projesteronsuz, östrojen kullanımı) östrojen takviyesi, menapoz sonrasında kadınlarda rahim kalınlaşması görülmesine neden olur.Yeni adet görmeye başlamış genç kızlar ve düzensiz adet dönemleri geçiren kadınlarda, rahim kalınlaşması problemi veya kanseri görülmesi ihtimali daha fazladır.

Rahim kalınlaşması hamileliğin belirtisi olarak görülebilir.

Rahim kalınlaşması ayrıca şeker hastalığı, obezite veya polisetik over sendromu gibi kronik sorunlar nedeniyle de gerçekleşebilir. Rahim duvarı kalınlaşması sorunu, hormonal değişikliklere ve rahimde ufak kistler oluşmasına da neden olabilir.

Rahim Kalınlaşması Risk Faktörleri

Rahim kalınlaşmasını etkileyebilecek bu sorunu tetikleyebilecek birçok sebep vardır. Bu sebeplere sahip ama rahim kalınlaşması yaşamamış da birçok kadın vardır. Bu risk faktörleri:

Şeker hastalığı
Projesteron hormonu alınmadan, östrojen tedavisi
Menapoz yaşının gelmesi ya da menapoz
Adet dönemi gecikmesi
Obezite
Polisetik over sendromu

Rahim Kalınlaşması Tedavi Yöntemleri

Rahim kalınlaşması tedavi yöntemi, yaşınıza ve belirtilerin şiddetine göre farklılık göstermektedir. Genç kadınlar kullanacakları ilaçlar yardımıyla adet dönemlerini dengeleyebilirler.

Menapoz öncesi veya menapoz sırasında rahim kalınlaşması yaşayan kadınlar hormon tedavisi (doğum kontrol hapları) kullanabilir.Bu haplar, vücudun doğal olarak üretmeyi bıraktığı hormonları, vücuda sağlarlar.

Progestin Kullanımı

Rahim kalınlaşması progestin adı verilen hormon ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir. Progestin hap şeklinde, şırınga şeklinde, rahim içi araçlarla veya vajinal krem olarak verilebilir.

Dilatasyon Ve Kürtaj

Çoğu rahim kalınlaşması vakasında uygulanması gereken tek tedavi dilatasyon ve kürtaj adındaki mini cerrahidir. Tedavide doktor rahim ağzını genişlettikten sonra fazla rahim dokularını küret adındaki aletlerle alır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Kaç mm Olmalı?

Adetin 1-5 günleri içinde ölçüm 1-4 milimetre arasındadır

5. günden sonra artan estrojen hormonu ile rahim duvarı kalınlaşarak döl yatağını hamileliğe hazırlar ve ölçüm 14 mm e kadar artar.

Yumurtlama olduktan sonraki ölçümlerde adet görene dek 20 mm e kadar kalınlık artabilir

Menopoz döneminde endometrial kalınlık 5mm altında olmalıdır.

6 mm nin altında gebelik oluşamaz

Rahim Kalınlaşması Belirtileri Nasıl Geçer?

Aşağıda rahim kalınlığını ve sebep olduğu belirtileri azaltmanızı sağlayabilecek, evde uygulayabileceğiniz birkaç yöntemden bahsedeceğiz.

Buz Torbası
Buz torbası uygulamak, rahim kalınlığına karşı iyi gelebilir. Birkaç buz kübünü, buz torbasına koyun. Bu buz torbasını, 15 dakika boyunca pelvik bölgeye yerleştirin. Bu yöntem, rahim kalınlaşmasının neden olduğu ağrıyı alacaktır.

Hintyağı
Hinyağını karın ve pelvik bölgeye sürün. 10 dakika boyunca, dairesel hareketlerle masaj yapın. Daha sonra, bu bölgeye biraz sıcak baskı yapın. Bu yöntemi adet kanaması yaşıyorken uygulamayın. Bu yöntem sayesinde, kaslarınız nedeniyle oluşmuş ağrı hemen geçecektir.

Kil Paketi
Kil ve su karışımından oluşan kil karışımını, kalın bir tabaka halinde, alt karın bölgenize sürün. Bu karışımın en az 1 cm kalınlıkta olmasına dikkat edin. Daha sonra üzerine pamuk bir bez yerleştirip, kurumasını bekleyin. Bu yöntem rahim kalınlığı problemini geçirmeye yardımcı olabilir.

Balık Yağı
Balık yağının vücuda birçok faydası vardır. Bu yöntem rahim kalınlaşmasını önlemek için çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Balık yağının içerdiği omega-3 yağ asitleri, rahim duvarı hücrelerinin büyümesini önler. Bir tatlı kaşığı balık yağı içerek, rahim kalınlaşmasını önleyebilirsiniz.

Altınmühür
İltihap önleyici, antibiyotik ve astrinjen özellikleri sayesinde altınmühür, insan vücuduna çok faydalı olabilir. Ayrıca içerdiği bol miktarda vitamin ve minerallerin yanı sıra eser miktarda faydalı yağlar barındırır. Doku büzücü özelliği, aşırı adet kanamasını azaltır. Acıyı ve mide kramplarını önleyerek, rahim kalınlaşmasını önler.