Propolis arıların kovanlarını bakteri, mantar ve virüsler gibi zararlı mikroorganizmalardan korumak için ürettiği bir maddedir. Arılar propolisi kovanlarında oluşan hasarları onarmak ve dış etkenlerden yalıtmak için de kullanır, ayrıca kovandan uzaklaştıramadıkları yabancı maddeleri de koloniye zarar vermemesi için propolis ile kaplar. Balmumu gibi reçinemsi bir yapısı olan propolis genel olarak koyu yeşil renkli olur…
Propolisin İçeriği
Propolis belli ölçülerde, düzenli tüketildiğinde insan sağlığı için de faydalı etkilere sahiptir. Temel olarak çiçek tozu ve çiçek özlerinden oluşan propolisin içeriğinde temel olarak flavonoidler, faydalı asitler, vitamin ve mineraller bulunur. Propolis ilaç sanayiinde de sıkça kullanılan bir maddedir.
Propolisin Kullanım Şekli
Propolisin kovandan çıktığı şekilde ham olarak tüketilmesi tavsiye edilmez çünkü nadir de olsa alerjik reaksiyona yol açabilir. Ham olarak tüketilecekse günlük miktar yarın çay kaşığını geçmemelidir. Yapışkan bir madde olduğu için çiğnemesi yutması zordur. Hap haline getirilerek tüketilebilir. Fazla tüketmek midede rahatsızlık hissi yaratabilir.
Propolisin Yararlı Özellikleri
Güçlü bir antiseptiktir.
Deri sorunlarına iyi gelir.
Propolisle hazırlanan özel karışımlar yara tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir.
İltihap önleyicidir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
Mide ve bağırsaklarda ülser oluşumunu önler.
Sıvı haline getirilip gargara yapmak üst solunum yolu enfeksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olabilir.
Gargarası ağız içi yaralar ve diş eti sorunlarına iyi gelir.
Ağız yoluyla tüketilmesi yorgunluk ve kırgınlığı giderebilir.