Premature Bebekler Prematüre(erken) mi doğmuştunuz?

37 haftadan önce gerçekleşen doğumlar prematüre doğum olarak adlandırılır. Bu haftadan önce doğan bebeklere de prematüre bebek denir.

asutay

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
29 Mart 2008
527
4
96
Diğer
merhaba arkadaşlar

prematüre mi doğdunuz?
benim gibi jinololojik sorunlarınız mı var?
bebek sahibi olamıyor musunuz?
bütün prematüre doğan arkadaşları buraya bekliyorum,hatta prematüre bebeği olan arkadaşları da
çünkü yaşma 1-0 yenik başlamanın ve öyle devam etmenin dezvantajları var. daha sağlıklı olabilmek için neler yaptık,yapabiliriz? bunları tartışalım.

PREMATÜRE DOĞMUŞ OLMANIN YAŞAM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Bu çocukların yaşamlarının da erken dünyaya gelmiş olmaktan etkilendiği belirtildi. Genel olarak bu çocukların ortaokulu bitirme ve ileride çocuk sahibi olma ihtimallerinin daha düşük olduğu ortaya çıktı.

Araştırma kapsamındakilerden erkeklerin yüzde 14’ü, kadınlarınsa yüzde 25’i çocuk sahibi olabildi. Normal doğanlarda ise bu oranların sırasıyla yüzde 50 ve 68 olduğu hatırlatıldı.

Bununla birlikte bilim adamları, prematüre bebek dünyaya getirenlerin illa kötü bir şey olacak diye endişe etmelerine mahal olmadığını bildirdi. Bilim adamları, araştırma kapsamındakilerin doğum tarihlerinin 1967’ye kadar gittiğini, dolayısıyla bu çocukların modern teknolojinden yararlanmadığını hatırlattı.

Bilim adamları yine de, “araştırmanın prematüre doğumun tahmin edilenden daha büyük bir problem olduğunu gösterdiğini” belirtti.
 
Son düzenleme:
. Dr. Murat Palabıyık, 1500 gramdan daha küçük doğum tartılı prematüre bebeklerin karşılaştıkları 9 önemli sorunu ve belirtilerini şöyle sıralıyor:

- Gelişme Gecikmesi: Prematüre bebeklerin bazıları yaşıtlarına göre baş tutma, oturma, yürüme gibi gelişim basamaklarını daha geç dönemlerde geçebiliyor. Ailelerin sabırlı olması gerekiyor.
- Serebral Palsi: Prematürelerde, yoğun bakım sürecinde beyin kanamasına bağlı olarak beyinin oksijensiz kalması halinde ortaya çıkıyor. Bu durum halk arasında “spastik çocuklar” olarak biliniyor. Bu bebekleri, çocuk hekimi, çocuk nöroloğu, çocuk gelişimi uzmanı ve fizyoterapistin izlemesi gerekiyor.
- İşitme Kaybı: Bu bebeklerde sağırlık ortaya çıkma olasılığı daha fazla oluyor.
- İnce Motor Becerilerde Gecikme: Kalem tutma, yazı yazma gibi faaliyetlerin yapılması zaman alıyor.
- Kabamotor Becerilerde Gecikme: Yük taşıma, bir cismi bir yerden alıp başka bir yere koyma işlevinde gecikme oluyor.
- Spastik Diparezi: Bebeğin ayağı at ayağı gibi aşağı doğru duruyor. Bu nedenle parmak ucunda yürüyor. Doktor kontrolleri düzenli yapılırsa ve fizyoterapi düzenli uygulanırsa, yüzde 100 iyileşebiliyor.
- Akciğer Sorunları: 32 haftanın altında doğan, solunum cihazına bağlanmış bebeklerde, kronik akciğer hastalığı gelişebiliyor. Bazı aileler bebeklerini oksijen tüpüyle eve götürmek zorunda kalıyor.
- RSV Virüsü Bulaşıyor: Özellikle kronik akciğer hastalığı olan bebeklerin ailelerinin evde hijyene çok dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü yetişkinlerde bulunan, burun akıntısı, hapşırık ve öksürüğe neden olan RSV virüsleri, bebeklere bulaşıyor. Bebek bu yüzden zatürre olabiliyor. İlk bir yaşına kadar çok iyi hijyen sağlanması gerekiyor. El yıkama en etkili korunma yöntemi.
- Göz Sorunları Yaşanıyor: Uzun süre yüksek oksijen alan prematüre bebeklerde, ‘prematüre retinopatisi’ gelişiyor. Doğrudan körlüğe yol açıyor. Erken tanı ve gerektiğinde laser uygulaması ile bebek körlükten kurtuluyor.

Bütün bu sorunlar karşısında umutsuzluğa kapılmaya gerek yok. Çünkü günümüzde gelişmiş tıbbi bakım sayesinde bu sorunların ortaya çıkma olasılığı hızla azalıyor. Bu zorlu süreçte, hekim ve ailenin, adeta akraba gibi sıkı iletişim halinde olmaları gerekiyor. Çocuk hekimi, çocuk nöroloğu, fizyoterapist, konuşma terapisti, çocuk gelişim uzmanı, gerektiğinde diğer uzman hekimler arasındaki iletişim ve eşgüdümün sağlanmasında da en önemli kişiler; soğukkanlı sabırlı ve kararlı bir anne-baba. Bütün yorgunlukların sonucunda da en büyük ödül, tamamen sağlığına kavuşmuş, hayatın değerini diğer yaşıtlarından çok daha iyi bilen çocuk oluyor.
 
Erken doğmak depresyon nedeni

28/02/2006 (277 kişi okudu)

BBC - LONDRA - Bana ne zaman doğduğunu söyle, sana kişiliğini söyleyeyim... Erken doğum kişiliği etkileyebiliyormuş. Londra'daki Institute of Psychiatry'den araştırmacılar, 33 haftadan daha erken doğan 18-19 yaşlarındaki gençler ile normal zamanda doğan yaşıtlarını karşılaştırdı.
Prematüre doğan çocuklarda, özellikle de kızlarda, depresyon riski daha yüksek. Prematüre doğanların daha içe dönük ve kendilerine güvenlerinin daha az olduğu da anlaşıldı. Araştırmacılar, "Çok küçük doğmak ile beyin hasarı arasında ilişki olabilir. Belki de kuvözde bulunmak, aileyle bağ kurmayı geciktiriyor" diyor.
 
Normal bir gebelik 40 hafta ya da 280 gün sürer. Eğer 37 haftadan önce doğum gerçekleşirse bebek prematüre kabul edilir.

Prematüre bebekler gebelik yaşına göre 3 gruba ayrılmaktadır:
1. Grup : İleri derecede (24-31 hafta)
2. Grup : Orta derecede (32-35 hafta)
3. Grup : Sınırda (36-37 hafta)

Prematüre bebeklerin üçte ikisi sınırda preterm bebeklerdir.

Prematüreliği tahmin etmenin diğer bir yolu da doğum ağırlığıdır. Genel kaide; �ne kadar prematüre ise o bebek o kadar hafiftir� şeklindedir. Bunun için kullanılan çeşitli terimler vardır.


Düşük Doğum Ağırlığı(LBW) : Bebeğin doğumda 2500 gramdan az olması
Çok Düşük Doğum Ağırlığı(VLBW): Bebeğin doğumda 1500 gramdan az olması.
İleri Derecede Düşük Doğum Ağırlığı(ELBW): Bebeğin doğumda 1000 gr.dan az olması.
LBW(Low Brith Weight), VLBW(Very Low Brith Weight), ELWB(Extremely Low Brith Weight)

Doğumda ağırlığı ölçmek kolayken bunun gebelik yaşı ile uyumluluğunu ölçmek bazen zordur. Genelde 2500 gramın altında doğan bebekler prematüredir. Fakat 2500 gramdan fazla doğan prematüreler de vardır. Ayrıca zamanında doğduğu halde 2500 gramın altında olan bebekler de vardır.
 
 
meraba ben 1.200gr ve 7 aylık doğmuşum.birde erkek ikizim varmış o 2 gün yaşamış ölmüş.şu an 32 yaşındayım ve 7 yaşında bir oğlum 2 yaşında bir kızım var.sağlıklıyım da herhangi bi ciddi sağlık problemim yok.doktorlar doğumdan sonra benim de fazla yaşamayacağımı söylemişler ama öldürmeyen allah öldürmüyor işte.annemin de bana çok iyi bakmasıyla bu yaşıma kadar geldim.
 
bende prematüre doğmuşum 7,5 aylık iken,
çok hasta olan biri oldum hayatım boyunca
kızımıda 26.haftadan bu yana erken doğum yapma riskim var
annenin kaderi kıza derler ama doğrumudur bilinmez
 
Ben de sekiz aylıkken 1.900gr. doğmuşum.40 ım hastanede çıkmış eve gelmişim sarılık olmuşum .2 yaşındayken zatürre olmuşum ve ölecek denmiş ama 25 yaşındayım çok şükür normalim.Boyum uzun.hiç bir gerilik yok.evliyim ve 1-2 ay sonra gebelik düşünüyorum umarım onu da gerçekleştiririm:)
 
ben de 7 aylıkken dogmusum 1.500 kılo doktor yasamaz bu olur demıs kucucuk bedenıme kolı kolı serumlar yemısım ama babam der rabbım yasıcak omur verdımı hıc bısı engel olamas 2 ay hastanede kaldıktan snra gelmısım 19 yasındayım ve turp gbıyım cokta dıırenclı bı vucudum var kısları herkes hasta grıp flana olurken ben hasta omam
 
bende 7 aylık doğmuşum 28 hafta oluyor galiba. abimde 7 aylık doğmuş. kemik sorunları dışında problemlerimiz yok ama sadece ben dış gebelik geçirdim.birde yukarıda okuduğumu yanlış anlamadıysam ortaokulu bitiremez mi yazıyo. biz ikimizde üniversite mezunuyuz. abim inşaat mühendisi bende harita mühendisiyim. böyle bir sorun olmuyor bence.
 
8 aylık 2300 doğmuşum. Annem benimle ilgili hiçbir sorun yaşamamış. Sarılık bile olmamışım. üniversite mezunuyum. kızımda erken doğdu inşallah onda da hiçbir sorun olmaz üniversite okuduğu günleri görürüm.
 
arkadaşlar kızım benimle aynı kaderi paylaştı.aynı kiloda aynı haftada doğmuşuz.şükürler olsun hiç bir problemim yok.3,5 yaşında okuma yazma öğrenmişim.okullarda hep derece aldım.şu an öğretmenim.darısı kızıma ve diğer tüm bebeklere inşallah.
 
bende 7 aylık doğmuşum ama hiç bir sorun yaşamamışım.Abimin oğluda halasının kaderini aldı ve 7 aylık doğdu ama malesefki yiğenimde serebral paralizi var..Allah şifa verir inşallah onada..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…