Premature Bebekler Prematüre Doğumlara Neler Sebeptir?

37 haftadan önce gerçekleşen doğumlar prematüre doğum olarak adlandırılır. Bu haftadan önce doğan bebeklere de prematüre bebek denir.

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.734
27.896
49
Erken doğum yani prematüre doğum için risk faktörleri nelerdir? Hangi durumlarda prematüre doğumdan şüphelenmeliyiz?


2243969

Hamilelik problemleri arasında en can sıkıcı konulardan biri de erken doğumdur. 20 hafta itibariyle, 37 haftaya kadar meydana gelen doğumlar erkendir ve prematüre doğum adı verilir. Her prematüre doğumda bebek problemli dünyaya gelmez, ama ne kadar erkense o kadar yaşama bağlanması zorlaşmaktadır.


Yaşam tarzı erken doğumu tetikler mi?

Anne adayının yaşadığı aşırı stres, sigara içmesi, aşırı kahve tüketimi ve yorgunluk erken doğumu tetikleyebilmektedir. Hamilelikte cinsel ilişki ile erken doğum arasında direkt bağlantı yoktur. Ancak cinsel yolla bulaşan enfeksyonların erkenden amniyos zarlarını enfekte ederek erken su gelmesi ve erken doğuma neden olduğu bilinmektedir. Ağır ve yorucu işlerle uğraşan annelerde erken doğum riski artmıştır.


2243968


Prematüre doğum için risk faktörleri nelerdir?

  • Anne adayının rahmindeki anatomik bozukluklar, ki bunlar rahim perdesi, rahim kanalının yetersizliği, büyük miyomlar erken doğumu tetikleyebilmektedir.
  • Sıklıkla geçirilen bakteriye bağlı genital enfeksyonlar ve tedavi edilmeyen başka vücut bölgelerindeki enfeksyonlara bağlı erken doğum riski oluşabilmektedir.
  • Hamilelikte özellikle idrar yolları enfeksyonları sıktır ve saptandığında tedavi edilmesi gerekmektedir.
  • Çoğul hamileliklerde erken doğum riski çok artmaktadır. Özellikle yardımcı üreme teknikleri ile elde edilen çoğul gebeliklerde sıklıkla erken doğum görülmektedir.
  • Hamilelikte görülen kanamalar, plasentanın anormal yerleşimleri ve erken ayrılması (plasenta previa ve dekolman plasenta) erken doğumun önemli nedenlerindendir.


Hangi durumlarda erken doğumdan şüphelenmeliyiz?

Hamileliğin başından itibaren bebeğin rahme yerleşmesiyle rahim hareketleri olur. Özellikle 5 aydan sonra belirli aralıklarla rahimde seyrek ve düzensiz kasılmalar hissedilebilir.

30 haftadan sonra günde 4-5 defa rahimde kasılma veya sertleşme olması normaldir. Bu kasılmalar genelde düzensizdir ve 1 dakikadan kısa sürelidir. Eğer bu kasılmalar düzenli olarak 10-15 dakika arayla geliyorsa ve değerlendirme gerekebilir. Kasılmalara ilave olarak kan veya su gelmesi ise hastaneye gidilmesi için kesin nedendir.

2243970


Erken doğum engellenebilir mi?

Rahim kasılmaları ile hastaneye başvurduğunuzda yapılacak muayenede erken doğum tehdidi tanısıyla beraber, bu duruma neden olabilecek problemler de araştırılacaktır. İdrar yolları enfeksyonu saptanmışsa, erken doğum tedavisine ilave olarak antibiyotik verilebilir. Eğer doğum belirtileri durmuşsa evinize kontrole gitmek üzere taburcu edilebilirsiniz. Fakat bazen süreç uzar ve hastanede daha uzun yatmanız gerekebilir.



Erken (prematüre) doğum olabilir mi?

Bazen erken doğum şüphesiyle başvuran anne adaylarında tüm çabalara rağmen doğum eylemi durdurulamaz ve doğum yaptırılmaktadır. Ayrıca erken zamanda su kesesi patlamışsa maalesef doğumu ertelemek belki 1-2 günle sınırlıdır. Doğum kaçınılmazsa doğum için karar verilen hastanede bebek yoğun bakım imkanlarının olması gerekmektedir. Günümüzde gerekli bakım koşulları ile prematüre bebekleri hayata kazandırmak mümkün olmaktadır.
 
yazınızı okudum güzel bilgiler vermişsiniz, bi yakınıma sebep biraz araştırma yaptım Erken Doğum Nedir ve Belirtileri ile ilgili çok hosuma giden bi yazıyı sizinlede paylaşıyorum dilerseniz inceleyebilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör: