Premature Bebekler prematüre bebeklerde baş çevresi

37 haftadan önce gerçekleşen doğumlar prematüre doğum olarak adlandırılır. Bu haftadan önce doğan bebeklere de prematüre bebek denir.

sidelya81

Guru
Kayıtlı Üye
14 Kasım 2008
288
3
296
merhaba arkadaslar. kızım 33 hafta 5 günlükken doğdu. gelişme geriliği olduğu için 1500 gr doğdu. doğduğunda bas cevresi 27 cm di. şu an düzeltilmiş 7.5 aylık ve bas cevresi 40 cm. hala geriden geliyor. bas cevresi yasıtlarını ne zaman yakalar. benim gibi olan aranızda varmı. çok korkuyorum. motor gelişimi iyi gibi görünüyor. ayakları üzerinde duruyor. adım atıyor.kendi kendine elindeki birşeyi yiyebiliyor. beni rahat tanıyor. sağa sola dönebiliyor. tek problemimiz hala desteksiz oturamıyor. sanırım prematüreler yasıtlarından daha gec bazı seyleri kazanıyor ama yine de bu bas cevresi beni korkutuyor. sizzlerin bebşleri ne durumda, yardımcı olursanız cok sevinirim

merhaba arkadaslar. kızım 33 hafta 5 günlükken doğdu. gelişme geriliği olduğu için 1500 gr doğdu. doğduğunda bas cevresi 27 cm di. şu an düzeltilmiş 7.5 aylık ve bas cevresi 40 cm. hala geriden geliyor. bas cevresi yasıtlarını ne zaman yakalar. benim gibi olan aranızda varmı. çok korkuyorum. motor gelişimi iyi gibi görünüyor. ayakları üzerinde duruyor. adım atıyor.kendi kendine elindeki birşeyi yiyebiliyor. beni rahat tanıyor. sağa sola dönebiliyor. tek problemimiz hala desteksiz oturamıyor. sanırım prematüreler yasıtlarından daha gec bazı seyleri kazanıyor ama yine de bu bas cevresi beni korkutuyor. sizzlerin bebşleri ne durumda, yardımcı olursanız cok sevinirim

Evet canım prematüre bebekler yaşıtlarını 2 yaşına kadar yakalıyor genelde.Eğer persentilinde her 3 ayda ileri gidiş varsa endişelenme diyeceğim canım.Yani mesela bu ayki ölçümünde diyelim 40 persentil çıktı,sonraki 3 ayda 50 persentilse mesela yaşıtlarını yakalayacak demektir.Bu yüzden her ay ya da 3 ayda bir persentil takibi yapmanız iyi olacaktır.infantlarda persentil hesaplama bu linkten bebeğinin persentiline bakabilirsin canım..Ama bir üniversite hastanesine gidip takiplerini orda yaptırmanı tavsiye ederim..

canım baş çevresi geriden geliyor. hala yakalayamadı. benim korkum bir sorun varmıdır. bas cevresinde de 2 yasına kadar yakalama süresi varmı yoksa şimdiye kadar yakalaması mı lazımdı. ben bundan korkuyorum

canım baş çevresi geriden geliyor. hala yakalayamadı. benim korkum bir sorun varmıdır. bas cevresinde de 2 yasına kadar yakalama süresi varmı yoksa şimdiye kadar yakalaması mı lazımdı. ben bundan korkuyorum

Geriden gitmesi çok normal canım daha 7.5 aylıkmış bebeğin.Ortalama 2 yaşında yakalıyorlar yaşıtlarını hem boy hem kilo hem de baş çevresinde.Az önce anlatmaya çalıştım ama beceremedim galiba.Mesela senin bebeğinin baş çevresi düzeltilmiş 1 aylıkken 3 persentil çıktı diyelim.daha sonra düzeltilmiş 2 aylıkken 5 persentil düzltilmiş 3 aylıkken 10 persentil filan diye gidiyorsa sorun yoktur.Ama bebeğin mesela düzeltilmiş 3 aylıkken 10 persentil olup da 4 aylıkken hala 10 persentilse ya da düşmüşse o zaman sorun vardır.Anlatabilmişimdir inşallah canım.Şİmdiye kadar yakalaması gerekmiyor canım dediğim gibi 2 ya da 3 yaşına kadar diyor doktorlar persentili ilerliyorsa canını sıkma. Eğer anlattıklarım karışık geldiyse sen bana bebeğinin hangi ay ne kadra olduğunu gösteren ölçümlerini ver (boy kilo baş çevresi)ben sana iyi mi kötü mü söyleyeyim canım..

Boyu 75-90 persentil
ağırlık 10-25 persentil
baç çevresi 3 persentil

Böyle çıktı canım.Boyunu şimdiden yakalamış kilosu da iyi sayılır ama tam değil daha.Baş çevresini dediğin gibi yakalayamamış ama bu gayet normal dediğim gibi.Burda önemli olan 2 ay önceki değerlerinde baş çevresi persentili kaçtı onu bilmemiz lazım.Gelişme olduğunu ancak o zaman anlayabiliriz canım..Önceki aylara ait ölçümleri varsa onlara da bakalım istersen??

bence endişelenme çünkü baş çevresini eğer doktourunuz sorun etmiyorsa demekki normal.benim ikizlerimde çok koca kafalı bebekler değiller.resimleri var profilimde bak istersen.hatta doktorumuz her kontrolümüzde bunlar öyle koca kafa olmayacaklar diye dalga geçer:)..baş çevresi genetik yapıylada ilgili biliyorsun..ama yinede çok kafana takılıyosa doktorunuzla bir görüş,endişelerinden bahset..bakalım o ne diyecek..desteksiz oturma konusuna gelince bizimkiler 8 aylıkken ilk desteksiz oturdular.şimdi fıldır fıldır yürüyüp evi talan ediyorlar:)onun içinde normal bence.ama şu bir gerçekki biz prematüre annelerinin derdi,endişesi hiç bitmiyor:(

kızlar ikinize de cok tesekkur ederim. cumadan beri çok zor günler geciriyordum. kızımın önce denver zeka testi yapıldı. zekası normal çıktı. yetmez dediler mr çekildik dün.Allahıma şükürler olsun o da temiz çıktı. gelişimi normal düzeydeyse bas çapı küçük önemli değil dediler. benim gibi bu durumda olanlar olursa umut olsun diye yazdım. çünkü ben hiç tatmin edici bir cevap bulamamıştım nette. Allahım tüm herkesin cocugklarına sağlık sıhhat versin, çocuğuyla sınamasın

kızlar ikinize de cok tesekkur ederim. cumadan beri çok zor günler geciriyordum. kızımın önce denver zeka testi yapıldı. zekası normal çıktı. yetmez dediler mr çekildik dün.Allahıma şükürler olsun o da temiz çıktı. gelişimi normal düzeydeyse bas çapı küçük önemli değil dediler. benim gibi bu durumda olanlar olursa umut olsun diye yazdım. çünkü ben hiç tatmin edici bir cevap bulamamıştım nette. Allahım tüm herkesin cocugklarına sağlık sıhhat versin, çocuğuyla sınamasın

Çok şükür sonuçları güzel çıkmış demek ki senin kızın da küçük kafalı bir kız olacak annesi.:69:Benim eşimin boyu 1.76dır ve kafası benim kadar ancadır mesela...Ama inceletmen de iyi olmuş bence için rahatlamış oldu.Amin canım kızına da sağlıklı bir ömür nasip etsin Rabbim..

prematüre doğan oğlum şuan 3 ayın içnde 7 hafta erken doğdu ama düzeltilmiş yaşına göre 41 günlük.hala gülmüyor korkuyorum gelişimini nasıl değerlndirirsiniz?

hiç korkmayın bende ilk dönemler bu konularda çok fazla yıprattım kendimi her bebeğin gelişimi farklı ama prematüre doğmuş bebeklerin bambaşka onu öğrendim.doktor konturullerini asla ihmal etmeyin zamanla bebeğiniz herşeyi yapacaktır.benimde oğlum erken doğdu 45 küvezde kaldı ev geldiğinde gülmüyordu bakmıyordu yanlış hatırlamıyorsam 3 aylıkken gülmeye başladı lütfen sabırla bebeğinizi büyütün çok yıpratmayın kendinizi

ayyyyy benim kız 29 hf doğdu 11 hafta erken yanı şuan 15 aylık düzeltilmiş 12 ilk zamanlar benimkinin kafası okadar büyüktüki çocuk sadece kafadan ibarettiiiiii:) şuan 47 cm kafası 80cm boyu ve 9 kg ama bu ölçümler 1 ay evvel.... emekliyo koltuğa tutunup kalkıyo yan yan sıralıyooo o yüzden korkmayın hersey zamanla:) bu arada benim kızın 1 tane dişi yok yakında protez taktırıcam:))))

Merhaba arkadaşlar,

27+5 'te ani sancıyla normal doğum yaptım ve sonrasında ise birçok sorun yaşadık minik mucizemle. 4 tane ameliyat geçirdik. Buradaki yazıları tarayarak umut bulmaya çalışıyordum sürekli. Çok şükür şimdi ufak tefek sorunlarımız kalsa da çoğu güçlüğü atlattık sayılır. Bu yaşadıklarımı ben de prematüre annelere umut olmak amacıyla bir blogta paylaşmaya başladım.

Prematüre Bebek Annesi Olmak: Dünyanın Sonu ya da Yeniden Doğuş?

Umarım sizlere ufak da olsa bir ışık tutabilirim. İstediğiniz zaman bana e-mail yoluyla ya da yorum yazarak ulaşabilirsiniz.

Benim kızımfa 35 haftalık baş çevresi 31 doğdu 4 aylık kontrolde 39.5 çıktı doktor biraz küçük dedi ama bir şey demedi çok aklıma takılıyır benimde ya

Back
X