Bahçe Bakımı ve Çiçekler Portakal nergisi çiçeği

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.019
30.377
60
Genel ÖzellikleriEge, Akdeniz sahil kesiminde kış aylarında soğuk seralarda, diğer zamanlarda açıkta yetiştirilir. Kış ve yaz ucuz kesme çiçek ve parter bitkisi olarak kullanılır. Çok yıllık veya tek yıllık otsu yapıdaki bitkilerdir.
Yaprakları almaşıklı dizilmiştir. Yapraklar düz veya yırtmaçlı olabilir. Çiçekleri sürgün uçlarından nadiren de yaprak koltuğundan çıkar. Sarı veya turuncu renklidir. Akdeniz ülkelerinde ve Kanarya adalarında doğal olarak 20 kadar türü bulunmaktadır. Ülkemizde de doğal olarak Calendula offcinalis bulunur.


Üretimi
Kazık köklü olduklarından fideler belirli gelişme dönemi geçirdikten sonra şaşırtmalar iyi sonuç vermediğinden tohum ekimi doğrudan bitkinin kalacağı yere yapılır. Poşetlere ekim yapılacaksa her poşete 1–2 adet tohum gelecek şekilde yapılmalıdır. Ayrıca her sene aynı yere kendinden dökülen tohumlarla üremeleri mümkündür. Ancak bu durumda seyreltilmeleri gerekir.
Ekolojik İstekleri
Ekstrem koşullara dayanıklıdır. Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde açıkta yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Güneşli alanlardan hoşlanır. Havadar yerleri sever. Kireçli, tınlı topraklarda iyi gelişir.
Peyzajda Kullanımı
Bahçe ve parklarda büyük bordürler teşkil eder. Kesme çiçekçiliğe elverişlidir. Yetiştiriciliği kolaydır. Ekstrem koşullara dayanıklıdır. Güneşli alanlarda ve kireç ihtiva eden bahçe toprağında iyi gelişir.
Önemli Türleri
Calendula offcinalis
30 – 50 cm boylanabilir. Otsu yapıdaki yaprakları sarmal dizilmiştir. Yapraklar geniş uzun ya da şeridimsi olabilir. Bitkinin alt yaprakları kaşık formlu, parçasızdır. Üst yapraklarının ise sapla birleşme kısmı kalp şeklindedir. Çiçekleri sarı renkli ve tekli tabla halindedir. Bitkiler tohum ekiminden 8 – 10 hafta sonra çiçeklenir. Orta Anadolu’da haziran ve temmuz aylarında açar. Çiçekler katmerli ya da yalınkat olabilir.
Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Külleme, yaprak leke hastalığı, Pegomyia bicolor larvalarıdır
 
X