Deterjan ve yağ kalıntılarının birikerek mutfak lavobonuzu tıkamasını engellemek için haftada bir defa aşağıdaki reçeteyi uygulayın.
MALZEMELER:
60 gram karbonat
110 gram tuz
125 gram beyaz sirke
HAZIRLANIŞI:
Karbonat, tuz ve beyaz sirkeyi lavoba deliğine dökün. 15 dakika beklettikten sonra bir çaydanlık dolusu kaynar suyu lavoboya boşaltın. Buharın yakmamasına özen gösterin.
Mutfakta su ısıtıcınız (kettle) kireç tuttuysa bir yemek kaşığı dolusu limon tuzunu kireçli yeri geçecek kadar su koyup, kaynatın. Eğer kireç çıkmadıysa su ılıdığında tekrar kaynatın. Sonra su ısıtıcınızın içindeki suyu dökmeyin. Bu suyu çaydanlığınızdaki kireci çıkarmak içinde kullanın. İster çaydanlıkta suyu tekrar kaynatın ve soğumaya bırakın ister su ısıtıcısının içinden aldığınız sıcaklıkta 2 -3 saat çaydanlıkta suyu bekletin. Sonra bu limon tuzlu suyu ben bulaşıklığıma da döküyorum ve 1-2 saat bekletiyorum. Sonuç olarak tüm kireçlerden kurtuluyorum.
Yine su ısıtıcımın içini kireçten temizlemiştim ki, Türk kahvesi yaptığım kahve makinamın içininde zamanla renk değiştirdiği aklıma geldi. Su ısıtıcımdaki suyu kahve makinamın içine döküp, kaynattım ve soğumaya bıraktım. Sonuç yine harikaydı. İçi ilk günkü gibiydi. Sonra filtre kahve makinamn filtresi aklıma geldi. Benim makinamın filtresi yıkanabilir filtre ve aldığımda da rengi griyken şimdi siyah. Bende diğer kahve makinamın içindeki suyu soğuduktan sonra tekrar kaynatıp çukur bir kabın içine döktüm. İçine de filtremi koydum. Soğuduğu zamanda filtremi ıslak bulaşık bezimle silip duruladığımda artık rengi gri yani aldığım günkü gibiydi.
Çaydanlığınızın demliği zamanla çayın renginden dolayı kararır. Bunun için, demliğinize bir yemek kaşığı limon tuzu ve su koyun, 1-2 dakika kaynatın. Yeterince soğuduğu zaman içindeki suyu döküp, ıslak bulaşık bezinizle demliğinizi silin. İnanın ovmadan çaydanlığınızın içi temizleniyor.
alıntıdır