E
EU1
Ziyaretçi
-
- Konu Sahibi EU1
- #1
Polonya ve OECD
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), uluslararası bir ekonomi örgütüdür. OECD, 14 Aralık 1960 tarihinde imzalanan Paris Sözleşmesi'ne dayanılarak kurulmuştur ve savaş yıkıntıları içindeki Avrupa'nın Marshall Planı çerçevesinde yeniden yapılandırılması amacıyla 1948 yılında kurulan Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün doğrudan mirascısıdır.
Örgütün tüzüğe bağlanmış amaçları şunlardır:
Finansal istikrarın eşzamanlı olarak korunduğu üye ülkelerde ve hem de özellikle gelişmekte olan ülkelerde halkın yaşam standartının iyileştirilmesi, sürekli ve dengeli ekonomik gelişim sağlayan politikaya destek ve yardım, işsizliğin ortadan kaldırılması;
Ekonomik genişleme politikasının uyandırılması ve sosyo-ekonomik eşgüdümlü gelişmenin desteklenmesi;
Uluslararası yükümlülüklere uygun olarak çok taraflı ve ülkeler arasında ayrım gözetmeyen dünya ticaretinin geliştirilmesine destek verilmesi.
OECD'ye üye veya bu örgüte üyelik talebinde bulunan ülkeler, sosyo-politik ve ekonomik yaşamda, aşağıda belirtilen üç ilkeyi vazgeçilmez değerler olarak benimsemişlerdir:
demokrasi;
insan haklarına ve yurttaş özgürlüğüne bağlılık;
açık pazar ekonomisi çerçevesinde istikrarlı gelişim.
Bu ilkeler, aynı zamanda, yukarıda belirtilen amaçların gerçekleştirilmesine de hizmet ederler. OECD, bir taraftan bu ilkelerin üye ülkelerde güçlendirilmesine katkı sağlarken, diğer taraftan da örgüte üye olmayan ülkelerde ilkelerinin tanıtımını yapmaktadır.
OECD'nin faaliyeti, öncelikle ekonomik gelişimin entellektüel ve politik açıdan aşılanması ve de en geniş anlamıyla kavranılan uluslararası işbirliği; yine öncelikle üye ülkelerin içte ve uluslararası alanda ekonomi politikalarının koordinasyonuna dayalı sosyo-ekonomik düzlemde; ekonomiye dair tahmin, tavsiye ve görüşlerin formüle edilmesi; ortaklaşa yürütülen araştırma ve projelerin hayata geçirilmesi; üye ülkelerin gelişmekte olan ülkelere destek olma çabasına girmelerinin teşvik edilmesi ve bu çabaların birbirlerine uyumlu hale getirilmesi noktalarında yoğunlaşmaktadır.
OECD, herşeyden önce, bir koordinasyon ve fikir üretme örgütü olarak tanımlanabilir. Bilgi ve tecrübe alışverişi için global bir forum, aynı zamanda da farklı ekonomiler ve onların ortak bağları üzerine eğitim veren bir merkez oluşturmaktadır. Örneğin BM ya da WTO gibi örgütler bazında global tartışma ve müzakerelere konu olmadan önce, bütün temel sosyal ve ekonomik sorunlar karşısında Batı devletlerinin ortak konumunun etüt edildiği ve kararlaştırıldığı en büyük forumdur. Bunun dışında, OECD, G-7 için bir entellektüel arka plan oluşturmaktadır.
Polonya, 1991 Haziranında OECD ile, işbirliği ve pazar reformları sürecinin desteklenmesi konulu, bir ilke anlaşması yapmış, bu sayede de Polonya Cumhuriyeti partner ülke statüsü kazanmıştır. Polonya, 22 Kasım 1996 tarihinde örgütün resmen üyesi olmuştur. Bu, bizim tam üyesi olduğumuz, ekonomik bütünleşmeyi kendisine iş edinmiş ilk örgüttür.
Polonya açısından OECD üyeliği, dönüşüm sürecindeki erişimlerimize hakkının teslim edilmesi ve dünyanın gelişmiş devletlerinin seçkin topluluğuna ülkemizin de katılması anlamına gelmektedir. Bu sayede, Polonya Cumhuriyeti demokratik, istikrarlı, serbest pazar ekonomisinin ilkelerini benimsemiş bir hukuk devleti olarak değerlendirilmektedir. Polonya'nın OECD üyeliği, yabancı partnerlerin, özellikle de yabancı yatırımcıların gözünde ülkenin görünümünü daha iyi bir konuma taşımıştır, zira dinamik şekilde gelişen bir ekonomiye ve istikrarlı bir hukuksal yapıya sahip partnerler olarak algılanmaktayız. Bunun dışında, Polonya'nın OECD üyeliği, onun, uluslararası finans kuruluşlarının ayrıcalık sahipleri için ayırdığı özel kredi alanına girişini de kolaylaştırmaktadır. Polonya, örgüte bağlı sayısız dalda sınırsız bilgilenme hakkına da sahiptir.
Polonya ekonomisinin ve Polonya'da yürütülen reform hedeflerinin OECD forumunda incelenmesi, uluslararası güvenilirliğimiz açısısından çok önemlidir, çünkü örgütün değerlendirmeleri ekonomik gelişim ve perspektifler için güvenilir ve sağlam bilgi kaynağı sayılmakta, ayrıca makro-ekonomik ve yapısal boyutta ulusal ekonomi politikasının şekillendirilmesi için temel bir izlek olmaktadır. Polonya'nın şartlarında, örgütün görüşleri, Avrupa bütünleşmesinin gereklerine uyup uymadığımızın değerlerlendirilmesi için bir referans noktası olarak da, dolaylı yoldan bir yarar sağlayabilir.
Polonya'nın OECD'ye üyeliği ve aktif katılımı, güvenliği ve ekonomik gelişimi için büyük önem taşıyan Avrupa ve Euroatlantik yapılarıyla bütünleşme sürecini hızlandırma şansı doğurmuştur. OECD'deki aktivitemiz, Polonya'nın, AB'ne üye ülkeler arasındaki karşılıklı işbirliğinin temelini oluşturan uluslararası kurallara tümüyle uyabilecek bir durumda olduğunun kanıtıdır.
Not: 24 Kasım 1998 tarihinde Paris'te, OECD'de Polonya Cumhuriyeti'nin liberalizasyonu çerçevesindeki birleşme için gerekli yükümlülükleri, sermaye akışı ve dolaysız yabancı yatırımları incelendi. Polonya'nın aldığı ekonomik sonuçlar, gerek OECD'ye üye devletler ve gerekse Örgüt Sekretaryası tarafından çok olumlu değerlendirildi. Sermaye, özellikle de kısa vadeli sermaye akışında bazı sınırlamalara ilişkin Polonya'nın temkinli bir politika sürdürmesi, akılcı bulundu. Audiovizyon (ekran meblağları) alanında liberalizasyon konusu da konuşuldu. Bu problematik üzerine çalışmalar gelecek sene de sürdürülecek.