• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Polikistik Over ve Gliffor

arakorya

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Ocak 2012
620
57
73
Diğer
Merhaba bayanlar!
Bir süredir forumu misafir olarak takip ediyordum,bugün ben de aranıza katıldım..

7,5 yıllık evliyim,evliliğimizin ilk 4 yılında bebek istemedik,karar verdiğimizin ilk ayı hamile kaldım ancak bebek 6 haftalıkken kalbi durdu,kürtaj oldum.
Birkaç ay sonra tekrar denedik bu sefer 4-5 ay sonra hamile kalabildim,bu da 7. haftada öldü ve yine kürtaj oldum.
Doktorum ilkinde bunun olası bir durum olabildiği için üzerinde durmadı,ama tekrarlayınca testler yapıldı,bebeğin sağlıksız olmadığı ama benim kılcal damarlarımın ince olduğu teşhisi kondu (ya da bunun gibi birşeydi adını bilmiyorum).3 gebeliğimde hergün kendime iğne vuracaktım(sanırım kanı inceltecek,kan akışını kolaylaştıracak bir ilaç).
Ve bu zamana kadar hem gebelik öncesi hem de gebelik sırasında birçok kan ve hormon tahlillerim yapıldı,hepsi normal çıktı.daha önceki hiçbir muaynesinde de Polikistik over gibi bir tanı konmadı.
2. gebeliğimin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen hamile kalamadım,tekrar doktora gittim.Polikistik over tanısı koydu. Şaşırdım,çünkü daha önce böyle birşey yokken 1 sene sonra nasıl oluyor anlamadım.. Kilomda da artış olduğu için 5 kilo vermemi ve gliffor 1000'liği bölerek sabah akşam içmemi istedi.Bu arada adet düzensizliği gibi bir sıkıntım da hiç olmadı,aşırı kıllanma oldugu da söylenemez.

2 kere rahat gebe kalmış bir insan,1 senede polikistik over olabilir mi?
Gliffor verilmesinin sebebi sadece kilo kontolü mü,yumurtaya,gebe kalmaya da etkisi de oluyor mu?
ve son olarak glifforun yan etkilerini azaltmak için,yemeğin hemen ardından almak dışında ne yapılabilir :D çünkü mahvolmuş durumdayım,sürekli midem bulanıyor,kendimi tutuyorum istifra etmemek için ve sarhoş gibiyim,halsiz bitkin sanki tansiyonum düşük gibi hep ve bu benim günlük yaşantımı an an etkiliyor :S

Çok uzattım biliyorum,kusura bakmayın :)

Son düzenleme:
Merhaba bayanlar!
Bir süredir forumu misafir olarak takip ediyordum,bugün ben de aranıza katıldım..

7,5 yıllık evliyim,evliliğimizin ilk 4 yılında bebek istemedik,karar verdiğimizin ilk ayı hamile kaldım ancak bebek 6 haftalıkken kalbi durdu,kürtaj oldum.
Birkaç ay sonra tekrar denedik bu sefer 4-5 ay sonra hamile kalabildim,bu da 7. haftada öldü ve yine kürtaj oldum.
Doktorum ilkinde bunun olası bir durum olabildiği için üzerinde durmadı,ama tekrarlayınca testler yapıldı,bebeğin sağlıksız olmadığı ama benim kılcal damarlarımın ince olduğu teşhisi kondu (ya da bunun gibi birşeydi adını bilmiyorum).3 gebeliğimde hergün kendime iğne vuracaktım(sanırım kanı inceltecek,kan akışını kolaylaştıracak bir ilaç).
Ve bu zamana kadar hem gebelik öncesi hem de gebelik sırasında birçok kan ve hormon tahlillerim yapıldı,hepsi normal çıktı.daha önceki hiçbir muaynesinde de Polikistik over gibi bir tanı konmadı.
2. gebeliğimin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen hamile kalamadım,tekrar doktora gittim.Polikistik over tanısı koydu. Şaşırdım,çünkü daha önce böyle birşey yokken 1 sene sonra nasıl oluyor anlamadım.. Kilomda da artış olduğu için 5 kilo vermemi ve gliffor 1000'liği bölerek sabah akşam içmemi istedi.Bu arada adet düzensizliği gibi bir sıkıntım da hiç olmadı,aşırı kıllanma oldugu da söylenemez.

2 kere rahat gebe kalmış bir insan,1 senede polikistik over olabilir mi?
Gliffor verilmesinin sebebi sadece kilo kontolü mü,yumurtaya,gebe kalmaya da etkisi de oluyor mu?
ve son olarak glifforun yan etkilerini azaltmak için,yemeğin hemen ardından almak dışında ne yapılabilir :D çünkü mahvolmuş durumdayım,sürekli midem bulanıyor,kendimi tutuyorum istifra etmemek için ve sarhoş gibiyim,halsiz bitkin sanki tansiyonum düşük gibi hep ve bu benim günlük yaşantımı an an etkiliyor :S

Çok uzattım biliyorum,kusura bakmayın :)

Mrb arkadaşım. Hormonların normal ve adet düzensizliğin yoksa pko olmayabilirsin. Ultrason görüntüsüne göre mi sana bu tanı yı koydu doktorun?Tabiki doktorlar daha iyi bilir. Gliffora gelince pko li bayanlarda genelde insilün direnci olduğu için ve bu da yumurtlamayı olumsuz etkilediği için genelde şeker hastalarının kullandığı bu ilacı veriyorlar. Genelde başlarken vucudun alışması için günde bir defa yatarken alınması tavsiye ediliyor. belki böyle denersen yan etkilerinden kurtulabilirsin

Cevap yazdığın için çok teşekkürler :)
Evet ultrason muayenesi esnasında söyledi,tanı koymak için yetersiz midir acaba?

Glifforu kullanmaya başlayalı 3 gün oldu hala alışamadım,evet aslında ilk başta sadece 1 kere,yarım içmek etkisini azaltabilir :)) hiç aklıma gelmemişti.

rica ederim arkadaşım. Malesef bende pko var ve bu konuyu çok araştırdım internetten. Uzmanlar sadece ultrasondaki pko görüntüsüyle tanı koyulamayacağını birkaç nedenin bir arada bulunmasıyla bu tanını koyulabileceğini söylüyorlar. bunlarda hormonal bozukluklar lh şın fsh dan yüksek olması mesela , adet düzensizliği . adetlerin 35 günden fazla olması tüylenme sivilce vb

merhaba,ben de çok çektim maalesef bu ilaç yüzünden,mide bulantısını önlemek için sabah aç karnına içilen bulantı hapı aldım ilk bir hafta,çok şükür çok bulantım olmadı,Allah yardımcımız olsun...:31:

rica ederim arkadaşım. Malesef bende pko var ve bu konuyu çok araştırdım internetten. Uzmanlar sadece ultrasondaki pko görüntüsüyle tanı koyulamayacağını birkaç nedenin bir arada bulunmasıyla bu tanını koyulabileceğini söylüyorlar. bunlarda hormonal bozukluklar lh şın fsh dan yüksek olması mesela , adet düzensizliği . adetlerin 35 günden fazla olması tüylenme sivilce vb

''lh şın fsh'' nın ne olduğunu anlayamadım desem :)
Ben pko hakkında okuduğum kadarıyla bende kilo alma,belde kalınlaşma dışında bir belirti yok sanırım.
Adetim hep çok düzenliydi,gecikme hiç olmaz.
Tüylenme dersen,yok diyemem ama abartılı boyutlarda değil.

Bu pko genetik olabilir mi acaba? Kardeşime de kondu bu tanı o da evli ama henüz bebek düşünmedikleri için bir önlem almadı doktoru.
Kuzenim de aynı şekilde,ama o 3 ayda bir zorla adet görüyordu,ama kısa süreli bir tedaviden sonra hamile kaldı,şimdi kızı 2 yaşında :)
Gözümün önünde kuzenim oldugu için pko. örneği,bu beni çok endişelendirmedi ama yaş faktörü de vardır belki,o 24ünde anne oldu,bana göre genç anne oldu.

Umarım sen de üstesinden gelirsin ;)

beyaz_papatyam
teşekkür ederim,aklımda bulunduracağım bulantı hapını ;)

Son düzenleme:
''lh şın fsh'' nın ne olduğunu anlayamadım desem :)
Ben pko hakkında okuduğum kadarıyla bende kilo alma,belde kalınlaşma dışında bir belirti yok sanırım.
Adetim hep çok düzenliydi,gecikme hiç olmaz.
Tüylenme dersen,yok diyemem ama abartılı boyutlarda değil.

Bu pko genetik olabilir mi acaba? Kardeşime de kondu bu tanı o da evli ama henüz bebek düşünmedikleri için bir önlem almadı doktoru.
Kuzenim de aynı şekilde,ama o 3 ayda bir zorla adet görüyordu,ama kısa süreli bir tedaviden sonra hamile kaldı,şimdi kızı 2 yaşında :)
Gözümün önünde kuzenim oldugu için pko. örneği,bu beni çok endişelendirmedi ama yaş faktörü de vardır belki,o 24ünde anne oldu,bana göre genç anne oldu.

Umarım sen de üstesinden gelirsin ;)

beyaz_papatyam
teşekkür ederim,aklımda bulunduracağım bulantı hapını ;)

İnşallah cnm hepimiz üstesinden geliriz.
pko over tanısı için kullanılan tahliller.LH. FSH, PROLAKTİN , TESTESTERON FALAN senin hangi hormonlarına bakıldı. pko overde genelde LH FSH DEĞERİNİN 2 katı ve üzerinde çıkarmış. Prolaktin genelde yüksek olurmuş. ayrıca erkeklik hormonları da yüksek çıkabilirmiş. ben bu tarife tam uyuyorum. belirtilerin hepsini taşıyorum.bende sadece şişmanlık yok:).

İnşallah cnm hepimiz üstesinden geliriz.
pko over tanısı için kullanılan tahliller.LH. FSH, PROLAKTİN , TESTESTERON FALAN senin hangi hormonlarına bakıldı. pko overde genelde LH FSH DEĞERİNİN 2 katı ve üzerinde çıkarmış. Prolaktin genelde yüksek olurmuş. ayrıca erkeklik hormonları da yüksek çıkabilirmiş. ben bu tarife tam uyuyorum. belirtilerin hepsini taşıyorum.bende sadece şişmanlık yok:).

Şimdi şunlara bakıldı bunlara bakılmadı desem yalan olur çünkü bilmiyorum nelere bakıldı :)
Benim doktorum özel bir kadın doğum merkezinde çalışıyor,normalde bana bir yığın test verirdi,sonra çalıştığı devlet hastanesine gidip yaptırırdım.şimdi hastaneden ayrıldı malum,onun için istediği tahliller o merkezle anlaşmalı laboratuarda yapıldı,2 önce tlf.la görüştük tüm tahlillerin normal olduğunu söyledi.
Bilgilerim orada kayıtlı,gittiğimde ne istedi ne çıktı öğrenebilirim ama şuan bilmiyorum :)

anladım canm.Tahlil sonuçların fikir verirdi .ben sağlık memuruyum ve Kendimde bu dertten muzdarip olduğum için baya araştırdım. .Böyle olunca da çok kafama doluyorum. ne güzel Hormonal bir sorunun yoksa sen şanslı pko lilerdensindir.

Şanslı mıyım değil miyim zaman gösterecek :)
Çok kurcalamak da istemiyorum kafama takılmasın diye ama merak da ediyorum tabi.
Tek problem bebeğin 7 haftalıkken kalbinin durmasıydı,onun çözümü bulundu şimdi bir de bu çıktı.

Sen ne zamandır tedavi görüyorsun?

canım çok üzüldüm yaşadıklarına, çok büyük geçmiş olsun. inşallah bundan sonrası çok çok daha güzel olur senin için.
pko tanısına ben de çok şaşırdım. sonradan olan birşey olmaması lazım. bir kişi ya pko'dur, ya da değildir.. 2 hamilelikten sonra ortaya çıkmazki!! bir gariplik var!! özellikle adet düzensizliğin de yoksa iyice mantıksız geldi.. bir başka doktora daha görünsen nasıl olur? hem kafandaki soru işaretleri de giderilir.

ben çok doktor dolaştım, hepsi farklı şeyler söylemişlerdi. ilk gittiğim doktor, yıllar önce pko demişti, hatta tüp bebek önerdi daha hiçbirşey denemeden.. özel bir hastanenin doktoruydu, tahminimiz hastane para kazansın diye yaptı.. yok artık dedik tabiki.. aradan zaman geçti, zaten acelem yoktu çocuk için, sonra başka bir doktora gittim, kesinlikle pko değil dedi.. ayrıca bende de kıllanma vs yok. ama adetim aşırı düzensizdir. sonra o doktordan da vazgeçtik.. aradan yine zaman geçti, başka bir doktor ismi aldık eşten dosttan, ona gittik. bu seferki doktor çok pasifti, hiçbirşey demiyordu, hiçbir tedavi önermiyordu, ağzından kerpetenle laf alıyorduk resmen.. randevulara geç geliyordu.. gidiyorduk muayenehanede 1 saat bekliyorduk, hanımefendi sonra buyuruyordu.. sinir etti bizi. buarada araya başka olaylar girdi, çocuk olayını rafa kaldırdık. derken geçen aylarda artık çocuk olayına tam karar verince tekrar doktor araştırdık, bir aydır yeni bir doktor bulduk, ismi Hüseyin Ceyberi. ismini buradan buldum hatta kadınlarkulübü sağolsun. dünya tatlısı bir doktor. inanılmaz motive ediyor insanı, çok pozitif, kesinlikle olumsuz birşey demiyor.. yumurtalıklarım benim az çalışıyormuş, kesinlikle böyle tanımlamadı, yumurtalıkların "nazlı" diyor. ne kadar güzel bir tanımlama değil mi? ama asıl önemli olan hemen teşhis koydu. benim yumurtalıklar pko görünümündeymiş ama tam manasıyla pko değilmişim. hemen tedaviye başladı. direk iğne tedavisine geçti.. burada formuda çok okudum, başka doktorlar önce ilaç kullandırıyormuş, olmazsa iğneye geçiyormuş. kaç sene ilaç alıp vakit kaybeden çok çiftin hikayesini okudum forumda. ama bu doktor hiç oyalamadan direk iğneyle başladı tedavime.. daha 1 ay oldu, tedavisi sonuç veriyor.. (ben izmirdeyim buarada. eğer izmirdeysen Hüseyin Ceyberi derim, hiç düşünme derhal ona git. forumda da birçok yerde benim gibi çok tavsiye eden var. istersen özelden tel no adres filan verebilirim)

yani çok uzattım, çok özür dilerim, demek istediğim, doktor çok ama çok önemli. doktorunu tanımıyorum, iyidir kötüdür, bana düşmez bunun kararı elbette ama eğer doktorunun verdiği teşhis kafanı kurcalıyorsa mutlaka başka doktorlara da danışmanı öneririm.

ben yurt dışında yaşıyorum, yaklaşık 3 senedir evliyim ve evliliğimin başından beri hamile kalmaya çalışıyorum çünkü yaşım 32 :) hamile kalamadığım ilk sene doktora gittim, testler yapıldı bende de pkos çıktı. sonra doktorum laparoskopi yaparak rahmimi inceledi herşey normal çıktı. benim doktorumun dediğine göre pkosa genellikle insülin direnci neden oluyormuş (kesin olmamakla birlikte) bana da metformin verdi, metformin glifforun etken maddesi. yanlız beni ilk önce 250 mg günde 2 kezle başlattı. bir sonraki ay 500mg günde 2 keze çıkardı. hala adetim düzenli olmayınca bu sefer 850mg günde 2 kez yaptı. ve bana söylediğine göre metforminin en optimal dozu 850 mg'mış. o da işe yaramayınca, dozajı arttırmak yerine femera 2.5 mg adlı bir ilaç verdi ek olarak. yine işe yaramadı. daha sonra metformin 850+ femera 5 mg. yaptığında adetlerim düzene girdi. ve bana yaptığı açıklamaya göre her doktorun kadına uygun kombinasyonu bulması gerekiyormuş. adetlerim düzelsede, yine de hamile kalamadım. sonra 1 sefer aşılama oldum, o da işe yaramadı. şimdi 5 kez daha aşılama olmam gerekiyor buranın kanunlarına göre, işe yaramazsa tüp bebek tedavisine geçiliyor ve ücretsiz. ama doktorum beni bayaa korkuttu tüp bebek tedavisi ile ilgili, çünkü çok fazla hormon yüklemesi yapılıyormuş, femerayla baya zor anlar yaşamıştım alışana kadar. tüp bebekte o kadar hormonla ne yaparım bilemiyorum.
bu arada glifor kullanan arkadaşlara bir tavsiyem olacak, sakın ilacı aç karnına almayın hatta yemek yedikten 10 dk sonra ilacı için çünkü ben bu hataya düştüm ve bağırsaklarım tahriş oldu. gerçekten yemekle ilacı içmek çok öenmli.
ayrıca ben 50 kiloyum, normalde metforminin zayıflatma özelliği var ama bende tam tersi etki yaptı, iştahımı açtı kendimi zor tutuyorum yemek yememek için.
umarım hepimizin bu çabaları boşa gitmez ve bir an önce hamile kalırız.

Arkadaşlar iyi akşamlar çok merak ettim bu topikten hamile kalan var mı bize umut olacak?inş hbrlerinizi bizimle paylaşırsınız..

Back