Elektronik Ev Aletleri Plazma TV mi, LCD TV mi?

EstetikEditor

ne mutlu TÜRKÜM diyene
Kayıtlı Üye
28 Ekim 2008
6.965
147
158
İstanbul
Plazma ya da LCD televizyon almak isteyip, hangisinin daha iyi olduğuna bir türlü karar veremeyen tüketicilere rehber olmak için bir araya gelen üç düz ekran panel üreticisi Panasonic, Hitachi ve Pioneer bir internet sitesi kurdu.
Sitede, plazma ve LCD konusundaki yanlış bilgilere açıklık getirilirken, bağımsız Synovate araştırma şirketinin araştırmasından elde edilen verilerden yola çıkılarak, tüketicilerin bu iki teknolojinin hangi durumlarda en iyi sonucu verdiği konusundaki düşüncelerine yer veriliyor.
Sitede ayrıca plazma ve LCD televizyonlar, tepki zamanı (hareket), izleme açısı, ekran yanığı, enerji kullanımı, kullanım ömrü, üretimin aynı kurumda olması açısından karşılaştırılıyor. Karşılaştırmalardan bazıları şöyle:

Tepki zamanı:
Plazma TV’ler herhangi bir keskinlik veya detay kaybı yaşamadan hareketli objeleri görüntüleyebilirler. Plazma teknolojisi her pikselin bir imaj üretebilmesi için sadece bir pulsa ihtiyaç duyduğu için tepki zamanı nerdeyse bir andır.

LCD teknolojisi piksellerin, aktiften inaktif hale ve sonra yine aktif hale geçerek tek bir tepki döngüsü tamamlarlar. Tepki zamanları 4 milisaniye ile 25 milisaniye arasında değişir. En hızlı LCD ekranlar dahi belli bir miktar hareket bulanıklığı yaşayabilirler.

İzleme açısı:
Plazma TV’ler, ışığı doğrudan ekran hücrelerinden veya piksellerinden yaymaları sayesinde, renkte ve kontrastta ciddi herhangi bir kayıp olmaksızın çok geniş açılardan izlenebilirler.
Bununla birlikte, LCD pikselleri arkalarındaki bir ışık kaynağından ışık aldıkları için LCD ekranlar 45 derece kadar küçük açılarla izlenseler dahi kontrast ve renk kaybı yaşabilirler.

Ekran yanığı:
Ekran yanığı bazı TV’lerde parlak bir imaj elementi, bir kanal logosu gibi, uzun süre için ekranda kalırsa oluşabilir. İlk zamanlarda, plazma TV’ler ekran yanığına maruz kalıyorlardı. Bununla birlikte bu konu ekran koruyucu sistemleri ve büyük fosfor gelişmeleri sayesinde büyük oranda giderildi. Artık plazma TV’de bilgisayar oyunları oynayabilir veya logo ağırlıklı kanalları çeşitli statik imajların ekranda uzun zaman kalmasından kaygılanmadan izleyebilirsiniz.

Enerji kullanımı:
Plazma TV’ler LCD’lere göre daha fazla güç kullanmazlar. Eğer her teknolojinin nasıl çalıştığına bir bakarsanız çok anlamlı bir gerçektir bu. Plazma TV’ler örneğin, bir pikselin aydınlanması için tek bir plazma hücresinin ateşlenmesine ihtiyaç duyar. Plazma piksellerinde karanlık, onlara giden gücün kesilmesi ile temin edildiğinden, plazma TV’ler nispeten daha az enerjiyle karanlık görüntüleri oluşturabilirler.
LCD’ler ise, sürekli yanan arka ışık kullanımları dolayısıyla, görüntünün karanlık veya aydınlık olmasına bağlı olmaksızın, her zaman sabit enerji kullanırlar.

Kullanım ömrü:
Plazma TV’ler gerçekte LCD TV’lerin kullanım ömürlerinin en azından yarısına sahiptirler. Her iki TV de, orijinal parlaklıklarının yarısından fazlasını kaybetmeden önce en azından 60.000 saatlik bir ömür sunarlar. Bu da günde altı saatlik bir izleme ile 27 yıla denk gelir.
Plazma ekranlar gerçekte kullandığınız görüntü ayarlarına bağlı olarak daha uzun süreli kullanılabilirler. Örneğin, kontrastı düşük tutarak plazma ekranın ömrünü potansiyel olarak uzatmış olursunuz.

Üretimin tamamının aynı kurumda olması:
Eğer bir TV farklı firmalardan gelen bileşenleri kullanarak üretiliyorsa, bu bileşenlerin bir araya gelişi ve çalışması, aynı tek bir üreticide tüm parçaların üretildiği bir TV’ye kıyasla aynı kalitede olmayacaktır. Genelde, Plazma TV’ler tek bir firmada geliştirilip üretilmeye daha meyillidirler.
Diğer taraftan LCD TV’ler genelde çeşitli üçüncü taraf firmaların parçalarını kullanarak imal edilmektedirler. Daha da kafa karıştırıcı olacak şekilde, LCD TV’ler geleneksel olarak fason olarak üretilmektedirler. Yani bazı firmalar bunları başka üreticilerden satın alır ve kendi markalarını bunların üzerine koyarak satarlar. Dolayısıyla, aldığınız LCD TV’nin ekranındaki marka, ürünün ana kısımlarını imal eden üretici firma olmayabilir.
Plazma ekran aldığınızda hemen her zaman, size en iyi izleme tecrübesini yaşatmak için söz konusu teknolojinin ürün üzerinde yer alan markanın firması tarafından spesifik olarak geliştirildiğinden emin olabilirsiniz.

milliyet.com.tr den alıntıdır.
 
Kullanım amacına göre değişiklik gösterir aslında, monitör olarak kullanmayı düşünenler için plazma hiç mantıklı değil, zamanla ekran yanığı sorunu yaşayabiliyorlar, enerji tüketimi açısından da çok iyi değil plazma.
 
LCD – LED ve Plazma TV Arasındaki Farklar Nelerdir?

LCD TV’lerin Artıları Nelerdir ( + ) :

1. Renkleri olduğundan daha canlı ve parlak olarak gösterir.

2. 40″ ve daha küçük ekranlar Plazmaya oranlar biraz daha performans gösterirler. Bu nedenle 42″den ufak Plazma Tv üretilmemektedir.

3. Yüksek ışıklı ortamlarda eski tip Plazma Tv’lere oranla daha az yansıma yaparlar.

LCD TV’lerin Eksileri Nelerdir ( – ) :

1. İzleme açıları dardır. En iyi izleme açısı için tam karşıdan bakmak gerekir. Yan açılardan bakıldığında renkler değişir, siyah kısımlar parlama yapar.

2. Gerçek kontras oranları düşüktür. Bu nedenle beyaz ve siyah arasındaki renk geçişleri iyi değildir. Siyah rengi hiçbir zaman tam siyah olarak göstermezler. Kontrastı düşük olduğundan görüntüdeki detayları göstermekte yetersiz kalırlar. Örnek. bir cisme gelen gölgelerin datığımı, bir yüze gelen gölgelerin oluşturulmasında zayıf kalırlar.

3. Hareketli görüntülerde hareket eden kısımda netliğin bozulması (dikkatli bakılırsa anlaşılır).

4. Plazmalara oranla çok daha az renk tonu verirler. Tam insan ten rengini yakalayamaması.

5. Renkler gerçek renklerinden farklıdır. Renkleri olduğundan daha canlı ve parlak gösterir. Bu sayede daha kaliteli bir görüntü veriyor izlenimi yaratır.

6. Yüksek ışıklı ortamlarda ekranın yansıma yapması (siyah filmli ekranlarda).

7. Plazma Tv’lere oranla daha yüksek radyasyon yayarlar. (Kaynak milliyet.com.tr – Gazi Üniversitesi)

8. Ekranda ölü piksel oluşma riski. Ekrana dokunma, darbe, yüksek nem oranı veya ani voltaj dalgalanmalarında ekranda ölü piksellerin oluşma olasılığı vardır. Ölü pikselsel sorunu yaşayanlarla ilgili kaynak: Google Araması

9. LCD Tv’ler, görüntüdeki siyah ve beyaz sahnelerin değişimine bakmaksızın her durumda maksimum güç tüketimi yaparlar.

10. 42″ ve üzeri ekranlarda Plazma Tv’ler LCD ve LED Tv’ye oranla daha iyi görüntü vermektedir.

LED TV’rin Artıları Nelerdir ( + ) :

1. LCD ve Plazma Tv’lere oranla %40′lara varan enerji tasarrufu sağlayabilirler. (Yeni Modeller)

2. LCD TV’lerden daha hafif ve incedirler.

3. Renkler LCD ye oranla biraz daha gelişmiştir. Gerçek insan teni rengine biraz daha yakın görüntü.

4. LCD TV’lere oranla daha uzun kullanım ömrü.

5. Yüksek ışıklı ortamlarda eski nesil Plazma Tv’lere oranla daha az yansıma yaparlar (Yeni nesil Plazma Tv’ler hariç).

6. 40″ ve daha küçük ekranlar Plazmaya oranlar biraz daha performans gösterirler.

LED TV’lerin Eksileri Nelerdir ( – ) :

1. Görüntüyü hızlı oluşturamaması nedeniyle, hareketli görüntülerde hareket edem kısımda görüntü netliğinin bozulması. Örnek olarak; herkesin evinde Notebook vardır (bunların tamamı LCD veya LED ekrandır) içinde yazı olan bir sayfayı mause (fare) ile hafifçe sağa-sola sürüklediğinizde yazıların bulanıklaştığını ve inceldiğini, detayların kaybolduğunu kendi gözlerinizle göreceksiniz. Aynı test resim ve videolar içinde geçerlidir.

2. Gerçek kontras oranının Plazma TV’lere oranla çok daha düşük olması. Siyah ve beyaz arasındaki renk geçişleri iyi değildir. Siyah rengi hiçbir zaman tam siyah renk olarak gösteremez. Kontrastı düşük olduğundan görüntüdeki detayları göstermekte yetersiz kalırlar.

3. İzleme açıları dardır. En iyi izleme açısı için tam karşıdan bakmak gerekir. Yan açılardan bakıldığında renkler değişir, siyah kısımlar parlama yapar, yansıma yapar.

4. Yüksek ışıklı ortamlarda ekranın yansıma yapması (sadece filmli ekranlarda).

5. Renkler gerçek renklerinden farklıdır. Renkleri olduğundan daha canlı renkli ve parlak gösterir.

6. Fiyatının Plazma Tv’lere oranla daha yüksek olması.

7. Plazma Tv’lere oranla daha yüksek radyasyon yayarlar (Kaynak milliyet.com.tr – Gazi Üniversitesi).

8. Ekranda ölü piksel veya led lamba hasarının oluşma riski. Ekrana sert dokunma sonucu ölü piksel oluşabilir. Yüksek nem oranı veya ani voltaj dalgalanmalarında ekranda ölü piksellerin oluşmasına veya led lambalarının yanmasına neden olabilir.

Ölü pikselsel sorunu yaşayanlarla ilgili kaynak: Google Araması

9. LED Tv’ler, görüntüdeki siyah ve beyaz sahnelerin değişimine bakmaksızın her durumda maksimum sabit güç tüketimi yaparlar.

10. 42″ ve üzeri ekranlarda Plazma Tv’ler, LCD ve LED Tv’ye oranla daha iyi görüntü vermektedir.

Plazma Tv’lerin Artıları Nelerdir (+):

1. Sınırsız izleme açısı. Yan açılardan dahi mükemmel netlikte izleme imkanı.

2. LCD ve LED tv’lerde olmayan, gerçek kontras oranı. Sonsuz siyah renkler. Çok detaylı Görüntü. Kontras sadece siyah ve beyazla ilgili değildir. Tüm renklerin oluşumu için çok önemlidir. Örnek cisimleri vuran ışığın cisimlerde tonlar oluşturması gibi…

3. LCD ve LED tv’lerden daha fazla renk. Gerçeğiyle bire bir renkler. Gerçek insan teni rengi.

4. Hareketli sahnelerde anlık resim yenileme ve tepki süresiyle LED ve LCD Tv’lerden 1000+ kat daha hızlıdır.

5. Full HD seçeneği vardır. Full HD de TV’ye çok yakından baktığınızda (1 metreden az) bile mükemmel görüntü verir.

6. 120.000 saat kullanım ömrü. (Günde 10 saat izleneceğini var sayarsak ömrü 33 yıl olurdu)

7. (İncelik arayanlar içindir.) Yeni nesil Plazma Tv’ler yeni çıkan LED Tv’ler kadar ince ve hafiftir. Şu anda en ince Plazma tv 2.47cm ile Panasonic Vierra Z1 modelidir. Panasonic 2011 yılında 8.8mm. ile dünyanın en ince en az elektrik tüketimini yapan modeli piyasaya sunacaktır.

8. Elektrik tüketim ortalaması LED ve LCD Tv’ye oranla biraz daha azdır (yeni modellerde). Bir LCD veya LED Tv’nin Plazma Tv özelliklerinde olduğunu var sayarsak (600 Hz ve 1.500 cd/m2) çok daha fazla elektirik tüketirdi diyebilirdik. Yeni nesil Plazma Tv’ler, LED Tv’lerden daha az elektrik tüketirler. (Ayanı ölçüde ekran, 3D özelli vs. olmak koşuluyla)

Not: Plazma Tv’ler, elektrik tüketimleri değişkendir. Biraz açacak olursak görüntüdeki ışık yoğunluğuna bağlı olarak elektrik tüketimlerini otomatik olarak ayarlarlar. Ekranda beyaz oranı arttıkça elektrik tüketimi yükselir, siyah oranı arttıkça da elektrik tüketimi azalır.
 
paylaşım için teşekkürler ama oldum olası plazmayı sevmedim ben :) televizyon üreticileri aştı taştı adamlar oled tv falan üretiyor bunları tahtından edecek ama şu zamanda satın alsaydım bende led tv alırdım hatta güzel bir sinema 3d tv olsaydı fena olmazdı :)
 

plazmayı sevmemiş olabilrsiniz bu konu tartışılamaz; ama tv üreticileri aştı coştu LED ler oLED ler var derken LED TV ler yeni ve gelişmiş bir teknoloji değil. Türkiye de acayip şişirilmiş bir pazar var. 1920-1080 p bir tv de her bir pikselin ardındaki aydınlatma için LED aydınlatma kullanılamıyor henüz . Ve şu anda görüntü kalitesi olarak en iyi görüntüyü CRT yani bizim bildiğimiz tüplü televizyonlar veriyor.
 

yok ben zaten led tv ler için aştı taştı demedim. Oled tv lerden çok beklentileri var o yüzden orada onu kullandım. Yanlış anlaşılmış olabilirim.
 
bence iyi görünmesi önemli. hem tv nin kendisinin hem de görüntünün. şık bir şey olmalı. odaya yakışmalı. ama görüntü de cam gibi olmalı.