Plastik Poşet Kullanımını Bırakalım Artık, lütfen...!!!

Plastik poşete hayır diyen sutyen

Bir Japon firma alışveriş çantasına dönüşen sutyen üretti. Amaç plastik poşetlerin neden olduğu kirliliği engellemek.

Japonya’da bir iç çamarı firmasının ürettiği sutyenler çevre örgütlerinin takdirini toplayacak gibi görünüyor. Zira plastik poşetlerin neden olduğu çevre kirliliğine dikkat çekmek üzere üretilen bu sutyenler, küçük bir müdahele ile alışveriş çantasına dönüşebiliyor.

Japonya’da bir iç çamaşırı firması çevre kirliliğine alternatif bir çözüm üretti. Firma tanıtımına başladığı bir sutyen ile günümüzde çok fazla kullanılan ve çevre kirliliğine neden olan plastik poşetlere savaş açtı.

“Plastik poşetlere hayır sutyeni” olarak adlandırılan bu iç çamaşırı öyle dizayn edilmiş ki, küçük bir müdahele ile bir alışveriş çantasına dönüşebiliyor.

Bu sutyenle birlikte müşterilere üzerinde “plastik poşetlere hayır” yazan bir kart da veriliyor. Böylece toplumda çevre kirliliği ile mücadele bilincinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Üreticiler, bu ürünü satın alanların bir alışveriş merkezinde sutyenlerini alışveriş çantasına dönüştürmesinin zor olacağının farkında olduklarını ama toplumu biraz olsun bilinçlendirebilmenin bile kendileri için yeterli olduğunu belirtiyor.

Zira sadece Japonya’da yılda 30 milyar plastik poşet tüketiliyor ve bunların üçte biri geri dönüştürülmeden çöpe atılıyor.

Sıcak çayla doldurulmuş plastik bardaklar tehlike saçıyor! Su
damacanalarından, alüminyum folyoya birçok ambalaj yiyip
içtiklerimize geçiyor. Dr. Memduh Sami Taner günlük
hayatımıza “sızan” kimyasalları anlattı.Ege
Üniversitesi’nden radyokimyager ve radyofarmasist Dr. Memduh Sami Taner
günlük hayatımızda yaygın olarak kullandığımız bazı ambalaj
malzemelerinin tehlikelerine dikkat çekiyor. Dr. Taner’e göre,
içindeki yiyecekle tepkimeye girmeyen, hiçbir kimyasal madde
sızdırmayan “cam ambalajlar” tercih edilmeli.Plastik bardak, tabak,
çatalPlastik bardak ve malzemeler ile sıcak içecek-yiyecek
tüketimi ciddi olarak terk edilmesi gereken, Sağlık Bakanlığı’nca
üretimine müdahale edilmesi gereken bir konudur. Maliyeti
düşürmek ve daha çok kar elde edebilmek için
“çok ince” plastik bardak ve tabak üretildiğine şahit
olmaktayız. Bu tür malzeme ile tüketilen 70-90 derece sıcaklığındaki
içecek, içinde bulunduğu polimer (plastik) malzemeyi ısı etkisi ile
çözerek, monomerlerine ayırmaktadır. Bu monomerler ise tehlikeli
kanserojen malzemelerdir.Köpük bardakKöpük, polimer bir
malzemedir. Yukarıda açıklanan plastik malzemelere göre ısıl
müdahalelere dayanıklılığı daha yüksek gibi görülse de
gözenekli yapısı dolayısıyla 100 derece sıcak sıvılar bu materyalin (ör.
polistiren) çözünmesini sağlayabilir. Bu durumda yine monomerik
gruplar sıvıya geçecek ve oral yolla bünyeye toksik madde alımı
gerçekleşebilecektir

Türkiye Belediyeler Birliğinin aldığı kararla alışverişlerde siyah poşet kullanımını yasaklama yolunda adım atması üzerine, file ve bez torbaların yeni tasarımlarına başlandı.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İkbal Kalın, hayatın vazgeçilmez unsuru gibi görülen naylon poşetlerin, çirkin bir görüntü oluşturmasının yanında, insan sağlığı ve çevre kirliliği açısından olumsuz etki yarattığını söyledi.

Özellikle son 20 yılda, alışveriş merkezleri ile semt pazarlarında naylon poşet ve torbaların kullanımının yoğunlaştığını belirten Kalın, enstitü olarak bu ürünlerin kullanımına karşı çaba gösterdiklerini ifade etti.

Kalın, kolay bulunabilirliği ve maliyetinin düşük olması nedeniyle vazgeçilmez olarak görülse de bu ürünlerin verdiği zararların gelecek nesilleri bile etkileyeceği endişesi taşıdıklarını belirterek, ''Tüm ekolojik sistemi çökertmeyi başaracak naylon poşetin toprağa karışması için bin yıl gibi uzun bir süre gerektiğinin unutulmaması gerekir'' dedi.Bu konuda toplumun her kesiminin bilinçli hareket edeceğini düşündüklerine işaret eden Kalın, şöyle konuştu:

''Temiz bir dünya istiyoruz. Bu düşünceden yola çıkarak, Türkiye Belediyeler Birliğinin Eylül Ayı Olağan Encümen Toplantısında kullanımının yasaklanması yolunda karar çıkan siyah poşet başta olmak üzere, kimyasal içerikli malzemelerden yapılan ürünler yerine, tasarımı bize ait, dönüşümü mümkün malzemelerden üretilen bez torba, kumaş file, kağıt torba ve kese kağıdı üretimi yolundaki çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Mevcut tasarımlarımıza yenilerini ekliyoruz.

Belediyelerin de desteğiyle uygulamanın sadece siyah poşetle sınırlı kalmayacağını, çevreyi koruma adına tüm naylon poşetleri kapsayacağını düşünüyoruz. Çünkü çevrenin önemi, özellikle bu yıl su sorunu ve küresel ısınma nedeniyle çok daha iyi anlaşıldı. Vatandaşların artık çarşı, pazara çıkarken eskiden olduğu gibi çevreye zarar vermeyen file ve bez torba kullanacağını, hem kendi sağlıklarını hem de çevreyi koruyacaklarını tahmin ediyoruz. Birbirinden gösterişli, taşıması şık ürünlerimizi şimdiden kişilerin ve alışveriş merkezlerinin beğenisine sunuyoruz.''

MODA OLMASI BEKLENİYOR

Kalın, bir süredir üzerinde çalıştıkları geri dönüşümü mümkün taşıma araçlarına şimdiye dek mefruşat ve kuyumculardan ilgi geldiğini kaydederek, belediyeler sayesinde halkın bilinçlendirilmesiyle bu ürünlerin alışverişin her çeşidinde kullanılacağını ve moda olacağını düşündüklerini de ifade etti.

İkbal Kalın, herkesi naylon poşet yerine, bez torba, kumaş file, kağıt torba ve kese kağıdı kullanmaya davet ederek, ''Geri dönüşümü mümkün olan ürünlerle dünyamızı daha az kirletip, bizden sonraki nesillere de temiz bir dünya teslim etmeliyiz'' diye konuştu.

Bez poşetleri kendimizde dikebiliriz aslında. a.s.

indexr2c11lk8.jpg

' Doğal Çevreye ,
Saygılı Ürünler '
Talinciğim, dilerim bu platformda insanların dikkatini çeker ve bu konuya daha çok önem verirler. Kolaylıklar dilerim....
Sevgiler canım...

a.s.:nazar:kaydirigubbakcemile3

Son düzenleme:
Turkiye' de boyle bi asamaya gectigi ve devam edecegi icin bende cok seviniyorum Masallah demek istiyorum

”Kargo poşetleri kutuya, çocuklar okula”

Toplumsal sorumluluk projesi olarak yaklaşık bir yıldan bu yana proje üzerinde çalışan bilinen bir kargo firması , “Kargo Poşetleri Kutuya, Çocuklar Okula” mesajının yazıldığı geri dönüşüm kutularını, kargo sirkülasyonun yoğun olduğu 20 bin noktaya yerleştirecek. Toplanacak kargo poşetleri daha sonra lisanslı firmalarda geri dönüştürülecek. Kargo poşetlerinin geri dönüşümüyle elde edilecek gelir ise Milli Eğitim Bakanlığı'nca belirlenecek ve ihtiyaç duyulan yerleşim merkezlerinde okul yapımı için harcanacak. Belirli bir kotanın üzerinde atık poşet toplayarak “ Kargo Poşetleri Kutuya, Çocuklar Okula” projesini destekleyen bireyler ya da kuruluşların adlarına ağaç dikilecek.

Poşetleri kargo firmasının gönüllüleri toplayacak

Hazırlanan geri dönüşüm kutuları, Kargo firmasının ücretsiz telefonundan isteyen tüm kurum ve kuruluşlara gönderilecek.

Kargo poşetinden “bir ayda iki okul” çıkabilecek

a.s.

Son düzenleme:
aslında çok kolay yapılabilir genelde büyük alışverişleri yapmaya arabayla gideriz, markette de alışveriş arabası kullanıyoruz, e kasadan sonra poşetlemek yerine yine arabaya doldursak onu da arabanın bagajına temiz bir bez sersek ve aldıklarımızı onun üstüne koysak e baya zahmetli olur taşıması ama taşırkende o bioplast çöp poşetlerine doldursak eve çıkarınca nası olsa yerleştiriyoruz. o doldurduğumuz poşetleride çöp poşeti olarak kullanabiliriz.

Ben öyle yapiyorum.Aldigim ürünleri tekrar arabaya yerlestiriyorum.Yanimda muhakka bez torba olur.Arabada sürekli kullandigim büyük torbalarim var.Birde bagajimda sepet bulundururum yada camasir sepetim var sadece alisveris icin kullandigim aldigimi arabadan direk sepete yerlestiririm.

Çok kötü alışmışız poşet kullanmaya Keşke tüm marketler bez torbaya dönse.Yada kağıt .

”Kargo poşetleri kutuya, çocuklar okula”

Toplumsal sorumluluk projesi olarak yaklaşık bir yıldan bu yana proje üzerinde çalışan bilinen bir kargo firması , “Kargo Poşetleri Kutuya, Çocuklar Okula” mesajının yazıldığı geri dönüşüm kutularını, kargo sirkülasyonun yoğun olduğu 20 bin noktaya yerleştirecek. Toplanacak kargo poşetleri daha sonra lisanslı firmalarda geri dönüştürülecek. Kargo poşetlerinin geri dönüşümüyle elde edilecek gelir ise Milli Eğitim Bakanlığı'nca belirlenecek ve ihtiyaç duyulan yerleşim merkezlerinde okul yapımı için harcanacak. Belirli bir kotanın üzerinde atık poşet toplayarak “ Kargo Poşetleri Kutuya, Çocuklar Okula” projesini destekleyen bireyler ya da kuruluşların adlarına ağaç dikilecek.

Poşetleri kargo firmasının gönüllüleri toplayacak

Hazırlanan geri dönüşüm kutuları, Kargo firmasının ücretsiz telefonundan isteyen tüm kurum ve kuruluşlara gönderilecek.

Kargo poşetinden “bir ayda iki okul” çıkabilecek

a.s.

ne kadar güzel bir uygulama gerçekten
ben belediyeye başvurup apartmanımız için geri dönüşüm kutularından istiycem en kısa zamanda
ayrıca şunu da söylemeden geçemiycem
bu konuyla ilgilendiğimden beri marketlerde hızla tüketilen kağıt poşet uygulamasına çok daha fazla dikkat eder oldum ve inanın içim acıyo gördüğümde:1no2:

lütfen daha duyarlı olalım arkadalar olur muŞeniz
sevgiyle

Benim annem bu konularda çok duyarlıdır..
En nefret ettiği şeylerden biridir plastik poşet..
Bize, dığaya zararlı olduğunu bile bile asla almaz, aldırmaz
Umarım bilinçleniriz, dikkat ederiz...

Birde bu dogayi koruma adina kücüklügümden beri anneminde cok önem verdigi
piknik yaptiktan sonra cöplerimizi kesinlikle toplariz.Hatta cevremizde gördügümüz baska insanlarinkini bile.Bu konuda beni cok üzüyor.Bir daha geldigimizde temiz bulmak istiyorsak bizde duyarli olmaliyiz.Herseyi görevlilerden bekleyemeyiz.

Oglum disardan geldiginde pantolonun ceketinin cepleri hep ambalaj kagitlari vardir.Yedigi seylerin ambalajini atmaz.Bizden öyle gördü cünkü.Disarida isek ve cöp kutusu yoksa cöp bizimle eve kadar gelir.Ister inanin ister inanmayin.Nasil ögretirseniz öyle gider.Heleki bu avrupalilar buna cok önem veriyor.

Mesela evinizin önüne acikta birkac ise yaramaz esya,cöp,karton.plastik vs,,, birseyler koydunuz.Hemen bunla ilgilenen memurlar vardir.Ve size ceza keser.Ingilterede sakiz attiniz yere ozaman ceza olarak 75 pound uda gözden cikardiniz demektir.Biraz daha hassas ve duyarli olalim.Yeni nesilleri öyle yetistirelim.

piknik yaptiktan sonra cöplerimizi kesinlikle toplariz.Hatta cevremizde gördügümüz baska insanlarinkini bile.Bu konuda beni cok üzüyor.Bir daha geldigimizde temiz bulmak istiyorsak bizde duyarli olmaliyiz.Herseyi görevlilerden bekleyemeyiz.

Oglum disardan geldiginde pantolonun ceketinin cepleri hep ambalaj kagitlari vardir.Yedigi seylerin ambalajini atmaz.Bizden öyle gördü cünkü.Disarida isek ve cöp kutusu yoksa cöp bizimle eve kadar gelir.Ister inanin ister inanmayin.Nasil ögretirseniz öyle gider.Heleki bu avrupalilar buna cok önem veriyor.

Mesela evinizin önüne acikta birkac ise yaramaz esya,cöp,karton.plastik vs,,, birseyler koydunuz.Hemen bunla ilgilenen memurlar vardir.Ve size ceza keser.Ingilterede sakiz attiniz yere ozaman ceza olarak 75 pound uda gözden cikardiniz demektir.Biraz daha hassas ve duyarli olalim.Yeni nesilleri öyle yetistirelim.

yurt dışında daha çok öenm veriliyor böyle şeylere.ne kadar güzel
neden biz aynı ugulamaları yapamıyoruz bilmiyorum ama doğaya karşı böylesine nankör bir şekilde yaşamak beni çok rahatsız ediyor
böyle gelmiş böyle gidecek mi acaba:çok üzgünüm:

EVET LÜTTFEN HERKEZ DAHA ÇOK DUYARLI OLMALIDIR

BEN ALIŞ VERİŞ YAPARKEN MÜMKÜN OLDUĞUNCA AZ POŞET KULLANMAYA GAYRET EDİUORUM

HATTA BAZEN YA HİÇ ALMIYORUM POŞET KENDİ ÇANTAMA KOYUYORUM ALDIKLARIMI

BİZİM SORUNUMUZ BEN DEMEK BİZ DEĞİL HERKEZ BİRBİRİNİ DÜŞÜNSE VE BENCİLCE YAŞAMAKTAN VAZ GEÇSEK :nazar:

alış veriş yaparken ben de çok rahatsız oluyorum .mümkün olduğunca az poşet almaya çalışıyorum
aslında kumaş poşet aldım kendime ama ya evde unutuyorum ya başka birşey oluyo
daha alışkanlığımı kazanamadım maalesef:1no2:

EVET LÜTTFEN HERKEZ DAHA ÇOK DUYARLI OLMALIDIR

BEN ALIŞ VERİŞ YAPARKEN MÜMKÜN OLDUĞUNCA AZ POŞET KULLANMAYA GAYRET EDİUORUM

HATTA BAZEN YA HİÇ ALMIYORUM POŞET KENDİ ÇANTAMA KOYUYORUM ALDIKLARIMI

BİZİM SORUNUMUZ BEN DEMEK BİZ DEĞİL HERKEZ BİRBİRİNİ DÜŞÜNSE VE BENCİLCE YAŞAMAKTAN VAZ GEÇSEK :nazar:

ne güzel demişsin arkadaşım
keşke herkes senin gibi duyarlı olabilsea.s.

biz de iki kardeş böyle yetiştik. ambalaj kağıtlarını okuyunca dedim işte biz a.s.
çocukken daha çok abur cubur yerdik tabii, bir de o zamanlar insan düşünemiyor güzel katlamayı, çikolatalar falan bulaşırdı arada ama asla kızmazdı annem, ne de olsa onlar öğretmişti bize bunu. zamanla güzel katlama teknikleri öğrendim :jeyyar:ama hala susamlı bir şey yediğimde mesela kağıdını atacak çöp bulamayınca taksim'de, kadıköy'de ya da başka merkezi bir yerde, çantamın küçük fermuarlı gözüne koyuyorum. sonra silkeleyip kırıntıları döküyorum bir de sabunlu bezle siliyorum. e tabii astarlar çabuk yıpranıyor, olsun varsın benim için rahat ediyor ya.

cam kumbarası bolca mevcut mahallemizde. piller için de markette kutu var. gazeteleri topluca çöpün yan tarafına bırakıyoruz işi şansa bırakmamak için çöp toplayanların gözünden kaçmasın üç kuruş kazansınlar diye. bazen muhtarlıkta da toplanıyor. iki yüzü de kullanılmış, özel bilgi içermeyen kağıtları da iş yerimdeki kağıt toplama kutularına atabiliyorum.

ancak en az sayıda kullanmak dışında poşet kullanımından vazgeçemiyoruz maalesef, tek dileğim oxo-bio- çözünür poşetlerin bir an önce gelmesi marketlere. iş dönüşü uğradığım için markete, öyle alışveriş torbası olmuyor yanımda. ama çantam büyükse, kuru-akmayacak şeyleri çantaya atıp hiç poşet almıyorum.

Faydalı bir başlık olmuş. Bio poşetlerden haberim yoktu. Çöpleri atarken çok rahatsız oluyordum. Teşekkürler arkadaşlar. (Bu arada teşekkür butonları nereye gitti.)

Back