Plastik Poşet Kullanımını Bırakalım Artık, lütfen...!!!

talin

Guru
Kayıtlı Üye
20 Haziran 2007
4.250
27
358
45
Plastik Poşet Neden Bu Kadar Kötü? Şu anda okyanuslarda balıklarla
birlikte onbinlerce plastik poşet yüzüyor ve onları ahtapot zanneden
kaplumbağalar, yunuslar ve köpek balıkları onları yutarken boğulup
ölüyorlar. Ve her yıl plastik poşetler yüzünden yaklaşık bir
milyon deniz kuşu, 100.000 deniz memelisi ve sayısız balık ölüyor. Bu
hayvanlar öldükten sonra plastik poşetler boşa çıkıyorlar ve
kısır döngü devam ediyor. Doğa bu sentetik maddeyi ayrıştıramadığı
için doğada yok olması 500 ile 1000 yıl arasında değişiyor. İnsanlar olarak
biz yok edelim desek te yapamıyoruz çünkü bütün plastik
poşetleri toprağa gömmek toprağa zehirli maddenin yayılmasına sebep oluyor. O
zaman yakalım desek yine olmuyor çünkü bu sefer de atmosfere
zehir yayıyoruz. Ne yazık ki plastik poşetlerin sadece %1’i geri
dönüştürülebiliyor. Herşey Bu Kadar Karamsar mı? Bizim
ülkemiz için "evet" çünkü henüz bu konuda
çok az insan bilgi sahibi. Herkes kendi ailesinde bu konuyu konuşabilse,
çevresine duyurabilse ve de çözüm önerileri
sunabilse, bir yerlerden başlamış oluruz. En çok nerede plastik poşet
kullanıyoruz? Süpermarketlerde! Çok basit mantık haftada ailecek 10
poşet kullanıyorsak, yılda yaklaşık 540 poşet eder. 100 aile için 54.000!
Bunu sadece yarıya indirebilsek 27.000 poşet! Dünya Plastik Poşetler
için Ne Yapıyor? San Francisco, Çin, Hong Kong, Bangladeş ve
Melbourn’de plastik poşet kullanımı tamamen yasaklandı.Taiwan ve Singapur
yasak için hazırlık yapıyor.Çin'de ince plastik poşet üretimi
de yasaklandı.İrlanda ise plastik poşetlere "plastax" ismiyle vergi yükledi
ve kullanımını %90 azalttı.Bu yılın sonunda Paris'te ve 2010'a kadar
bütün Fransa'da yasaklanması planlanıyor.İngiltere'de
küçük bir kasabada dükkan sahipleri plastik poşet kullanmayı
bıraktı.
Önce biz uygulayalım, sonra en yakın çevremizden başlayarak bilgilendirelim
insanları. Çocuklarımıza temiz ve daha iyi bir dünya bırakalım...
Haydi iş başına...
SEVGİ'yle

a.s.

Son düzenleme:
alışverişleriniz için satılan harika kumaştan poşetler varmış arkadaşlar
hem tek kullanımlık için değil,hem sağlıklı,doğaya zarar vermiyor,hem de çok şıklar

batiklr4.jpg

aslında birkaç kumaş parçasıyla bu tür alışveriş poşetleri hazırlayabılırız kızlar
ne dersiniz?yerimseniben

bizim belediyemizn yaptığı bir çalışma var. şöyle ki:
(haberden alıntı)

"Çanakkale Belediyesi tarafından çevre sağlığına ve geri dönüşüme katkı sağlamak amacıyla kentimizde naylon poşet kullanımına yönelik başlatılmış olan proje için çalışmalar devam ediyor.

Çanakkale Belediyesi ilgili müdürlükleri ile Sosyal İşler Komisyonu üyeleri tarafından başlatılan çalışmalarda poşet kullanımının yoğun olduğu büyük marketler, pazarcılar dernek başkanları ve poşet satıcıları ile görüşmeler başladı.

Çanakkale Belediyesi olarak Belediye Meclisinde gündeme getirilen projeye ilişkin kullanılan poşetler hususunda öncelikli olarak doğada geri dönüşümü daha güç olan, kalitesiz ve ucuz maliyetli renkli naylon poşetlerin yeni yıla kadar kullanımdan kaldırılması hedefleniyor. Sonraki etabı ise naylon poşetlerin zaman içerisinde kullanımdan kaldırılarak alternatif olarak doğaya uyumlu ve zararsız materyallerin kullanılması yönünde.

25 Eylül 2008 Perşembe günü Belediye Meclis Salonunda yapılan toplantıya katılan Pazar Dernek Başkanları, Büyük Market Yöneticileri ve bir kargo şirketi ile görüşülerek fikir alışverişinde bulunulmuştur.

Katılımcılar kendi uygulama konularına ilişkin yöntemlerden bahsetmişler ve projeye yönelik fikirleri alınmıştır. Çanakkale’de bulunan bir marketin ve kargo şirketinin bu yönde yaptıkları çalışmalar çevre ve sosyal sorumluluk anlamında önemli bir örnek oluşturmuştur.

Başlatılmış olan proje çevrenin ve dolayısıyla yaşayanların bugünü ve yarınını ilgilendirmektedir. Kentimizde başlatılan bu projenin hemşehrilerimiz tarafından sahiplenilmesi ve bu konuda duyarlılık göstermesi projenin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır.

25.09.2008"

tüm illerde bu çalışmaların başlatılması ve Türkiye genelinde büyük kapsamlı bir hareketle poşet kullanımının yasaklanmasını umut ediyorum...

şahsım adınada pazar ve market alışverişlerinde poşet kullanmamaya özen gösterdiğimi , çantamda kullanıma her zaman kumaşa yakın bir malzemeden yapılmış çanta taşıdığımı belirtmek istiyorum.kesinlikle talincim haklısın. bunları kendimiz bile yapabiliriz. tüm herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. çocuklarımızı seviyorsak onlara yaşanılası bir dünya bırakalım...

paylaşım için teşekkürler talincim:)

Merhaba sevgili talin,ben Almanyada yasiyorum.Burada plastik torba kullanimi oldukca düsük.Buradakiler alisverise giderken bez torbalarini,sepetlerini alirlar.Benim cantamin icinde olmazsa olmazlarimin arasinda demir bas kaydirigubbakcemile3 bez torbam vardir.Arabamin bagajindada ikeadan aldigim alisveris cantasi var.Alis veristen sonra ona koyarim.Böylelikle poset almamis oluyorum.Ayrica poset parali.

Bunun disinda buraya geldikten sonra ögrendigim birsey,esim cok önem verir.Atik cöpler
cam siseler ayri,gazete kagitlar ayri,eski piller ayri ayri biriktirilip belli yerlerdeki konteynerlara atilir.

2 haftada bir gelen bir cöp arabasi var oda sari torbalari toplar.Her ev o torbalara evindeki alisveris plastik ambalajlarini,kavanoz kapaklarini,plastik hertürlü cöp,meyve kutulari yani geri dönüsüm olacak herseyi biriktirip,günü gelince kapiya koyuyorlar.Cevreyi kurumak adina güzel bir hizmet.
Ben asla eski pilleri cöpe atmam,biriktirip marketlerin girislerindeki eski pil kutularina atiyorum.Topragi zehirlemesini önlemis oluyorum.

Ayrica meyve,sebze kabuklari yemek atiklar,ömrünü tamamlamis cicek,bitki vs..bunlarda ayri bir cöp kutusunda toplanir onunda cöp arabasi farkli yada bahcenizde yer varsa orada biriktirilip toprak olmasi saglanir.

Kizartmada kullandigim yaglarida asla lavobodan dökmem.Bir posete döküp agzini kapatip öyle cöpe atarim.Aslinda restorantlarda otellerde onlarda bidonlarla geri dönüsüme gidiyor.

Gereksiz yere abartili sekilde deterjan kullanmamaya calisirim,kimyasal atiklar cevreye telafisi edilemez hasarlar veriyor.

Mobilya eski ev esyalari,evdeki insaat yada yenileme yapinca eski seylerde yine cöp aritma merkezine götürüyoruz.Ücretsiz olarak aliyorlar.

Cok yazdim ama bunlar cevremizin korunmasi adina yapilmasi gereken seyler.Aslinda bu konu hakkinda bir baslik acilsa iyi olur kadinlarimiz bilinclenmeli.Bu almanya bu konuda cok bilincli,insanlarini takdir etmemek elde degil.Darisi bizim belediyelerin basina.CADIARZUsengözlerimebaksanab

aslında cok dogru ve guzel bır bılgı ama uygulaması zor gelır sanırım ınsanlara yada alısana kadar zorlanırlar

Merhaba sevgili talin,ben Almanyada yasiyorum.Burada plastik torba kullanimi oldukca düsük.Buradakiler alisverise giderken bez torbalarini,sepetlerini alirlar.Benim cantamin icinde olmazsa olmazlarimin arasinda demir bas kaydirigubbakcemile3 bez torbam vardir.Arabamin bagajindada ikeadan aldigim alisveris cantasi var.Alis veristen sonra ona koyarim.Böylelikle poset almamis oluyorum.Ayrica poset parali.

Bunun disinda buraya geldikten sonra ögrendigim birsey,esim cok önem verir.Atik cöpler
cam siseler ayri,gazete kagitlar ayri,eski piller ayri ayri biriktirilip belli yerlerdeki konteynerlara atilir.

2 haftada bir gelen bir cöp arabasi var oda sari torbalari toplar.Her ev o torbalara evindeki alisveris plastik ambalajlarini,kavanoz kapaklarini,plastik hertürlü cöp,meyve kutulari yani geri dönüsüm olacak herseyi biriktirip,günü gelince kapiya koyuyorlar.Cevreyi kurumak adina güzel bir hizmet.
Ben asla eski pilleri cöpe atmam,biriktirip marketlerin girislerindeki eski pil kutularina atiyorum.Topragi zehirlemesini önlemis oluyorum.

Ayrica meyve,sebze kabuklari yemek atiklar,ömrünü tamamlamis cicek,bitki vs..bunlarda ayri bir cöp kutusunda toplanir onunda cöp arabasi farkli yada bahcenizde yer varsa orada biriktirilip toprak olmasi saglanir.

Kizartmada kullandigim yaglarida asla lavobodan dökmem.Bir posete döküp agzini kapatip öyle cöpe atarim.Aslinda restorantlarda otellerde onlarda bidonlarla geri dönüsüme gidiyor.

Gereksiz yere abartili sekilde deterjan kullanmamaya calisirim,kimyasal atiklar cevreye telafisi edilemez hasarlar veriyor.

Mobilya eski ev esyalari,evdeki insaat yada yenileme yapinca eski seylerde yine cöp aritma merkezine götürüyoruz.Ücretsiz olarak aliyorlar.

Cok yazdim ama bunlar cevremizin korunmasi adina yapilmasi gereken seyler.Aslinda bu konu hakkinda bir baslik acilsa iyi olur kadinlarimiz bilinclenmeli.Bu almanya bu konuda cok bilincli,insanlarini takdir etmemek elde degil.Darisi bizim belediyelerin basina.CADIARZUsengözlerimebaksanab

sizi kesinlikle çok çok çok ama çok tebrik ediyorum:hooray:
bu kadar bilinçli ,bu kadar duyarlı olabildiğiniz için tebrikler:1hug:
geri dönüşüm olayını türkiye'de bu kadar yaygın olarak bulabilmemiz mümkün mü bilmiyorum ama kesinlikle araştırıcam
sadece geçenlerde yağları toplayıp gönderebileceğimiz bir adres geçmişti elime.ve o günden beri yağları kesinlikle musluğa dökmüyor biriktiriyorum.
hep pilleri çöpe atmıycam biriktiricem diyorum ama onu da yapmıyorum:utangac:
her zaman bu tür geri dönüşüm kutuları da bulmak mümkün olmuyor türkiye'de maalesef:sm_confused:
çevreye verdiğimiz zararı gördükçe kesinlikle birşeyler yapmam gerektiğine karar verdim
ama tabiyiki sadece benim yapmam da işe yaramaz
hepberaber :1hug:
lütfen bayanlar
herkese yayalım bu tür bilgiler
sevgilera.s.

PLASTİK POŞETTEN VAZGEÇİN
Tüm dünya plastik poşetlerin kullanımını sınırlama konusunda 2000 yılından beri önemli yol alırken, Türkiye bu konuyu yeni yeni tartışmaya başladı. Türkiye'deki market zincirleri, çevreci örgütlerin de baskısıyla iki yıldır bu konuda çözüm üretmeye çalışıyor. Ancak müşteri kaybetme korkusu yüzünden parayla poşet satma uygulamasına bir türlü geçilemiyor. Ambalaj Sanayicileri Derneği verilerine göre Türkiye'de faaliyet gösteren 2 bin 500 şirketin 200'ü plastik poşet üretiyor. Bunların içinde yüksek teknolojiyle çalışanların sayısı ise sadece 50. Geri kalanı, plastik atıkları temizlemeden eritiyor ve işte o pazarlarda gördüğümüz siyah poşetler üretiliyor. Bunu yapmak için 20 bin Euro'luk bir makine edinmek yeterli.

TEKRAR KULLANIM ŞART
Avrupa'da market zincirleri, plastik yerine nişasta hammaddesinden yapılan poşetlere dönmeye başladı. Diğerine göre iki misli pahalı olan bu poşetler, marketlerde parayla satılıyor ve müşteriler tarafından defalarca kullanılabiliyor. Türkiye'de ise market kasalarındaki poşetler, ihtiyaçtan fazla alınarak evde çöp poşeti olarak kullanılıyor. Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı (TEMA) Migros, Carrefour, Metro gibi perakende zincirlerini bir araya getirerek poşet kullanımının kısıtlanmasını istedi. TEMA Kaynak Geliştirme Bölüm Başkanı Yeşim Beyla, rekabet ortamı nedeniyle marketlerin bu konuda çekimser davrandıklarından yakınarak, "Önce tüketicinin bilinçlenmesi gerek" dedi.

MARKETLER ARAYIŞTA
Türkiye'de sadece Migros'a yılda 250 milyon müşteri geliyor. Ortalama 4 poşet tüketildiği hesaplandığında yıllık tüketim 1 milyarı aşıyor. 2000'lerin başında müşterilerine bez torba dağıtan Migros, bu uygulama benimsenmeyince, şimdi doğada yok olabilen poşet üretimini deniyor. Bu poşetleri parayla alan müşterilerin kartlarına da puan yüklenmesi ve böylece uygulamanın cazip hale getirilmesi amaçlanıyor. Türkiye'de geçtiğimiz yıl 80 milyon adet poşet tüketilen Tesco-Kipa, poşet sarfiyatını düşürmek için bu yıl marketlerde 'hayat boyu' kullanılabilecek poşetleri 1 YTL'ye satışa sunmaya hazırlanıyor. Bu poşetleri satın alanlar, zamanla yıprandığında geri getirip yenisi ile değiştirebilecek. Carrefour'da da yaklaşık 150 milyon müşteri, yılda 500 milyona yakın poşet tüketiyor. Carrefour'da polietilen yerine poli laptik asit (PLA) hammaddesi ile üretilen ve doğaya dost poşetler, 1 YTL fiyatla satılıyor. Ancak müşteriler bu poşetleri satın almaya yanaşmıyor.
MARKETLER KASA ALTINA SAKLIYOR

TÜRKİYE'DE market zincirlerinin pek çoğunda sessiz kural var: Müşteri istemeden poşet verme. Onun için bazı zincirlerin kasalarında poşetler sadece kasiyerin ulaşabileceği yerde. Kasiyer, 4-5 üründe bir yeni poşet vererek müşterinin gereksiz tüketimini engellemek istiyor. Bazı marketler ise poşetleri incelterek, çabuk parçalanmasını sağlıyor. Böylece müşteri evde çöp poşeti olarak kullanmak için fazladan almaya heves etmiyor.
UGANDA BİLE YASAKLADI SIRA TÜRKİYE'DE

TÜM dünyada yılda 750 milyar ile 1 trilyon adet arasında plastik poşet üretildiği tahmin ediliyor. Yani dakikada 1 milyon poşet üretiliyor.

PLASTİK torbalar hayatımızda 40-50 senedir yer alıyor. Uzmanlar, torbaların doğada yok olma sürecinin en az 100 yıl sürdüğünü belirtiyor.

POŞET kullanımını düşüren ilk ülke İrlanda. 1.2 milyar torbanın üretildiği İrlanda'da, 2002 yılında plastik torba başına 15 sent vergi alınması, tüketimi yüzde 90 düşürmüştü.

İNGİLİZLER yılda kişi başına 167, toplamda 10 milyar adet plastik torba kullanıyor.

İNGİLİZ hükümeti 2008'e kadar plastik torba tüketimini yüzde 25 düşürmeyi planlıyor. Bu karar 22 perakendecinin imzaladığı anlaşmayla destekleniyor. Tesco, Next ve Boots antlaşmaya imza atanlardan bazıları.

YILDA 180 milyon plastik torba kullanılan San Francisco'da da 27 Mart'ta alınan bir kararla poşet kullanımı yasaklandı. San Francisco Amerika'da süpermarket ve eczanelerde bu yasağı uygulayan ilk eyalet oldu.

BANGLADEŞ de aldığı kararda plastik torba kullanımını yasakladı. Neden olarak poşetlerin kanalizasyonları tıkaması gösterildi.

POŞETLER Güney Afrika'da 2003 yılında yasaklandı. Tayvan da, kullanıma sınır getiren ülkelerden biri.

YIL sonuna kadar İtalya ve Fransa'nın da plastik torbaları yasaklayacağı duyuruldu. Poşetleri mısır ve ayçiçeği yağından elde etmek için hükümetlerin çalışmaları sürüyor.

UGANDA 1 Haziran'da aldığı kararla 30 mikrondan (milimetrenin binde biri) daha ince plastik poşet kullanımı ve ithalatını yasakladı. Bu kapsam dışında kalan bütün poşetler içinde de yüzde 120 vergi koyulacağı duyuruldu.

DOĞADA YOK OLMASI 1 ASIR SÜRÜYOR
* Plastik torbalar petrol kaynaklarından yapıldığı için aynı zamanda küresel ısınmanın da nedeni olan karbondioksit salgılanmasının en büyük kaynaklarından biri. Doğada yok olması en iyimser tahminle 100 yılı buluyor.

* Çevreci grup Planet Ark'ın yaptığı bir araştırmaya göre her yıl 100 bin kuş, balina ve kaplumbağa plastik torbalar yüzünden ölüyor.

* Plastik torbalara alternatif olarak mısır nişastasından yapılmış, doğada çözünebilen polimer dokulu torbalar gösteriliyor. Ancak bu torbalar diğerlerine göre iki misli pahalı. Market zincirleri müşterilerine bu torbaları parayla satma yolunu tercih ederken, gereksiz poşet kullanımının önüne geçmeye çalışıyor. Perakende zincirleri, küresel ısınmanın etkilerinin görülmesiyle birlikte halkta bir bilinçlenme başlaması üzerine 2008 yılından itibaren yeni uygulamalara hazırlanıyor. Kimi çevreci örgütler de geçmişte kullanılan kese kâğıdı ve file kullanımının tekrar yaygınlaşması için bölgesel kampanyalar düzenliyor. Tüm bunlar kalıcı ve uzun vadeli çözüm olmaktan çok halkın bilinçlenmesini hızlandırıyor

ÇİN'DE ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK AMACIYLA PLASTİK TORBALAR YASAKLANIYOR

Çin yönetimi, çevre kirliliğini önlemek için bu yıl Haziran ayından itibaren, mağazalardan bedava plastik poşet dağıtılmasını yasaklama kararı aldı..

Hükümetten yapılan açıklamada, Çin'in en büyük ihracatçılarından biri olduğu çok ince plastik torbaların üretiminin de yasaklanacağı belirtildi.

Kurallara uymayan işletmelere, para cezası verileceği açıklandı.

Halkın, plastik torbalar yerine alışverişlerinde sepetler ya da bez torbalar kullanmasına teşvik edileceği de kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, çöp toplanmasında geri dönüşüm çabalarının arttırılması ve mali yetkililere plastik torba üretimine ağır vergiler getirilmesi çağrısında bulunuldu.

Çin hükümetinin bu kararı, ülkede çevre kirliliğiyle ilgili kaygıların artmasını izliyor.

Çin'de her gün iki ya da üç milyar plastik torba kullanıldığı sanılıyor.

Çin yönetimi, plastik torbaların yeniden kullanılması a lışkanlığının da zayıf olduğu ülkede bu durumun büyük bir enerji israfına neden olduğunu kaydetti.

Çin'deki plastik torba üretiminde yaklaşık 40 milyar varil petrol kullanıldığı tahmin ediliyor.

Çin'in son yıllarda kaydettiği hızlı ekonomik kalkınma, çevre kirliliği ve kaynakların etkin kullanımı konusunda kaygılara yol açmıştı.

Ancak uzmanlar Çin'de özellikle son dönemde çevre koruma bilincinin geliştiğini belirtiyor..

Marketler, yeni yılda poşet parası isteyecek

Romanya'da çevre kirliliği ile mücadele kampanyası başlatan Hükümet, plastik poşet kullanımını azaltmak için 1 Ocak 2009’dan itibaren poşet başına marketlerden 0,2 ley çevre vergisi alacak. Marketler de poşetleri tüketicilere belli bir ücret karşılığında satacak.

Vatandaşlara çevreye saygı açısından plastik poşet yerine iplik veya kağıt poşetleri kullanmasını öneren Çevre Bakanı Attila Korodi, kampanyayı üzerinde ‘Plastik poşetler çevreye ağır zarar veriyor’ yazılı çantalar dağıtarak başlattı.

Çevre Bakanı Attila Korodi, çevre kirliliği ile mücadele kapsamında vatandaşlardan çevreyi kirleten plastik poşetler yerine kirliliğe neden olmayan poşetleri kullanmalarını tavsiye etti.

İstatistiklere göre her gün bir vatandaşın plastik poşeti 20 dakika kullandıktan sonra atığına dikkat çekerek, doğaya bırakılan poşetlerin ancak 100 yıl sonra ortadan kaybolduğuna dikkat çekti.

2006 yılına göre poşet üretiminin yüzde 30 artığına da değinen Bakan Korodi, yıllık 5 milyar poşetin çöpe atıldığını sözlerine ekledi.

1 Ocak 2009 tarihinden itibaren marketlerden poşet başına vergi alınacağını vurgulayan Korodi, bunun çevreyi koruma adına atılacak ilk adım olacağını, marketlerin bu vergi ücretini vatandaşların görebileceği en üst bir noktaya asmalarını istedi.

İngiltere’de her yıl süpermarket ve dükkânlar 13 milyar naylon poşet dağıtıyor. Bunların çoğunluğu çöpe gidiyor. Torbaların doğaya karışması 400 yılı bulurken, ülkede kullanılan naylon poşetlerin sadece 200’de biri geri dönüşüme gidiyor. Geri kalanıysa, katı atıklarla birlikte çöp olarak toplanıyor. Yedi milyon nüfuslu Londra’nın yerel yöneticileri poşetlerin yarattığı çevre kirliliğini önlemek ve poşet kullanımını azaltmak için torbalara vergi getirmek ya da dükkânların bunları ücretsiz olarak dağıtmasını engelleme seçenekleri üzerinde durdular. Sonuçta, naylon poşetlerin dükkânlardaki dağıtımının ücretli olmasına karar verildi.
ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞECEK
Girişimin başını çeken Londra Belediyeler Birliği anketler yaparak, Londralıların yüzde 90’ının poşetler konusunda bir şeyler yapılmasından yana olduğu sonucuna vardı. Belediyeler Birliği Başkanı Merrick Cockell, “İnsanların yaşam tarzlarını biraz değiştirmesi gerekecek. Ceplerinde ya da çantalarında bir torba bulundurmayı unutmayıp, gerek duyduklarında bunu kullanacaklar” diye konuştu.Avrupa’da pek çok yerde bu formülün etkin şekilde işleyebildiğini gördüklerini de söyleyen Başkan Cockell, “İnsanlar alışkanlıklarını biraz değiştirince bu kadar çok plastik israfının önüne geçilmiş oluyor” dedi.

POŞETLERİN YÜZDE 25’İ, 18 BİN OTOMOBİLE EŞ
Tahminlere göre, İngiltere genelinde kullanılan naylon poşetlerin yüzde 25 oranında azaltılması, yılda 58 bin ton karbondioksitin atmosfere karışmasını önleyecek. Bu da çevre kirliliğinin önlenmesine 18 bin otomobilin trafikten çekilmesine eş değer bir etki yapacak.

Planı eleştirenlerse örneğin kâğıt poşetlere yüklenmenin de çevreye faydalı olmayacağına dikkat çekiyor. Yasağa karşı olan İngiltere Perakendeciler Konsorsiyumu Başkanı Kevin Hawkins, bazı üyelerinin zaten torbaları ücretlendirmeye ya da tekrar tekrar kullanılabilen uzun ömürlü torbalara yöneldiğini söyledi. Hawkins yasak yerine, perakendecilerin müşterilerinin beklentileri doğrultusunda çözüm geliştirmesine fırsat tanınmasını istedi.

İngiltere’de sigara yasağı getirilirken de benzer bir süreç izlenmişti. Seçmenlerin buna tepki gösterebileceği kaygılarına rağmen; yasak sorunsuz bir şekilde uygulamaya girdi. Önergenin sahipleri şimdi aynı başarıyı tekrarlamayı umuyor.

Çok önemli bir konuya parmak basmışsın talin sağol:)
Ben de bio bozunur çöp poşeti alıyorum, 6 ayda toprağa karışıp fayda sağlıyormuş. Ayrıca yine parayla satılan alışveriş çantasından aldım, bu şekilde doğaya bir nebze faydam olsun istiyorum.
Malesef çok görünür bir yerde değildi alışveriş çantaları . Teşvik edilmesi, insanların dikkatlerini çekecek yerlere konulması gerekiyor.

Plastiğin 400-1000 yıl içinde doğaya karışabildiği düşünülürse, bonkörce kullanılan naylon poşetlerin çevre kirliliğine etkisinin küçümsenemeyecek boyutları ortaya çıkıyor. Londra’daki yerel yöneticiler bu gerekçeyle süpermarket ve mağazalarda naylon poşetlerin ücretsiz verilmesini yasaklama kararı aldı. Türkiye’de de Edremit-Akçay, İstanbul-Avcılar ve Sakarya-Karasu belediyeleri benzer bir karara imza atarak, kanserojen madde taşıdığı, insan sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle siyah poşetleri toplatma kararı almıştı. Ayrıca bir dönem bazı süpermarketler poşetleri parayla satma yolunu denedi. Ancak bu yöntemler tutmadığı gibi; uzmanlar da plastik poşetin zararlı olduğunda birleştikleri halde, yöntem konusunda ayrılıyorlar. Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Eylem Tuncaelli, “Parası çok olan, çok poşet alır” diyor, paralı poşet yerine kağıda yönelmeyi öneriyor. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer ise “Bedava poşet çok kullanılır” diyor ve kağıda yönelmenin çare olmadığını söylüyor.
Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Eylem Tuncaelli, NTVMSNBC’nin soruları üzerine, “plastik kullanımının sınırlandırılmasının çevre açısından olumlu bir gelişme” olduğunu söyledi. “Plastiği ne kadar az tüketirsek, doğaya karışacak plastik oranını da o kadar azaltırız, çünkü plastik insan sağlığını ve çevreyi olumsuz etkiliyor” diyen Tuncaelli şöyle devam etti:

PARAN KADAR POŞET ALIRSIN
“Londra’da kararı alınan bu uygulamayı daha önce Türkiye’de büyük marketlerden biri yaptı, alışverişi yapıyor, poşet almak için de para ödüyordunuz. Böylece beş poşet kullanacağınıza üç poşet kullanıyordunuz. Ama çeşitli nedenlerle bu yöntem uygulanamadı. Alışkanlıkların değiştirilmesi için insanların eğitilmesi lazım, yoksa parayla poşetin satılması çok da etkin bir uygulama olmayacaktır. Çünkü zaten herkes parası olduğu kadar harcadığı için, paranız olduğu kadar da poşet alacaksınız. Ancak ana sınıflarından başlayan etkin bir çevre bilinci oluşturarak daha az atık üretmek; sadece sanayinin değil, bireylerin de evsel yaşamda daha az atık üretmeyi hedefleyen bir çevre politikası geliştirmek, daha doğrudur ve daha uzun soluklu bir çözümdür.”

ÇÖPLER AYRILIYOR, AMA POŞETLE TOPLANIYOR
İngiltere’deki poşet kararının Türkiye’de uygulanmasının şu an için mümkün olmadığını söyleyen Tuncaelli’ye göre bunun en önemli nedeni, Türkiye’nin geniş kapsamlı bir çevre politikasının olmaması:

“Türkiye’nin herhangi bir çevre politikası yok, bu nedenle bu tür kararların uygulanması bence imkansız. Mesela bir ambalaj yönetmeliği var ve şu anda bazı pilot bölgelerde uygulanıyor. Buna göre belediyeler ambalaj atıklarını ayrı topluyorlar ama sonra bunları toplamak için de plastik poşetler veriyorlar. Bu bir çelişkidir. Yani kağıdı, kartonu, camı, plastiği ayrı topluyorlar ama bunları ayrı toplamak için dağıttıkları poşet plastik. Bu tür uygulamalar başlangıç adımı olarak iyi, ama daha detaylı ve ülkenin şartlarına daha uygun projeler yaratmak önemli. Bunun için de öncelik eğitime verilmeli.”

PLASTİK YERİNE KAĞIT VE CAM KULLANILMALI
Tuncaelli, plastik poşet tüketiminin azaltılarak onun yerine kağıt ya da cam ürünlerinin kullanılmasının daha doğru olduğunu savunuyor:

“Ama, plastik yerine cam ya da kağıt kullanılması ekonomik nedenlerle hemen yapılabilecek bir şey değil. Elbette ki kağıdın ve camın kullanılması daha uygundur çünkü onların doğaya geri dönüşümleri daha kolaydır. Ayrıca kağıt ve camın sanayide geri dönüşümü için ülkemizde bir çok tesis var, ama plastik için aynı şeyi söyleyemeyiz. Plastik atıklarını alıp, işleyip tekrar hammadde olarak sanayiye geri döndüren fazla tesisimiz yok. Yani hem geri dönüşümü daha kolay, hem de doğaya daha kısa sürede karıştığı için kağıt ve camın kullanılması daha avantajlıdır.”
Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer ise plastik poşetin parayla satılmasının etkili bir önlem olabileceğini; plastik yerine kağıda yönelmenin çevre kirliliğine çözüm olmayacağını savunuyor:

“Bedava olduğu zaman vatandaş çok fazla kullanıyor. Zaten markette yapılan alışverişte alınan ürünlerin çoğu ambalajlı, buna rağmen vatandaş onları da poşete koyuyor, evine götürüyor ve sonra poşetleri çöpe atıyor; böylece gereğinden fazla poşet çöpe gidiyor. Ama poşet paralı olursa alınan ve atılan poşet sayısı da azalır. Çöp işleme tesislerinde plastik ürünler ve tabii ki poşetler sıkıntı yaratıyor. Örneğin çöp ayırma işleminde plastik bir deterjan kutusunu rahatlıkla ayırabiliyoruz, ama poşet biraz zor ayrılıyor, çünkü ağırlığı yok.”

SADECE KAĞIDA YÖNELMEK ÇÖZÜM DEĞİL
“Bu konuda toplumu disiplin altına almak ve çevre bilincini artırmak lazım. Toplum disiplin altına alınmaz ise çevre kirliliğinin önüne geçilemez. Poşet aslında bir kamuflaj aracı değil, bir taşıma aracıdır. Taşıma önceden kamış sepetlerle, filelerle yapılıyordu bugün poşetle yapılıyor. Poşeti sadece gerçekten ihtiyaç olduğu kadarıyla taşıma aracı olarak kullanırsak çok büyük bir sorun yaşanmaz. Mesela mağazadan aldığınız her bir parça ürün için bir poşet kullanıp sonra da onu atarsanız etrafta tabii ki kirlilik yaratılır. Poşetin yerine kağıt ya da cam ürünleri koymak çok da verimli olmaz, çünkü bunlarla taşıma işini yapamazsınız. Geri dönüşümü daha kolay olmakla beraber sadece kâğıda yönelmenin de çevreye çok faydalı olacağını sanmıyorum.”

aslında çok kolay yapılabilir genelde büyük alışverişleri yapmaya arabayla gideriz, markette de alışveriş arabası kullanıyoruz, e kasadan sonra poşetlemek yerine yine arabaya doldursak onu da arabanın bagajına temiz bir bez sersek ve aldıklarımızı onun üstüne koysak e baya zahmetli olur taşıması ama taşırkende o bioplast çöp poşetlerine doldursak eve çıkarınca nası olsa yerleştiriyoruz. o doldurduğumuz poşetleride çöp poşeti olarak kullanabiliriz.

Back