- 6 Mart 2012
- 17.739
- 28.000
- 798
- 49
Doğumun zamanı, günü ve saati belli olduğu için genellikle annelerin doğumun ne zaman başlayacağı ile ilgili endişelerini azaltır. Bu da çalışan bayanlar için işi bırakma, bebek hazırlıklarına yoğunlaşma için zamanlama yapma imkanı sağlar.
– Planlı sezaryenle doğumda gün aşımı problemi engellenmiş olur, çünkü bu tür doğum şeklinde 39 – 40. haftalarda sezaryen operasyonu gerçekleştirilmiş olur.
– “Uterin atoni” yani plasenta çıktıktan sonra rahmin gerektiği gibi kasılamamasına bağlı kanama problemi planlı sezaryenle doğumda nadirdir.
– Acil olarak gerçekleştirilen sezaryen doğumlarla kıyaslandığında planlı sezaryenle doğumda enfeksiyon, iç organ yaralanması ( barsak, mesane gibi), anesteziyle ilgili problemler daha az izlenir.
– Cinsel yolla bulaşan Hepatit, HIV, HPV gibi viral hastalıklar varlığında doğumun sezaryenle gerçekleştirilmesi bebeğe bulaşmayı azaltır.
– Pelvik organ sarkması ve idrar kaçırma sorunları planlı sezaryenle doğum yapmış bayanlarda daha nadirdir.
Dezavantajları
Planlı sezaryenle doğumda gebelik zamanı ve muhtemel doğum tarihinin yanlış hesaplanarak prematüre bebek doğurtma olasılığı vardır.
– Sezaryen majör bir karın içi ameliyattır ve tüm cerrahi ile ilgili ve anestezi ile ilgili riskleri taşır. Cerrahi riskler : Yara yerinde hematom, lohusalık döneminde endometrit, derin bacak damarlarında kan pıhtısı oluşumu, kanama, yara açılması, kesi yerinde hissizlik veya acı..) Bazen bebeklerde de ilk doğduklarında anesteziye bağlı inaktiflik izlenebilir.
– Hastanede kalma süreleri daha uzundur. ( En az 48 saat)
– Sezaryenle doğumda ameliyat sırasında mesane ve barsak yaralanması riski bulunur.
– Sezaryenle doğumda vajinal doğuma göre daha çok kan kaybedilir. ( Yaklaşık 1 Litre)
– Barsak fonksiyonlarınızda sezaryenle doğumdan sonra azalma , yavaşlama olabilir.
– Sezaryenle doğan bebeklerde solunum problemlerine ( TTN gibi) daha sık rastlanır.
– Özellikle birden veya ikiden fazla bebek sahibi olmayı planlayan bayanların sezaryen olma konusunda iki kez düşünmesi gerekir. Her sezaryen operasyonu, ilerideki gebelikte “Plasenta previa ” denilen , plasenta dokusunun rahme yapışma anormalliği olan durumu geliştirme risk, mevcuttur. Bu anormallik gebelik ve doğumda yüksek oranda kanama riski getirir.
– Emzirme sezaryenle doğum sonrası daha güçtür: Anne ameliyata bağlı rahatsızdır, bebeğini geç görmüş ve ilk kontakt geç kurulmuştur.
– Sezaryenle doğum vajinal doğuma göre daha pahalıdır.