Pirinci ısıtırken neden dikkat etmeli?

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.836
Pirinci ısıtırken neden dikkat etmeli?
Image copyrightİSTOCK
Bazı yemekleri nasıl ısıtmak gerektiğine dair yararlı tavsiyeler…

Yoğun bir günün ardından önceki günden kalan yemekleri ısıtıp yemek iyi bir fikir olabilir. Ama bunu yaparken zehirlenme tehlikesine karşı tedbirli olmak gerekir.

İngiltere’de her yıl bir milyon kişi gıda zehirlenmesi geçiriyor. Bu çoğu zaman bazı küçük önlemlerin alınmaması nedeniyle oluyor.

Bu bağlantıdaki videoda, Dr. Michael Mosley ısıtılan yemeklerin güvenli olup olmadığını termal kamera ile gösteriyor.

Kamerada kırmızı ve sarı renkler yemeğin ısınmış kısmını gösterirken ortadaki mavi alanın hala soğuk olduğu ve bakteri barındırabileceği belirtiliyor.

Mosley’in de belirttiği gibi, kalan yemeğin yenebilmesi için 82 dereceye kadar ısıtılması gerekiyor. Yemekte zararlı bakteri varsa bu ısıda ölmüş oluyor.

Fakat yemeği mikrodalgada, fırında ya da tencerede ısıtırken de dikkat edilmesi gereken şeyler var.

Yemeğin dışı kaynamış olsa da içinde bazı bölümler hala soğuk kalmaya, buradaki bakteriler yaşamaya devam edebilir.

Bunu önlemek için yemeği karıştırarak her tarafının eşit ısınmasını sağlamak önem taşır.

Ayrıca hiçbir yemeği bir defadan fazla ısıtmamak gerekir.

Yemek her soğuduğunda zararlı bakterilerin çoğalması için uygun ortam oluşur ve bir dahaki sefere onları öldürmek daha da zorlaşır.
Pirinçli yemeklerde risk daha fazladır. Çünkü pirinç Bacillus cereus adlı bakterinin çoğalması için uygun bir ortam oluşturur.

Bu bakterinin ürettiği toksinler ishal ve kusmaya yol açar.

Pirinci gerektiği şekilde ısıtsanız bile bu bakteriler ölür ama toksinler zarar vermeye devam eder ve gıda zehirlenmesi baş gösterir.

Kalan pirinç yemeklerinizi tekrar yemek istiyorsanız pişirdikten sonra hızla soğutarak bir saat içinde buzdolabına koymanız gerekir.

Image copyrightDAVİD FARLEY

Son düzenleme:
Pilav zaten tek öğünlük daha cazip bir yemek..
Geri kalan sulu yemeklerde saklandıkları kaplarda önemli..
Mesela metal kaplarda (özellikle çinko, emaye kaplar ve plastik kaplar zararlı)
Şahsen artan yemeklerimi cam kaplarda dolaba kaldırırım ve en geç ertesi gün tüketiriz..
Yani yemeği en fazla 1 kez ısıtmak cazip gelir bana, sonra yemem, o yüzden atmayacak kadar yapmaya çalışırım..

Pilav ısıtınca pek hoş olmuyor.
Ertesi güne kalmışsa şayet direk kadınbudu köfte yaparım

Yemekleri genelde az yapmaya çalışıyorum.
Kalan yemeği 1 kereden fazla ısıtmıyorum.2 kez ısınan yemeğin tamamen sağlıksız olduğunu düşünüyorum..
Yıllar önce mikro dalga fırın kullanıyordum ama uzun süredir zararlı olduğunu düşünerek kullanmıyorum..
Saklama koşullarıda çok önemli,genelde çelik tencerede veya çok az kalan yemeği cam kavanozda saklıyorum..Plastik kaplar sağlıklı olmuyor..
Pilavda tercihimiz genelde bulgur oluyor.Çok nadir pirinç yaparım onuda çok az yaparım.Kalınca yenmiyor..
Kalırsa ertesi gün yayla çorbası yaparımKadın budu köftede iyi oluyor.
deynepnaz 'cim etikelediğin için çok sağol Benim yaptıklarımı eminim herkes yapıyordurSağlık ve yiyecekler konusunda biraz takıntılıyım..

Kalan pilavı ısıtmıyorum köpeğim zevkle yiyor , pek yemek döktüğümü hatırlamıyorum artıyorsa sokaktaki kedilere veriyorum kalan ekmek kırıntılarıda kuşlara dağıtıyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…