• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Pınar Selek için kırmızı bülten çıkarıldı

_NurteN_

...
Kayıtlı Üye
17 Temmuz 2011
7.001
3.629
448
34
Mısır Çarşısı patlaması davasında ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılan Sosyolog Pınar Selek için kırmızı bülten çıkarıldı. Oy çokluğuyla alınan karara, Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu muhalefet şerhi koydu.

Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamayla ilgili 2 kez aldığı beraat kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan Sosyolog Pınar Selek’in davası 24 Ocak’ta karara bağlandı. Mahkeme yaptığı 3. yargılama sonucunda Selek’i ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı. 9 Temmuz 1998 tarihinde Mısır Çarşısında gerçekleşen eylemde 7 kişinin öldüğünü ve 127 kişinin yaralandığını belirten mahkeme, “Sanıklara atılı eylemin devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya, ülke birliğini bozmaya yönelik olarak vahamet arz edici nitelikteki silahlı eyleme katıldıklarını" belirtti. Selek’i ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptıran mahkeme Selek hakkında tutuklanması için yakalama kararı da çıkardı. Mahkeme, bu kararı oy çokluğuyla aldı. Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu karara muhalefet şerhi koydu.


KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILDI
Mahkemenin yakalama kararını gönderdiği Adalet Bakanlığı , Selek’in yurtdışında olduğuna dair mahkemeye yazı gönderdi. Bunun üzerine davaya bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi , Selek hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı’na yazı gönderdi.


BAŞKAN KARARA MUHALEFET ETTİ
Mahkeme Başkanı, mahkemenin kırmızı bülten çıkarılması talebine de muhalefet etti. Adalet Bakanlığı, Selek’e kırmızı bülten çıkarılması için işlemleri başlattı. Öte yandan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı geçtiğimiz günlerde temyiz incelemesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.


DAVADA BUGÜNE KADAR NE OLDU
İlk beraat kararı 8 Haziran 2006 tarihinde verildi. O zaman da başkanlığını yaptığı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu’nun heyette Necat Ede ve Selda Kutluata yer aldı. Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle Pınar Selek beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise, bomba olduğu görüşüyle kararı bozmuştu. Yine Yılmazabdurrahmanoğlu’nun başkanlığını yaptığı heyette bu sefer bir değişiklik oldu. Ataması yapılan Necat Ede’nin yerine Mehmet Karababa atandı. Bu heyet ile yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, 23 Mayıs 2008 tarihinde Selek’in yine beraatına karar vermişti. Yargıtay ise Selek için “Müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın" demişti. Pınar Selek’in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Başsavcılığı bu karara itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı onaylanmıştı. Bunun üzerine dosyaya yeniden bakan mahkeme, 9 Şubat 2011’de, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce 2 kez verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetmişti. Bu heyette mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, ile üye hakimler Mehmet Karababa ve Mehmet Erdoğan yer aldı.


HEYET DEĞİŞİKLİĞİNDE ‘DİRENME KARARINDAN’ VAZGEÇİLDİ
22 Kasım’da görülen duruşmada sağlık sorunları nedeniyle başkan Yılmazabdurahmanoğlu katılmadı. Mahkemeye yeni atanan Hakim Mehmet Hamzaçebi’nin başkanlık ettiği heyette Mehmet Erdoğan ve Vedat Dalda yer aldı. Bu heyet 22 Kasım 2012’de görülen duruşmada beraat kararından direnilmesine ilişkin kararı usule aykırı bulunarak oy birliği ime kaldırdı ve Selek’in yeniden yargılanmasına hükmetti.

Pınar Selek için kırmızı bülten çıkarıldı - Türkiye Haberleri - Radikal
 
Bence tek bir soru var, onu da sormak Pınar'ın hakkı: "Siz benim dönebileceğim bir ülkeyi ne zaman var edeceksiniz?" Yapamıyorsak, yuh olsun hepimize

Haber: KARİN KARAKAŞLI / Arşivi
Duyduk duymadık demeyin. Dört işlem öğrenen yavruları tez elden yargı aritmetiği ile bir araya getirin, sonra günün birinde “Böyle şey olur mu?” diye şaşırıp donakalmasınlar. Üç beraatin bir müebbete eşleşebileceğini, beş ayrı hakimden çıkan kesin beraat kararının yeni hiçbir yargılama yokken, ek tek bir delil sunulmamışken, oracıkta durduğu yerde, iki hakim üzerinden ağırlaştırılmış müebbet cezasına evrilebileceğini belletin.
15 yıldır sürdürülen Mısır Çarşısı davasını, dava kisvesi altında süründürülen adaleti anlatın. Genç bir sosyoloğun 90’ların ortasındaki o kirli siyasi ortamda inadına Kürt hareketini ilk elden araştırmayı istemesiyle başlayın ama hikâyeye. Pınar Selek görüştüğü kişilerin isimlerini vermedi diye gözaltında günlerce Filistin askısı ve elektrikle işkenceye tabi tutulurken kaybedilen o çalışmayı anımsatın sürekli. Sonra o ilk kareye geri dönün. Hani Pınar’ın cezaevindeyken bombacı diye başına örülen Mısır Çarşısı komplosunun haberini ekrandan izlediği âna…

Müdanasız operasyon
O gün bugün gaz kaçağından yaşanmış patlamanın bombadan, bombanın da Pınar’dan kaynaklı olması yönünde tenezzül edilmeyen ve rezalet halinde ifşa olmayan oyun kalmadı. İmzasız sahte emniyet raporları, bomba uzman ekiplerinin ‘gaz kaçağı’ raporlarıyla çürütüldü. İşkence altında bombayı Pınar’la birlikte oraya koyduğu yönünde yalan itirafa zorlanan Abdülmecit Öztürk, çıktığı ilk duruşmada Pınar Selek’i tanımadığını beyan etti. Dönemin İçişleri’nin hukukdışı müdahaleleri, karartılan deliller sapır sapır döküldü ve Pınar Selek’e bir değil, üç kez beraat verildi.
Ama gelinen noktada bunların bile hükmü yok. Öyle müdanasız bir siyasi operasyon düzenlendi ki, yıllardır beraat diye direten mahkeme başkanı dışında geçen yılki son beraatin altında imzası bulunan bir hakimin ve yeni üyenin katkısıyla bir insan hayatıyla beraatten müebbete oynandı.

Yoklar ülkesinde Dahası bir saatte 46 sayfa kararla karşımıza çıkan, utanmadan o patlamada hayatını kaybedenlerin isimlerini bir bir okuyan heyet, şöyle bir garabet de yarattı: Mısır Çarşısı patlaması ile ilgili Abdülmecit Öztürk’ün beraati temyiz edilmediği için kesinleşirken sadece Pınar Selek bu davadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Pınar’a olan Pınar’la sınırlı değil. Ben bu saatte öncelikle canım arkadaşımın onurunu, sağlığını, güvenliğini gözetirim o ayrı ama bilelim ki o günden beri Türkiye ’de hayat biraz daha yalan. Faili meçhullerin katillerinin sokaklarda kol gezdiği, onları tetikçi kılanların siyasi kariyer basamaklarını hızla tırmandığı, hükümetin sus pus ‘bağımsız yargı’yı seyre daldığı bir ortam, geride temiz, güvenilir tek bir değer bırakmaz. Bizim günlerdir değerimiz, ilkemiz, erdemimiz yok. Pınar Selek 90’ların o andıçlı, darbe gölgeli ortamında bile mahkûm edilememişti; o zaman yapılamayan şimdi gerçek olduysa vay gelmiş hepimizin başına.
Yurtdışından misafiriniz varsa, Allah aşkına öyle tarihi ve turistik yer ziyaretleriyle vakit kaybetmeyin. Akşamüstü saatlerinde alın, Çağlayan’daki o görkemli Adliye Sarayı’na götürün. Neon ışıkların bir kısmı bozulmuş ‘Ada et sara’ yazıyor. Boşlukları doldurun, olsun size Adalet Sarayı.
Şimdi o boşlukları sorma zamanı: Bunca hukuksuzluğu gönül rahatlığıyla göze alanların arkasında hangi güçler var? Ve 28 Şubat’ın mağduru hükümet için ‘haksızlıklar hiyerarşisi’ diye bir şey mi var? Sonuçta o dönem sadece mütedeyyin kesim değil, Kürt sorununda elini taşın altına sokanlar da hedef gösterildi. İki deneyimli gazeteci Mehmet Ali Birand ve Cengiz Çandar andıçlandı. Çandar ile ilgili hedef gösterme gayretleri azimle sürüyor. Bak sen haylaza, bütün bu gelişmeler, hesapta barış umudu doğan bir zaman diliminde yaşanıyor.
Ben artık öyle derin devlet, karanlık zihniyet gibi soyutlamalara sığınamıyorum. Biri ya da birileri var. Pınar’a günlük hayat diliyle söylenecek olsa psikopatça takmış olanlar… Onlar asıl katillerdir. Bir insanın kişiliğine kasteden, onun yıllarını, mutluluğunu hedef alanlardır. Pınar Selek bu son kararla alenen hedef gösterildi. Olası saldırılara, durumdan vazife çıkaracak malûm çevrelerin pisliklerine açık hale getirildi. Sessizlik bu saldırı ihtimallerine hizmet eder, hepimizi suç ortağı eder. Temiz kalmak da malûm hep çaba ister.

Pınar’ın dönebileceği ülke
Gösterelim o çabayı. Sosyolog Pınar Selek’in siyaset bilimi alanında doktora tezini hazırladığı Strasbourg Üniversitesi Rektörü Alain Beretz’in örneğinden gidelim. Beretz, sahip çıkmak nedir onu göstermiş, “Pınar Selek üniversitenin koruması altındadır. Sonuç ne olursa olsun, bu süreç ne kadar sürerse sürsün, biz onu bir an bile yalnız bırakmayacağız. Pınar’a dokunmak isteyen, önce bize dokunacak” demişti.
Bize de dokunuyorlar, farkında mıyız? Dosya Yargıtay’a gidene kadar her yerde her mecrada Pınar’ı, bu hukuk cinayetini, ardındaki siyasi operasyonu ve dahası Pınar’ın kitaplarını, çalışmalarını anlatmak boynumuzun borcu. Dahası ona bugünkü gündemin içinde fikriyle, duruşuyla fark yaratan bir ses olarak danışmak, ülkesiyle bağını hep güçlü tutmak da boynumuzun borcu.
Ha bir de Pınar’a özelden bir kez daha zulmetmek adına çıkarılan yakalama kararı ve akabindeki iltica söylentileri var ya… Bir dönem Hrant Dink, ‘Türklüğü tahkir ve tezyif’ yaftasıyla mahkum edilmeyi sindiremediğini söylediğinde, “Giderim o zaman buralardan” dediğinde, hatırlar mısınız? Pınar Selek’e sorulan “İltica edecek misiniz?” soruları bana o günleri anımsattı…
Bence tek bir soru var, onu da sormak Pınar’ın hakkı: “Siz benim dönebileceğim bir ülkeyi ne zaman var edeceksiniz?” Yapamıyorsak, yuh olsun hepimize.

Üç beraat eşittir bir müebbet - Radikal 2
 
Back