PhotoShop'da Zombie Yapımı :)
Zombi yapmak için öncelikle zombi resimlerini incelemeniz gerek. En belirgin özellikleri iyi gözlemleyin. Gözlerin altı çukurluktur, yanaklar çukur ve elmacık kemikleri daha dışardadır, ten rengi griye yakın mavi tonlarındadır, gözler bembeyaz yada çok açık renktedir. Gerçeği çok çok açık renktir, yani ben bazılarında bembeyaz yapıyorum ama daha gerçekçi görünmesi için göz rengini nerdeyse beyaza yakın yapmak en iyisi. Dudaklar ten renginden daha koyu ve mordur. Göz çevresindeki kemikler, yani göz çukurunun çevresindeki kemikler daha çıkıntılıdır. Kaşların üstü daha çıkıntılıdır, kaşlar daha azdır.... vs.vs.
Zombi fotoğraflarını inceledikten sonra artık işe koyulabiliriz. Öncelikle fotoğrafın yüksek kalitede ve digital olmasına özen gösterin. Düşük kalitede, webcam yada cep telefonundan çekim fotolarla bu iş olmaz.. Resmimizi seçelim..
1- Ten Rengi
Yüz kısmını tamamen seçtikten sonra ctrl+c ile copy yapıp daha sonra ctrl+v ile yapıştır yapıyorsunuz. Seçtiğimiz yüzü şimdi farklı bir layera kopyaladık. (alttaki resim)
Şimdi ctrl+u ile hue saturaiton değerini vericez. Çıkan pencerede colorize seçeneğini işaretledikten sonra değerleri yaklaşık aşağıdaki gibi verin. Çok soluk mavi gri tonları arası en uygun renk. (alttaki resim)
Rengimizide verdikten sonra sağdaki Layer penceresinden opacity değerini 55-60 arasında verin. Bütün bunları yaptıktan sonra En üst menüden Layer / Flatten image yapıyoruz ve böylelikle ten rengi olayını hallediyoruz.
2- Gözler
Göz kısmı önemli kısımlardan biri. Gerçekçi bir ölü gözü yapmak istiyorsak sırayla şu adımları izlemeniz gerekiyor. Yine polygonal lasso tool ile gözün renkli kısımlarını seçiyoruz. Üst menüde Image / Adjustments / Brightness-Contrast seçeneğine tıklayıp değerleri resimdeki gibi veriyoruz. Böylece gözümüzde ölü insan gözü olmuş oluyor. Eğer etrafında siyahlıklar kalmışsa bunu smudge tool ile yedirerek ve yayarak yok edebilirsiniz
3- Yüzdeki çukurluklar ve şişklikler
Zombi yüz hatlarını belirlemek işte en önemli kısım bu. Çünkü surata zombi ifadesini çökmüş bir suratla verebiliriz. Aşağıdaki resimlerde gölge ve ışık vericeğimiz alanları kesit olarak işaretledim. Kırmızı ile işaretlediğim yerlere gölge, beyaz ile işaretlediğim yerlere ise ışık uygulayacağız.
Gölge çukurluk oluşturacak ışık ise şişlik oluşturacak. Gölgeleme için soldaki menümüzden Burn Tool umuzu seçiyoruz ve üstten Range: Shadows (ilk önce hafif shadows uyguluyoruz daha sonra koyuluk vermek için bu seçeneği highlights yapıyoruz) Exposure %15 değerlerini veriyoruz. Bu kısımda birazcık mouse hakimiyetinizi konuşturmanız gerekiyor. Gölgeleri ne fazla nede eksik vermeniz gerekiyor, bu tamamen sizin el ayarınıza kalmış. Çok abartmadan ve çokta az yapmadan.
Gölgeleri bitirdikten sonra bu sefer dodge tool umuzu seçiyoruz üstten range: shadows Exposure: %20 ayalarını veriyoruz. Işık düşen yerlere bu tool ile ışık düşürüyoruz. Şimdi gölge ve ışık işlemlerini kabaca tamamladık.
Yine el becerimiz sayesinde bu gölge ve ışıkları Smudge Tool ile yayarak daha bir gerçekçi hale getiricez. Smudge Tool'u kullanırken hiç korkmayın. Smudge Tool'u seçtikten sonra üstte Strenght'i %50 yapın. Yerine göre brush büyüklüğünü küçültüp ve büyültüp kullanın. Mesela ince ayrıntı yerlerde brush değerini 10dan küçük kullanın. Smudge tool ile gölge ve ışıkları hafifçe birbirne katarak hiç bozmadan yumuşatıp yayıyoruz. Dediğim gibi el becerinizi konuşturucaksınız burdada. İşlem bittikten sonra zombi yüzünün çöküntüleri ışıkları gölgeleride tamamlanmış oluyor. (alttaki resim) Smudge Tool zombi yaparken en sık kullandığınız ve en güvendiğiniz tool olsun. Çok işinize yarıyacak bu tool ve kullanırken eliniz rahat olsun.
4- Ağız
Zombi yapıcağınız resimi seçerken fotoğrafın gülmemesine özen gösterin. Çünkü gülen bi zombi biraz absürd oluyor. Ama yine ağızın kenarlarını smudge tool ile birazcık düşürüyoruz alt resimdeki gibi. Hatta elinizden geldiğince ağız kenarını çok düşürün, ama çok fazla uzatın anlamına gelmiyor bu.
Bu işlemden sonra Polygonal Lasso Tool ile dudağı seçiyoruz ve üst menüde Image / Adjustments / Brightness-Contrast seçeneğine tıklayıp değerleri alt resimdeki gibi veriyoruz.
Eğer resimde dişler görünüyorsa şu işlemi uygulayın. Yeni bir layer açın (resmin üstüne) ve dişlerin arasına brushla ince siyah çizgiler çekin. Dişler böylelikle incelicek. Daha sonra smudge tool ile bu siyahlıkları yayarak yumuşatın. Resimdeki gibi dişler elde edeceksiniz. Yine sizin el becerinize kalmış bir şey bu kısım.
5- Alın
Zombiye benzemesi için biraz kırışıklık şart. Alnı biraz kırıştıracağız ve alın kısmındaki saçları biraz dökeceğiz. Bunları yaparken sadece 3 tane tool kullanıcaz. Smudge Tool, Burn tool ve dodge tool. İlk önce kırışıklıkları yapalım. Kuralımız şu, eğer gölge verip koyultursak oralar çukurluk olur, beyazlık verip rengi açarsak da oralar çıkıntı olur. Dodge tool ve burn tool'u kullanarak resimdeki gibi gelişi güzel çizgiler çizin. Işık yukarıdan geleceği için, farkındaysanız, çizgilerin üstü açık renk altı koyu renk.
Şimdi bu işlem bittikten sonra smudge tool'umuzu seçiyor ve bu çizgileri yayarak yumuşatıyoruz. Böylelikle kırışıklıklarımız da halloluyor. (alttaki resim)
Şimdi alın kısmında saç dökülmeleri yapacağız. Bunu da sadece smudge tool ile yapacağız. Smudge toolumuzu seçip değerlerini alt resimdeki gibi veriyorsunuz.
Şimdi aşağıdaki resimdeki okların doğrultusunda smudge toolumuzla resmi yayıyoruz ufak ufak. Burası biraz sabır gerektiren bir yer, eliniz yorulabilir. Alın kısmını da böylelikle bitirmiş oluyoruz.
6- Kan lekeleri ve diğer ayrıntılar
Kan lekleri ile zombinin yüzüne renk getireceğiz şimdi biraz. 2 aşamalı yapacağız bu işlemi. Birinci aşamadaki kan lekeleri daha belirsiz, yumuşak, yaygın ve soluk renkli olucak. Yeni bir layer açıp değerini multiply veriyoruz
Şimdi birazcık koyu kırmızı bir renk seçiyoruz. Benim seçtiğim tonlara yakın seçebilirisiniz. Brushla kan lekesi oluşabilecek yerlere rastgele çizgiler atıyoruz. Gelişi güzel karalayın resimdeki gibi. Genelde ağız kenarları, kulak, burun, göz altları ve alına kan verebilirisiniz, benim yaptığım gibi. (alt resim)
Karalamamızı yaptıktan sonra smudge tool'u seçip brush değerini 12 ve strenght değerinide %80 veriyoruz. Şimdi karaladığımız yerdeki kırmızıları hiç acımadan yayıyoruz. Kanlar neredeyse kaybolana kadar yaymaya devam edin. Ama yumuşak olmasın bu izler alt resimdeki gibi dağınık olsun... Resimdeki gibi kan izlerini iyice yayıp dağıttıktan sonra ilk katman bitmiş oluyor.
Şimdi ikinci bir layer açıyoruz, multiply yapıyoruz. Daha detaylı kan lekeleri yapacağız. Daha ince karalayıp ve daha ince sudge tool ile yayacağız. Bu sefer biraz koyuluk da bırakacağız.
Kan lekeleri farkındaysanız soluk ve tam olarak keskin-net değil. Çünkü kurumuş kan lekesi yaptık. Bu arada ek olarak damar da yapalım. Yine farklı bir layer açın ve multiply yapın. İnce brushla rastgele damarlar çizin resimdeki gibi ve smudge tool ile uçlarını yayın, bulanıklaştırın. Sonra bu layerın opacity'sini 20'lere kadar düşürün. Şimdi de kaşları biraz azaltalım. Saçları dökmek için yapmış olduğumuz işlemin aynısını kaşlara uygulayalım, kaşların doğrultusunda.
İşte zombimiz bitti. Son rötuşları da yapıyoruz ve gerekli yerlere lokal gölgelendirmeler atıyoruz, çok hafif. Kan lekelerini istediğimiz gibi çoğaltıyoruz, yine farklı bir multiply layer açıp. Yara izi yapmadım, yara izini ise bir sonraki dersimizde anlatırım. Şimdi çıkabilirsiniz tenefüse... Kazaktaki ve duvardaki kan lekelerini hazır brushla yaptım üşendiğimden.
alıntı