Peynir Nasıl Uzun Süre Saklanır?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.227
603.269
43
26934.jpg


Süt ürünleri arasında besin değeri en yüksek olan yiyeceklerden biri peynirdir. İçerdiği vitaminlerin yanı sıra kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Doğru şekilde saklanmayan peynirler kolayca bozulabilir.

içerik.jpeg


Peynir Saklamanın Püf Noktaları


Alışveriş esnasında alınacak ürünün son kullanma tarihi mutlaka kontrol edilmelidir. Son kullanma tarihi geçmiş ya da yaklaşmış yiyecekler tercih edilmemelidir. Peynirin ambalajına dikkat edilmelidir. Paketi delinmiş, hava almış ürünlerden uzak durulmalıdır.
Peynirler genelde plastik kaplarda satılır. Plastik yiyeceklerde bakteri oluşumuna yol açabileceği için sağlıklı kabul edilmeyen bir malzemedir. Saklama işlemi için peynir plastik kabından alınıp cam veya seramik bir kap içerisine konulabilir. Peyniri muhafaza etmek için en ideal ortam hafif rutubetli, serin ve karanlık bir ortamdır. Fakat bu ortamı oluşturmak pek mümkün olmadığından peynirler çoğunlukla buzdolaplarında saklanır.
Büyük boyutta olan peynirlerin kısa zaman zarfı içerisinde tüketilecek kadarı kesilerek başka bir kaba alınabilir. Sürekli olarak buzdolabından çıkarılan peynir ısınır ve soğur. Bu durum peynirin yapısının hızlıca bozulmasına neden olur. Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır. Dilimlenen parçalar dış ortamla daha fazla temas eder.

Peynir-Nasıl-Uzun-Süre-Saklanır-Kabuklu-Peynirler.jpg



Peynirler buzluk veya derin dondurucuya konulmamalıdır. Buzdolabının daha az soğuk olan sebzelik kısımları, peynirleri muhafaza etmek için tercih edilebilir. Endüstriyel tip peynirler, normal peynirlerin aksine buzdolabının en soğuk bölümleri olan üst raflarda saklanabilir. Ayrıca, sık sık açılması nedeniyle peynirler buzdolabının kapak kısmına da konulmamalıdır.
Peynir çeşitlerinin taze kalma süreleri ve saklanma şekilleri farklıdır. Beyaz peynir tazeliğini yaklaşık iki hafta korurken kaşar peynir gibi biraz daha sert peynirler birkaç hafta taze kalabilir. Gravyer gibi daha da sert yapılı peynirler tazeliğini bir ay kadar koruyabilirler.
Eski kaşar gibi kabuklu peynirler kabuğu temizlenmeden saklanmalıdır. Kabuk temizleme işlemi peynir tüketilmeden hemen önce yapılabilir. Genellikle tuzlu su içerisinde satılan beyaz peynirler, buzdolabında kendi suyunun içerisinde muhafaza edilmelidir. Kaşar peynirleri saklamak için açılan paket streçle sarılmalı, peynirin hava alması engellenmelidir. Örgü peynir de kaşar peynir gibi streçle sarılmalı, hava almayacak bir kabın içine konularak saklanmalıdır.


Kaynak: nasıl kolay
 
Keçi Peyniri Nasıl Saklanır?
beyaz-peynir-e1347279434816.jpg

İçeriğinde orta dereceli probiyotik içeren keçi peyniri bu özelliğiyle anti tümör aktivitelerini destekler, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve kolon enfeksiyonlarını azaltır.


Peynir türleri gerek yapılış yönüyle, gerek saklama koşullarıyla birbirinden farklı özellikler içerir. Sağlıklı peynir tüketimi ve taze beslenme için her peynirin saklama koşullarını iyice öğrenmek önemli bir ayrıntıdır.
içerik.jpeg



Peki nasıl saklamalı?


Keçi peyniri, yapılış özelliği itibariyle genellikle tuzlu bir peynir türü olmakla birlikte istenirse tuzu azaltılarak da yapılabilir. Bu anlamda tuzu fazla olan her peynir gibi saklama konusunda avantaj sunar.
Keçi peynirini saklamak için en uygun yer buzdolabının nefes alan bölümüdür.
Kağıt havluları iki kat yaptıktan sonra keçi peynirini bu kağıt havluyla güzelce sarın. Daha sonra kağıt havluya sarmış olduğunuz keçi peynirini ağzı kapalı şekilde saklama kabına yerleştirin.
Saklama yönteminde kağıt havlu kullanmanızın nedeni oluşacak nemi bu kağıt havluların emecek olmasıdır. Aksi halde peyniriniz kısa sürede küflenir.
Keçi peynirinizi daha uzun süre saklamak istiyorsanız kağıt havluya sarma işleminden önce zeytinyağıyla ovun. Peynirin üzerini birkaç dakika boyunca zeytinyağıyla ovmak, peynirinizin uzun süre küflenmeden kalmasına yardımcı olur.
Belli zaman aralıklarında kağıt havluları açarak kontrol edebilirsiniz. Eğer kağıt havluların nemden dolayı ıslandığını göürseniz tekrar kapamayın. Bunun yerine yeni kağıt havlulara sararak süreci başa alabilmeniz mümkündür.
Kağıt havluları değiştirirken keçi peynirinizin üzerini bir kez daha zeytinyağıyla ovarsanız tazeliğini korumuş olursunuz. Ayrıca üzerinin küf yapmasını da önlersiniz.​
 
Peynirin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
peynir-nasil-uzun-sure-saklanir_646x340.jpg


Besin maddeleri hava, su teması, açık ambalaj, hayvanların istilası ya da raf ömrünün dolması gibi nedenlerle bozulamaya uğrar. Herhangi bir besin maddesinde oluşan bozulma renk, koku değişimi ya da şekil bozuklukları, küflenme gibi özelliklerle anlaşılır. Her besin maddesinin taşıdığı kendine özgü özelikleri vardır ve her biri farklı farklı belirtilerle bozulduklarını belli eder.

Peynirin bozulduğunu nasıl anlarız?

Peynirdeki değişimler farklı gözlemler sonucunda anlaşılabilir. Peynirin tadında acımsılık varsa bu durum bozulduğu anlamına gelir. Peynirin taze olup olmadığından emin değilseniz tadarken mutlaka küçük bir parçayı tadın. Bozuk olduğunu düşündüğünüz küçük lokmayı mümkünse yutmayın.

Peynir, cinsi gereği delikli olabilir. Peynirin üzerindeki delikler ilk aldığınızdan farklı olarak artmışsa, aşırı delikli görünüyorsa bu görüntü de bozulma gerçekleştiği anlamına gelir. Aldığınız peynir doğal yapısına aykırı olarak süngerimsi bir görünüm ve dokunuş almışsa bozulmuş olabilir ve kesinlikle tüketilmemelidir.

Her peynir türünün kendine has bir rengi vardır. Kimi peynir beyaz renkte olurken kimisi krem rengi ya da sarıya yakın koyu bir tonda olabilmektedir. Bu anlamda peynirin alındığındaki ilk rengi önemlidir. Eğer peynirin tazeyken rengini bilirseniz gözlem yaparak bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Üstelik tatmanıza da gerek kalmaz.

Sadece üzerinde küf oluşan değil, kararan, beyaza dönenen, yapışığımsı bir özellik kazanan peynir de bozulmuş sayılır. Peynir çabuk bozulma özelliği taşıdığından dolayı riskli gıda grubunda yer alır. Bu yüzden dikkatli olunması gerekmektedir.
 
X