- 30 Nisan 2007
- 9.109
- 59
- 55
Ben geçen yıl petunyalardan çok memnun kalmıştım bu yılda ekmeye karar verdim, tohum zamanını kaçırdım mecburen fide olarak ekeceğim, fotoğraflarlada destekleyip yardımcı olmaya çalışacağım...a.s.
Petunia; yaz döneminin en uzun çiçekli kalan mevsim çiçeğidir. Morları kokuludur. Toprağı nemli kalacak şekilde düzenli olarak sulayın. Güneşi ya da yarı gölge alanları sever. Yaz ve sonbahar boyunca çiçek açmayı sürdürür. Rüzgardan korumayı unutmayın.
Sadece bahçelerde değil, balkonlarınızda saksıda da yetiştirebilirsiniz. Yabanileri çok yıllıktır. Süs bitkisi olarak kullanılan türleri ise tek yıllıktır. Yaz boyu çiçek besini verin. Geçirgen, yumuşak hafif aside kaçan topraklardan hoşlanır.
ıSTEKLERı VE ÜRETıMı
Petunya'lar bol güneşli yerleri severlerse de günün birkaç saatini gölgede geçirmeye dayanabilir. Makul düzeyde sulanan bitkinin yazın, çiçek açtığı dönemlerde bol bol sulanması gerekir, iyi gübrelenmiş, kum ve kil karışımı gevşek topraklan yeğleyen bitki, tohumlanyla ya da yeşil gövde çelikleriyle çoğaltılır. Ancak, tohumlarının yozlaşmaması ve çıkan bitkinin çiçek veriminin azalmaması için birkaç yılda bir değiştirilmesi gerekir. ilkbahar başlarında sıcak yastıklara ekilen tohumları iki hafta içinde çimlenir. 2-3 yapraklı bitki haline geldiklerinde saksı ya da tüplere şaşırtılır. Çiçekçilerde ilkbahar mevsiminde tüpler içinde satışa çıkarılır. Bu şekilde sağlanan petunyalar, 20-30'ar cm. aralıklarla bahçelerdeki yerlerine şaşırtılıp dikilir. Petunya'lann çelikle üretimi, temmuzağustos aylarında kumlu toprakta yapılır. Bitki bu yöntemle kolayca köklenir.
Petunya,25-35 cm büyüyen, güneş-yarı gölge, verimli,geçirgen gübreli toprak seven, yaz boyu çiçeksiz kalmayan tek yıllık bir bitkidir.
Tüm yaz boyunca bahçe kenarlarını, büyük küçük saksılarınızı, gerek evinizin terasında gerekse bahçenizin verandasında göz dolduran çiçekleri ile süsleyecek olan Petunya’ya merhaba deyin. Petunya tohumdan çok kolay yetiştirilen, bakımı, büyütmesi çok kolay bir çiçek.
Farklı adreslerden bilgi ve fotoğraf alıntısı yapılmıştır
Son düzenleme: