Bahçe Bakımı ve Çiçekler Petunya

Kalliste

Guru
Kayıtlı Üye
30 Nisan 2007
9.109
59
55

ortarefuj060720072.jpg

Ben geçen yıl petunyalardan çok memnun kalmıştım bu yılda ekmeye karar verdim, tohum zamanını kaçırdım mecburen fide olarak ekeceğim, fotoğraflarlada destekleyip yardımcı olmaya çalışacağım...a.s.

Petunia; yaz döneminin en uzun çiçekli kalan mevsim çiçeğidir. Morları kokuludur. Toprağı nemli kalacak şekilde düzenli olarak sulayın. Güneşi ya da yarı gölge alanları sever. Yaz ve sonbahar boyunca çiçek açmayı sürdürür. Rüzgardan korumayı unutmayın.

Sadece bahçelerde değil, balkonlarınızda saksıda da yetiştirebilirsiniz. Yabanileri çok yıllıktır. Süs bitkisi olarak kullanılan türleri ise tek yıllıktır. Yaz boyu çiçek besini verin. Geçirgen, yumuşak hafif aside kaçan topraklardan hoşlanır.

petunia.jpg

ıSTEKLERı VE ÜRETıMı
Petunya'lar bol güneşli yerleri severlerse de günün birkaç saatini gölgede geçirmeye dayanabilir. Makul düzeyde sulanan bitkinin yazın, çiçek açtığı dönemlerde bol bol sulanması gerekir, iyi gübrelenmiş, kum ve kil karışımı gevşek topraklan yeğleyen bitki, tohumlanyla ya da yeşil gövde çelikleriyle çoğaltılır. Ancak, tohumlarının yozlaşmaması ve çıkan bitkinin çiçek veriminin azalmaması için birkaç yılda bir değiştirilmesi gerekir. ilkbahar başlarında sıcak yastıklara ekilen tohumları iki hafta içinde çimlenir. 2-3 yapraklı bitki haline geldiklerinde saksı ya da tüplere şaşırtılır. Çiçekçilerde ilkbahar mevsiminde tüpler içinde satışa çıkarılır. Bu şekilde sağlanan petunyalar, 20-30'ar cm. aralıklarla bahçelerdeki yerlerine şaşırtılıp dikilir. Petunya'lann çelikle üretimi, temmuzağustos aylarında kumlu toprakta yapılır. Bitki bu yöntemle kolayca köklenir.

Petunya,25-35 cm büyüyen, güneş-yarı gölge, verimli,geçirgen gübreli toprak seven, yaz boyu çiçeksiz kalmayan tek yıllık bir bitkidir.

petunyalar.jpg

Tüm yaz boyunca bahçe kenarlarını, büyük küçük saksılarınızı, gerek evinizin terasında gerekse bahçenizin verandasında göz dolduran çiçekleri ile süsleyecek olan Petunya’ya merhaba deyin. Petunya tohumdan çok kolay yetiştirilen, bakımı, büyütmesi çok kolay bir çiçek.

Farklı adreslerden bilgi ve fotoğraf alıntısı yapılmıştır

Son düzenleme:
ya ilk foto muhteşem görünüo bn çok seviodum bi çiçeği ama adının petunya olduunu bilmiodum ankarada yaşıorum balkonda yetiştreblrmiim acaba??

ya ilk foto muhteşem görünüo bn çok seviodum bi çiçeği ama adının petunya olduunu bilmiodum ankarada yaşıorum balkonda yetiştreblrmiim acaba??

Balkonda kolaylıkla yetiştirebilirsiniz, çok sorunsuz bir bitkidir ben bir çok çeşidini ektim bayağı toparlandılar çiçeklendiler yakında fotolarını ekleyeceğim yalnız çok fazla çeşidi var sarkan cinsi yayılan cinsi vede normal saksıda yukarıya doğru uzayanları var...

Balkonda kolaylıkla yetiştirebilirsiniz, çok sorunsuz bir bitkidir ben bir çok çeşidini ektim bayağı toparlandılar çiçeklendiler yakında fotolarını ekleyeceğim yalnız çok fazla çeşidi var sarkan cinsi yayılan cinsi vede normal saksıda yukarıya doğru uzayanları var...

ya çok sevindim o zmn :) çiçekçidenmi almak lazım yoksa tohumdanmı dikmeliyim??

ya çok sevindim o zmn :) çiçekçidenmi almak lazım yoksa tohumdanmı dikmeliyim??

Tohum için artık geç kalındı, nisan gibi dikiliyor mayıs gibide çiçek açmaya başlıyor ama çiçekçiden fide alırsanız çok çabuk kendini toparlıyor hemen gelişiyor..
Katmerli olanları ve yalınkatları var katmerliler kokuludur çok hoş kokusu vardır, yalınkatlar kokusuzdur ama çok daha fazla yayılır gelişirler.. Balkonda askılı saksı kullanabilirsiniz sarkan çeşitleri çok güzel oluyor 25cm çapında saksılara 3 adet diktim ben nefis duruyorlar...Çiçekleri açıp solunca ufak bir makas ile solan yerlerdeki dalları keserseniz hemen aynı yerden filizlenip yeni dal çıkartıyorlar sürekli büyüyorlar... Dikmeye karar verirseniz çiçekçide yardımcı olacaktır bende sorularınıza cevap vermeye çalışırım, kolay gelsin...a.s.

Tohum için artık geç kalındı, nisan gibi dikiliyor mayıs gibide çiçek açmaya başlıyor ama çiçekçiden fide alırsanız çok çabuk kendini toparlıyor hemen gelişiyor..
Katmerli olanları ve yalınkatları var katmerliler kokuludur çok hoş kokusu vardır, yalınkatlar kokusuzdur ama çok daha fazla yayılır gelişirler.. Balkonda askılı saksı kullanabilirsiniz sarkan çeşitleri çok güzel oluyor 25cm çapında saksılara 3 adet diktim ben nefis duruyorlar...Çiçekleri açıp solunca ufak bir makas ile solan yerlerdeki dalları keserseniz hemen aynı yerden filizlenip yeni dal çıkartıyorlar sürekli büyüyorlar... Dikmeye karar verirseniz çiçekçide yardımcı olacaktır bende sorularınıza cevap vermeye çalışırım, kolay gelsin...a.s.

çok tşk edrm :) çiçkleri küçüklüğümden beri çok severim çocukkende nerde alakasız bi ot var onu bile toplardım malesef binada oturuoruz ama azda olsa balkonu neşelendrmek istiyorum,köydede behçeli müstakil bi evimiz var orası çok müsait ama hermzn gdilmio işte :KK43: yakın aslında buryada ankaranın soğuğuna dayanabilcek çok bakım gerektrmeyen çok su istemeyen çiçek ağaç arıorum yardımcı olablrsenz çok sevnrm :)

mor kırmızı ve pembe açan güzel çiçeklerimin ismi petunyamışşş şimdi öğrendim :)
kalistem bende çok sevdim bu şişekleri ama bu günlerde yapış yapış oldu yaprakları,sanki şekerli su dökülmüş üzerlerine gibi,normal mi?
yoksa hastalanıyormarmı? ne dersin

mor kırmızı ve pembe açan güzel çiçeklerimin ismi petunyamışşş şimdi öğrendim :)
kalistem bende çok sevdim bu şişekleri ama bu günlerde yapış yapış oldu yaprakları,sanki şekerli su dökülmüş üzerlerine gibi,normal mi?
yoksa hastalanıyormarmı? ne dersin

Tijenciğim çiçeklerini tanımana yardımcı olabildiğim için sevindim :)).. Yapışkanlı olması böceklenmiş olabileceğini gösterir canım ben notlarıma bakıp haber vereyim..

kalistem sürekli gözüm balkon çiçeklerimde küpelide beyaz sinekler, gül de de yeşil yaprak bitleri oluşuyor bu yüzden sık sık ilaçlama yapıyorum, ama petunyada görünür böcek yok
yapış yapış olması garibime gittiği için hastalıkdan şüphelendim, umarım cidi bi sorun değildir
tşkler canımmm :)

kalistem sürekli gözüm balkon çiçeklerimde küpelide beyaz sinekler, gül de de yeşil yaprak bitleri oluşuyor bu yüzden sık sık ilaçlama yapıyorum, ama petunyada görünür böcek yok
yapış yapış olması garibime gittiği için hastalıkdan şüphelendim, umarım cidi bi sorun değildir
tşkler canımmm :)

Tijenciğim araştırmalarım sonucu petunyalarında yıldız koşnili diye bir zararlının bu yapışkanlığı meydana getirdiğini buldum canım, yani buda bir böcek... Küpelerde böceklenme çok olur dediğin gibi, bunlara kullandığın ilaçlardan az miktarda bir denesen faydasını görürsün sanırım birde bir litre suya bir kaşık arap sabunu ekleyip püskürtürsen sorun çzülebiliyormuş.. Petunyaların ölürse karışmam mafoldumben bulduğum bilgiler bunlar canım, ama önlem almazsanda zaten ölürler :eek:

evet bi çare bulmam gerekiyor resmen petunyaların yapraklarına kola dökülmüş gibi yapış yapış
yaprak bitine kullandığım ilaçdan deniyeyim ,arapsabunum yok evde hafta sonu almayı unutmaz isem onuda denerim
çok saol kalistem ,tşkler canımmmm

kalistem kırmızı petunyam sizlere ömür
mor can çekişiyo, sanırım pembeyi kurtardım
ilacımın dozu az gelmiş malesef ,cuma günü aşkımcım üşenmedi benim için ziraata gidip sordu öyle demişler
pembe iyi görünümlü umarım mor uda kurtara bilirim
ama enteresandır ilaçlardan mı etkilendi bilmem bodur gülüm sararıp solmaya başladı
offfffff offfffffffff ben bu işi yürütemicem galiba, ay deli etmeye başladı bunlar beni ,döfecem he sırayla hepisini

kalliste petunya sayesınde buldum senı umarım hersey yolundadır
bende petunya hastasıyım süreklı cıcek actıgı icin sevıyorum ama bu sene yazıkkı basarılı olamadım
tohum icin gec kaldıgım icin fide ekmıstım tam kendılerıne gelırken bırdenbıre ölüyorlar inatla yerıne yenılerını alıyorum bu 5 incı yenıleyısım hıc hastalık yok suyunu verıyorum ögleden sonraları 4 ten sonra günes alıyorlar bir türlü bulamadım neden ölduklerını bunlarda gıdıyorlar ne yazıkkı benımkıler sarkanlardan
sen senınkılerı fotograflarını eklede görelim bari sevgiler

kalliste petunya sayesınde buldum senı umarım hersey yolundadır
bende petunya hastasıyım süreklı cıcek actıgı icin sevıyorum ama bu sene yazıkkı basarılı olamadım
tohum icin gec kaldıgım icin fide ekmıstım tam kendılerıne gelırken bırdenbıre ölüyorlar inatla yerıne yenılerını alıyorum bu 5 incı yenıleyısım hıc hastalık yok suyunu verıyorum ögleden sonraları 4 ten sonra günes alıyorlar bir türlü bulamadım neden ölduklerını bunlarda gıdıyorlar ne yazıkkı benımkıler sarkanlardan
sen senınkılerı fotograflarını eklede görelim bari sevgiler

:teytey:hihoyyyt Henüz bir kaç gün önce aklımdaydınız, ziyaretinize gelecektim uzun zaman oldu...

Petunyalar aslında gayette dayanıklı çiçeklerdir nasıl olupta sürekli ölüyorlar anlam veremedim, bozulma aşaması geçiriyorlardır mutlaka bu dönemde nasıl bir görüntü sergiliyorlar, sararma yada çürüme mi var...

Bendekilerin fotoğraflarını çekmiştim zaten bir haftadır pcdeki sorundan dolayı ekleyemiyordum, ilk fırsatta eklenmiş olacak, benimkilerde rüzgarda kalıyor ve istediğim gibi gelişemiyorlar ama yetiştirmektende vazgeçemiyorum ne yapayım, buranın havası çiçekler için hiç hoş değil, sıcak olunca kurak oluyor ve her daim rüzgar, buda hiç bir çiçeğin sevmediği bir ortam, İstanbul'dayken tüm çiçeklerimi gelecek yıla saklayabiliyordum ama burada her yıl çiçek almaktan gına geldi, onlar ölüyor ben bahara yeniden yetiştirmeye çalışıyorumsositososito... Fotolar gelecek hemde bir sürü...a.s.

kalistem kırmızı petunyam sizlere ömür
mor can çekişiyo, sanırım pembeyi kurtardım
ilacımın dozu az gelmiş malesef ,cuma günü aşkımcım üşenmedi benim için ziraata gidip sordu öyle demişler
pembe iyi görünümlü umarım mor uda kurtara bilirim
ama enteresandır ilaçlardan mı etkilendi bilmem bodur gülüm sararıp solmaya başladı
offfffff offfffffffff ben bu işi yürütemicem galiba, ay deli etmeye başladı bunlar beni ,döfecem he sırayla hepisini

Tijenciğim üzüldüm çiçeklerine, her çıkan yeni yaprak benim yüzümü gülümsettiği için her ölen yaprak, çiçek ve dal içinde büyük üzüntü yaratıyor... Benimkilerde hava şartlarından çok kötü oluyorlar ama sabırla devam ediyorum işte..

Gül özelliklede bodur gül çok narin oluyor kesinlikle ilaçtan etkilenmiştir, duş aldırıp(tüm yaprakları ve dalları yıkansın) gölgeye koy kuruduktan sonrada yerine al belki fayda eder canıma.s.

Tijenciğim üzüldüm çiçeklerine, her çıkan yeni yaprak benim yüzümü gülümsettiği için her ölen yaprak, çiçek ve dal içinde büyük üzüntü yaratıyor... Benimkilerde hava şartlarından çok kötü oluyorlar ama sabırla devam ediyorum işte..

Gül özelliklede bodur gül çok narin oluyor kesinlikle ilaçtan etkilenmiştir, duş aldırıp(tüm yaprakları ve dalları yıkansın) gölgeye koy kuruduktan sonrada yerine al belki fayda eder canıma.s.

düş olayı benimde aklıma gelip yapmıştım ama sanırım pek fayda etmedi be canım
aynen dediğin gibi az önce balkona çıktım baktım gül solgun bende soldum
ama yan tarafda küpelilerim coşmuş pek güzel açmış tomurcukları bende mutlu oldummm
çiçeksiz bir ev düşünemiyorum yaaaaaa :)

Kalliste en sevdiğim çiçeğin uzmanısın anladığıma göre.ben balkonumda HEM SARKAN HEM YAYILAN PETUNYALAR GÖRMEK ıSTıYORUM AMA HıÇ BıLGıM YOK BANA YARDIMCI OLUR MUSUN DAHA ERKEN SANIRIM AMA ÖĞRENMEKTEN ZARAR GELMEZ DEĞıL Mı.YARDIMLARIN ıÇıN ŞıMDıDEN TŞK.LER..

Kalliste en sevdiğim çiçeğin uzmanısın anladığıma göre.ben balkonumda HEM SARKAN HEM YAYILAN PETUNYALAR GÖRMEK İSTİYORUM AMA HİÇ BİLGİM YOK BANA YARDIMCI OLUR MUSUN DAHA ERKEN SANIRIM AMA ÖĞRENMEKTEN ZARAR GELMEZ DEĞİL Mİ.YARDIMLARIN İÇİN ŞİMDİDEN TŞK.LER..

Biraz geç olmuş :kedi: cevap vermek ama zaten çiçeklerin zamanı da gelmedi.. Uzman değilim arkadaşım fakat ben de her yeri rengarenk görmeye bayılıyorum en büyük zevkim sakız sardunyası ve petunya yetiştirmek fakat bulunduğum şehir aşırı soğuk olduğu için ve kışın saklayacak yerim olmadığı için çok yıllık petunyam olamıyor hiç her yıl yeniden bıkmadan usanmadan petunya yetiştiriyorum, bunun en zahmetsiz olanı hazır fideler almak ama illa kendim yetiştirmek istiyorum derseniz paket tohumlardan da gayet olumlu sonuçlar aldım sadece sonuç almak biraz daha uzun sürüyor...
Petunyanın yayılan cinsini tohum olarak ben bulamadım sadece çiçekçimden fide alıyorum diğer sarkan cinsi her yerde bulmanız mümkün, kokulu olanları tercih edecekseniz katmerliler kokuludur aklınızda olsun..
Sorup öğrenmek istediğiniz varsa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım..a.s.

X