Perseid Meteor Yağmurları Google'da Doodle oldu

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.299
42.836
Perseid Meteor Yağmurları Google'a bugün Doodle oldu. Bir doğa harikası olan Perseid Meteor Yağmurları önemli günlerde Doodle yapan Google'a bugün açılış sayfası oldu. Peki Neden Perseid Meteor Yağmurları Doodle Oldu? Perseid Meteor Yağmurları Ne Zaman Nerçekleşir? Perseid Meteor Yağmurları Türkiye'den Görünür mü?


Perseid Meteor Yağmurları Google'a bugün Doodle oldu. Bir doğa harikası olan Perseid Meteor Yağmurları önemli günlerde Doodle yapan Google'a bugün açılış sayfası oldu. Peki Neden Perseid Meteor Yağmurları Doodle Oldu? Perseid Meteor Yağmurları Ne Zaman Nerçekleşir? Perseid Meteor Yağmurları Türkiye'den Görünür mü?

Google bugün bir doğa harikası olan Perseid Meteor Yağmurları'nı konu aldı. Bugün Google'ı açan kullanıcılar Google'ın arama motoru sayfasında süpriz bir Doodle ile karşılaştı. Perseid Meteor Yağmurları bugün Google Doodle olmuştu. Perseids ya da Perseid gök taşı yağmuru, en bilinen gök taşı yağmurlarından biridir.

Her yılda bir Temmuz sonu - Ağustos başı civarında gözlemlenebilir, ancak en yoğun olduğu zaman 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gecedir. Dünya'nın Güneş yörüngesinde dönerken swift-tuttle kuyrukyıldızının parçalarının içinden geçmesiyle oluşur,Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlenebilir.
Peki Perseid Meteor Yağmurları Hangi Tarihlerde Meydana Gelir? Perseid Meteor Yağmurları Nerelerde Görünür? Perseid Meteor Yağmurları Zararlımıdır? Perseid Meteor Yağmurları Nedir? Google Perseid Meteor Yağmurları'nı Niçin Doodle Yaptı? Perseid Meteor Yağmurları Türkiye'ye Uğrar mı? Perseid Meteor Yağmurları Video Nasıl İzlerim? Perseid Meteor Yağmurları haberleri, Perseid Meteor Yağmurları ve dahası stargazete.com'da...

GEÇTİĞİMİZ YIL NASIL YAŞANDI?

Astronomi meraklıları ve bilimciler dün Perseid meteor yağmurlarının Dünya atmosferine girmesini çıplak gözle izledi.
Perseid meteor yağmurları, 1992 yılında Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşuyor.
Bu meteor yağmurları, Güneş'in etrafında dönüşü sırasında Dünya'nın bu kozmik toz bulutuna rastlaması sonucu gerçekleştiğinden her yıl aynı dönemde gözlemlenebiliyor.
Meteorlar aslen Perse takımyıldızından geldiğinden, meteor yağmuruna Perseid ismi veriliyor.

PERSEİD METEOR YAĞMURU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Bugünlerde kafanızı arada bir de olsa gökyüzüne kaldırın. Belki bir “yıldız kayması” görürsünüz. Yılın en iyi göktaşı yağmuru olan Perseid göktaşı yağmuru asıl 12 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gece görmelisiniz. Ancak Ay’ın dolunaya yakın hali ve gece boyunca gökyüzünde olması bu şölenin üzerine gölge gibi düşecek. Ay’ın olmadığı bir gece de saatte 50-60 akan yıldız görebileceğiniz Perseid’leri bu sene bu nedenle çok daha az sayacağız.

Halk arasında yıldız kayması, akan yıldız gibi terimlerle bilinen göktaşı yağmurları, aslında kuyrukluyıldızların uzaya bıraktığı kalıntılardır. Dünya zaman zaman bu kalıntıların üzerinden geçer. Böylece bu kalıntılar büyük bir hızla dünyaya düşüp atmosferde uğradıkları sürtünmenin etkisiyle alev alırlar. Biz de bu alevi parçaların hareketlerinden dolayı gökyüzünde bir ışık izi şeklinde görürüz. Yıl içerisinde dünya zaman zaman böylesi kalabalık grupların arasından geçmektedir ki bunlar arasında en ünlüsü ve görsel zevki en yüksek olanı 12-13 Ağustos geceleri izlenen Perseid’lerdir.

Perseidlerin nedeni olan kuyrukluyıldız ise 109P/Swift-Tuttle’dır. Bu kuyrukluyıldızın yörünge dönemi 133 yıl olarak hesaplanmıştır. Kuyrukluyıldızın kalıntıları Dünya’ya saniyede 60 km gibi bir hızla ulaşıyor.

Gözlem Perseid’lerin adını aldığı Perseus (Kahraman) Takımyıldızı’nın doğmasıyla (kuzeydoğudan) başlayacak. Bu da saat 22:00 dolayları demek oluyor. Gözlem en iyi bu takımyıldızın biraz yükselmesiyle gece yarısı zirve yapacak. Gece yarısı çok daha fazla göktaşı yağmuru izleyebileceksiniz. Tabi göktaşı yağmurunu izlemek için Kahraman Takımyıldızı yönüne bakmanıza gerek yok. Yere uzanıp gözünüzü gökyüzüne dikmeniz yeterli olacak. Böylece bir yandan da gökyüzünün büyülü güzelliğine tanık olacaksınız.

Perseids ya da Perseid gök taşı yağmuru, en bilinen gök taşı yağmurlarından biridir.

Her yılda bir Temmuz sonu - Ağustos başı civarında gözlemlenebilir, ancak en yoğun olduğu zaman 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gecedir.

Dünya'nın Güneş yörüngesinde dönerken swift-tuttle kuyrukyıldızının parçalarının içinden geçmesiyle oluşur, Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlenebilir.

Bağımsız ,tek meteor zerrelerinin çok küçük olduğunu söylersek belki garip görünecektir. Gerçekte bu zerrelerden bazıları bir toplu iğne başı büyüklüğündedir. Buna karşılık, ağırlığı tonları bulan bazı meteorlar da vardır. Meteorların çoğu dünyanın atmosferinden geçerken ısının etkisiyle tamamen yok olur. Sadece büyük meteor parçaları dünyaya ulaşabilir.

Bilim insanları her gün ve gece binlerce meteorun düştüğüne inanmaktadırlar. Ancak dünya yüzünün büyük bir bölümü suyla kaplı olduğundan,dünyaya kadar ulaşabilen meteorların çoğu okyanuslara ve göllere düşerler.

Perseid meteor yağmurları hangi gün gerçekleşecek?

Perseid meteor yağmurları ne zaman gerçekleşecek, Perseid meteor yağmurları nereden daha net gözlemlenebilir, Perseid meteor yağmurları çıplak gözle izlenebilir mi? Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) Antalya'da bulunan Ulusal Gözlemevi'nin 2014 yılı en önemli gök olayları arasında gösterilen Perseid Göktaşı Yağmuru, 12-13 Ağustos gecelerinde en yoğun dönemine ulaşacak. Gökyüzünde muhteşem bir manzara ortaya çıkaracak bu önemli gök olayı, ışık yoğunluğunun en az olduğu bölgelerde çıplak gözle rahatlıkla izlenebilecek.

12-13 Ağustos gecesi yaşanacak gökyüzü şölenine ilişkin TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden (TUG) yapılan açıklamada, halk arasında 'yıldız kayması' diye bilinen olayın, aslında göktaşlarının son derece yüksek hızlarla Dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanmasıyla oluştuğuna dikkat çekildi. Yıldızlarla ilgisi olmadığı belirtilen bu meteorların, çoğunluğu kum tanesinden daha küçük boyutlu kaya parçaları ve kozmik moloz olduğu, çoğunun Dünya yüzeyine hiç ulaşamadığı, yüzeye ulaşabilenlerin de meteorit adıyla anıldığı kaydedildi.

Bir yılda 8 göktaşı yağmuru TUG uzmanları, yılda sekiz kez meteor yağmuru olayı yaşandığına dikkat çekti. En etkileyicilerinin başında Perseid'in yanı sıra, Ocak ayının ilk haftası yaşanan Quadrantid (Dörtlük) ve 13-14 Aralık'ta yaşanacak Geminid (İkizler) göktaşı yağmurlarında 1 saatte 120'ye yakın meteor görülebilecek. Ayrıca bu yıl Nisanda Lyrid (Lir) saatte 20, Mayısın ilk haftası Eta Aquarid (Eta Kova) saatte 60, Temmuzda Delta Aquarid (Delta Kova) saatte 20 gözlemlenen meteor yağmurları oldu. 12-13 Ağustos'taki Perseid'den sonra 20-21 Ekim'de Orionid (Avcı) saatte 20, 17-18 Kasım'da Leonid (Aslan) saatte 15 ve 13-14 Aralık tarihlerinde Geminid (İkizler) saatte 120 adet görülebilecek şekilde meteor yağmuru yaşanacak.

12 Ağustos'ta maksimuma ulaşacak

Bu yıl 12- 13 Ağustos tarihlerinde, gece yarısından sonra meteor yağmuru maksimuma ulaşacak. Şehir ışıklarından uzak bir yerde gece boyunca saatte 90'a kadar meteor görmek mümkün. Perseid meteor yağmuruyla ilişkili tüm meteorlar Perseus (Kahraman) Takımyıldızı'ndan geliyormuş gibi görünecek. Bu yüzden özellikle Perseus Takımyıldızı'nın gece boyunca yükselmesini beklemek gerekecek. Perseus Takımyıldızı, ülkemizdeki gözlemciler için gece yarısı civarında Kuzeydoğu'dan yükselecek, bu sırada Ay da dolunaya yakın görünümde olacak.

'Dileğiniz çok çalışırsanız olur'

Meteor yağmurlarını gözlemek için insan gözü dışında özel bir gözlem aletine ihtiyaç olmadığını belirten TUG Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, "İhtiyaç duyacağınız şeyler, şehir ışıklarından uzak bir yer, açık ve bulutsuz bir gökyüzü. Eğer hava soğuksa soğuğa karşı kalın giysiler ve tercihen rahat bir şezlongdur. Ayrıca meteor yağmurlarının yıldız kayması olarak algılanması sonucu birçok kişi de dilek tutuyor. Hiçbir ilgisi yok ama isteyen istediği dileği tutabilir, ancak gerçekleşmesini onlara bağlamasın. Gerçekleşme koşullarını insan kendisi hazırlar. İyi bir dilek tuttuysa çok çalışırsa olur" diye konuştu.

Meteorlar gökyüzünde tek ve belirli bir yönde hareket halinde görülebilir. Fakat genellikle binlerce meteor bir aradadır. Dünya güneşin çevresinde turunu yaparken,bu meteor guruplarına yaklaşabilir. Atmosferin üst tabakalarına temasla çok kızışan meteorlar da bize bir "meteor yağmuru" görünümü verir,Perseids ya da Perseid gök taşı yağmuru, en bilinen gök taşı yağmurlarından biridir. akşam
 
X