Perlatör Nasıl Temizlenir?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.036
602.909
43
perlatörün faydaları.jpg

Perlatör mutfak musluğu, banyo musluğu ve duş musluğunun su çıkış kısmına takılan, suyun sessiz, sıçratmadan akışını sağlayan parçadır. Perlatör musluktan gelen suyun verimini artırdığı için halk arasında tasarruflu musluk başlığı olarak bilinir. Perlatör musluktan gelen suyu hava ile karıştırdığı için suyun akışını düzenler ve sessiz akmasını sağlar. Suyu hava ile karıştıran bir parça olduğu için oluşan oksijen sudaki klorun uçmasını hızlandırır. Yeni muslukların hemen hepsi perlatör başlıklıdır. Fakat musluğunuz eski tip süzgece sahipse yapı marketlerden satın alarak musluk ucunu değiştirebilirsiniz.

Perlatörün faydaları ve tasarrufa etkisi nedir?
Sudaki basıncın etkisine göre %30-50 verimliliği artırır. Suyun debisini düşürdüğü için enerji ve su tasarrufu yapar.
Hava ile suyu karıştıran bir parça olan perlatör oluşturduğu oksijen ile sudaki klorun uçmasını hızlandırır. Bu durum kloru ve klorfenolun sebep olduğu kokuyu azaltır.
Suyun düzgün, sessiz ve yoğun akışını sağlar.
Gelen sudaki kum, çakıl gibi yabancı cisimleri filtreler.
Su basınçlı ve ince aktığı için sebze ve meyveler üzerindeki ince kumları da temizler. Aynı zaman da deterjanı durularken de kalıntı kalmasını önler.

images.jpg


Perlatör nasıl temizlenir?
Özellikle yeni bina ya da yeni tesisatlar da perlatörler kısa sürede tıkanabilir. Buna sebep olan durum inşaat artıklarının armatürler takılmadan önce su verilerek atılmamasıdır. Günümüzde sıkça yaşanan su kesintileri de perlatör tıkanmalarına sebep olabilir. Şebekede yapılan çalışma sonrası verilen su kum çakıl gibi yabancı maddeleri taşır. Sık kesilip verilen su sonucunda da gelen su tıkanmalara yol açabilir. Suyun az ve düzensiz aktığını farkettiğinizde, musluk tıkanmış ve perlatörün temizlenme zamanı gelmiş demektir.

Tıkalı Perlatörü temizlemek için 2 yöntem vardır. Perlatörü yerinden söküp sirke ve karbonat karışımı içinde 2-3 saat bekletebilirsiniz. Ardından bir diş fırçası ile fırçalayarak sökülen artıkları temizleyip kireçten arındırabilirsiniz. Sirke yerine kullanılan sıvı kireç çözücü alternatifini önermiyoruz. Kireç çözücü perlatörü temizlese de çabuk deforme olmasına sebep olacaktır.

İkinci yöntem daha kolay. Bazı musluk uçları sökülmüyor ya da zor çıkarılıyor. Perlatörü sökmeden de temizleyebilirsiniz. Bir bardak ya da kaba sirkeyi ve karbonatı ekleyin. Bu kaseyi musluğun ucu içine girecek şekilde altında 2-3 saat bekletmelisiniz. Tabi kendiniz o kadar süre bardağı tutamazsınız. Bunun için bardak boyu musluk ucunu yetişecek yükseklikte, bardak altına büyük bir leğeni ters koyabilirsiniz.

 
X