• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Perine masajı epizyotomi

paresserap

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
1 Ağustos 2011
215
2
46
Gaziantep
GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) DOĞUM YIRTIKLARINI ÖNLEMEK İÇİN PERİNE MASAJI YAPILMASI

Perine vajina ile anüs arasındaki bölgeye verilen isimdir. Burası yaklaşık 2-3 cm çapında bir alandır ve normal doğum sırasında yırtıkların en çok yaşandığı bölgedir. Bazı normal doğumlarda uygulanan doğum kesisinin (epizyotomi) amacı perine bölgesinde olabilecek yırtıkları önlemektir.


Perine masajı nedir? Nasıl yapılır?
Perine masajı bu bölgeye 5-10 dakika süreyle kayganlaştırıcı bir madde sürerek (gliserin, badem yağı v.b) elle masaj yapılmasıdır. Masaj haftada 3-4 gün yapılır. Perineal masajı kadının kendisi ayna yardımıyla yapabilir ancak bu zor olabilir, bu yüzden hastanın eşinin yapması tercihe edilir. Masaja gebeliğin 34 haftasından sonra başlanır ve doğuma kadar devam edilir. masajı yapmadan önce eller iyice yıkanmalıdır, anne adayı idrarını yaparak mesanesini boşaltmalıdır. Anne masajı kendi kendisine uygulayacaksa başparmağını kullanmalıdır. Hastanın eşi veya başkası (doğum ebesi) masajı uygulayacaksa işaret parmağını kullanmalıdır. Parmak vajina içerisine en fazla 3-4 cm kadar girmelidir. Parmak sağa-sola saat 3-9 arasında salıncak gibi hareket ederek vajina alt duvarını ve perineyi esnetmelidir. Bu esnada parmak sağa sola hareket ettirilirken hafifçe aşağıya anüse doğru bastırılır. İşlem sırasında hafif yanma ve ağrı olabilir. Doğum sırasında da perine masajı ebe veya doktor tarafından perinenin esneyerek bebeğin çıkışının kolaylaştırılması için uygulanmaktadır.
 
Back