- 29 Şubat 2012
- 61.512
- 62.458
-
- Konu Sahibi Huy Meselesi
- #1
Evleri güzel gösteren aksesuarların aşında perdeler gelir. Hemen hemen tüm odalarda kullanılan perdelerin temizliği hem hijyen hem de evinizin güzel görünmesi için oldukça önemlidir.
Perdelerinizi temizlerken yıkama talimatlarına mutlaka uyun. Bazı perdeler makine ya da elle yıkamaya uygun değildir. Bu durumda perdelerinizi temizlemek için kuru temizlemeyi tercih etmelisiniz. Yıkadığınız perdelerinizi mutlaka temizlediğiniz camlara asmalısınız.
Tül perde nasıl temizlenir?
Tül perdelerinizin temizliğini her mevsim geçişinde yapmanız önerilir. Genellikle açık renk olanları tercih edildiğinden tül perdeler tozdan ve kirden çok etkilenirler.
Çamaşır Makinesinde
Tül perdelerinizi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Fakat kesinlikle sıcak su kullanmamalısınız. Sıcak su tül perdenizin çok kırışmasına ve daha çabuk yıpranmasına sebep olur. Narin yıkama tercihinde tercihen 30 derecede yıkanması önerilir.
Kırışmasını engellemek için tül perdenizi kornişten çıkarır çıkarmaz bekletmeden yıkamalısınız. Ayı şekilde makineden çıkar çıkmaz da bekletmeden asmalısınız.
Elde Yıkama
Eğer elde yıkayacaksanız küveti kullanabilirsiniz. Bu işlem için ılık su ve çamaşır makinesine koyduğunuzdan biraz daha fazla deterjan kullanın. Bir defa suyu değiştirip tekrar yıkayın.
Küvetin üstüne enlemesine bir sopa koyun ve perdeyi bu sopadan sarkıtın. Böylece yıkarken kırışmasını engellemiş olursunuz. Yıkama bittikten sonra perdeyi silkeleyin.
Kadife perdeler nasıl temizlenir?
Kadife, hassas bir kumaş olduğundan kuru temizliği tercih etmelisiniz. Kullanıma talimatından yıkanabilir olarak belirtilenleri hassas programda yıkayabilirsiniz. Yüksek sıcaklıklar, uygun olmayan deterjan ve sıkma programı kadife kumaşa zarar verebilir.
Düzenli aralıklarla fırçalama ve elektrikli süpürgeyle vakumlu yaparak kadife perdenin görüntüsünü korumasını sağlayabilirsiniz. Oluşan lekeleri gidermek için su ve deterjan kullanacaksanız, ölçüsünü iyi ayarlayın. Kullanmadan önce de kullanmadığınız kadife kumaşta test edin. Temizledikten sonra bir fön makinesi ile yavaşça kurutabilirsiniz.
Zebra perdeler nasıl temizlenir?
2-3 haftada bir de üzerinde biriken tozu temizlemek gerekir. Bu işlem için elektrik fırçasının ince ucunu kullanabilirsiniz.
Silmek için de alkolsüz ıslak mendilleri kullanmanız önerilir. Alkol perdenin renginin açılmasına sebep olabileceği için, alkolsüz mendiller kullanılmalıdır. Silerken renkli ve tül kısımları için ayrı mendiller kullanın. Böylece perdenin kirini alıp hep temiz görünmesini sağlayabilirsiniz.
Silme işlemi dışında yıkayarak temizlik önerilmez. Yıkama işlemi zebra perdeler zarar verebilir. Çok kirlenmemesi için 2-3 haftada bir silmeniz yeterli olacaktır. Eğer uzun süre kullandıysanız ve silinerek temizlenmeyeceğini düşünüyorsanız, profesyonel bir yardım almanız gerekir.
Stor perdeler nasıl temizlenir?
Stor perde, içerisinde bulundurduğu apre sayesinde kolay kolay toz ve kir tutmaz. Bu nedenle temizliği oldukça kolaydır.
Stor perdenin temizliğinde kullanılabilecek birden çok yöntem vardır. Haftada 1 defa nemli bir bez yardımı ile storlar temizlenebilir ve böylelikle perdenin ömrünü uzatılır. Diğer bir yöntem ise, perdenin yerinden sökülmesi suretiyle temizlenmesidir. Bu yöntemde stor perde, düz bir zemine serilir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, aprenin kat izi yapmaması için, perdenin hiçbir şekilde kırışmamasıdır. Ardından, ılık su, yumuşak fırça ve deterjan yardımı ile fazla güç harcamadan, perdenin 2 yüzü de temizlenir. Temizleme esnasında kesinlikle çamaşır suyu kullanılmamalıdır. Durulamanın ardından perde yerine asılmalı ve kurumaya bırakılmalıdır.
Yıkayarak temizleme işlemi sadece polyester ve güneş geçiren kumaşlar için geçerlidir. Karartma stor perde, pamuklu ve keten stor perdeler kesinlikle yıkanarak temizlenmemelidir. Aksi halde, perdeler hızla yıpranacaktır.
kaynak:evhayat