• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Pelvik İnflamatuar Hastalık Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Pelvik inflamatuar hastalık, rahmi, fallop tüplerini ve yumurtalıkları etkileyen bir enfeksiyondur. Pelvik inflamatuar hastalığın nedeni genelde cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar olmaktadır. Hastalık belirtileri arasında mide ve karın ağrısı ile vajinal akıntı görülebilmektedir. Pelvik inflamatuar hastalık, antibiyotiklerle tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle enfeksiyon şüpheniz varsa bir an önce doktora gitmeniz gerekir.

Pelvik İnflamatuar Hastalık Nedir?

Pelvik inflamatuar hastalık, rahimde, fallop tüplerinde ve yumurtalıklarda görülebilen ciddi bir enfeksiyondur. Bu hatalık, bazı bakterilerin vajinadan üreme organlarına sıçramasıyla meydana gelmektedir. Genelde cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavi edilmemesi sonucu görülen hastalığa bazen vajinada doğal olarak bulunan bakteriler de neden olabilmektedir.
Pelvik İnflamatuar Hastalık Nedir, Belirtileri ve Tedavisi.jpg
Pelvik inflamatuar hastalıkta karında veya pelvik bölgede ağrı olabilir. Aynı zamanda normal olmayan bir vajinal akıntı da görülebilir. Hastalık, şiddetli olması halinde üreme organlarına zarar verebilir ve doğurganlığın etkilenmesine neden olabilir. Hastalığı engellemenin en iyi yolu, cinsel yolla bulaşan hastalıklar için düzenli olarak test olmak ve gerektiğinde tedavi görmektir.

Pelvik İnflamatuar Hastalık Belirtileri

Pelvik inflamatuar hastalığınız olduğunu fark etmeniz her zaman mümkün olmayabilir. Hastalığın belirtileri hafif olabilir veya belirtiler kolayca gözden kaçırılabilir.
Pelvik İnflamatuar Hastalık Belirtileri.jpg
Bununla birlikte hastalık bazen şu belirtilere neden olarak fark edilebilir:
  • Karında veya pelvik bölgede hafif veya şiddetli ağrı
  • Kötü kokulu, normal olmayan ve yoğun vajinal akıntı
  • Cinsel ilişki sonrası veya adet dönemleri arasında vajinal kanama
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Ateş veya titreme
  • İdrar yaparken ağrı, zorluk veya sık idrar yapma

Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Aşağıdaki belirtileri yaşamanız halinde vakit kaybetmeden bir an önce tıbbi yardım almanız gerekir:

  • Karında şiddetli ağrı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • 38,3 °C üzeri ateş
  • Kötü kokulu vajinal akıntı
Pelvik inflamatuar belirtileriniz şiddetli olmasa dahi doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Kötü kokulu vajinal akıntı, idrar yaparken ağrı ve adet dönemleri arası kanama gibi belirtiler, pelvik inflamatuar hastalığa işaret ediyor olabilir. Bu belirtiler aynı zamanda başka bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyon belirtisi olabilir Bu nedenle enfeksiyonunuz olabileceğini gösteren belirtileriniz varsa cinsel ilişkiden kaçınmalı ve bir an önce doktora gitmelisiniz. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların erken dönemde tedavi edilmesi, hastalığın ilerleyerek pelvik inflamatuar hastalığa neden olmasını engelleyebilir.

Pelvik İnflamatuar Hastalık Nedenleri

Pelvik İnflamatuar Hastalık Nedenleri.jpg
Pelvik inflamatuar hastalığın nedeni, bakterilerin üreme organlarına sıçramasıdır. Bu bakteriler vajinadan ve rahim ağzından geçerek rahme, fallop tüplerine ve yumurtalıklara ulaşmaktadır. Normalde bakteriler vajinaya girdiği zaman rahim ağzı, bu bakterilerin üreme organlarına bulaşmasını engellemektedir. Ancak bazı enfeksiyonlar rahim ağzı da etkileyerek görevini yerine getirmesini engelleyebilmektedir.

Pelvik inflamatuar hastalığa yol açabilen pek çok bakteri bulunsa da bu hastalık en çok bel soğukluğu ve klamidyaya neden olan bakteriler nedeniyle meydana gelmektedir. Bel soğukluğu ve klamidya, korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklardır ve pelvik inflamatuarın nedeni genelde bunlar olmaktadır.

Pelvik inflamatuar hastalık bazen normal bakterilerin üreme organlarına sıçramasıyla da görülebilmektedir. Bu durum genelde şunlardan sonra görülmektedir:
  • Doğum
  • Pelvik ameliyatlar
  • Düşük
  • Spiral taktırma

Pelvik İnflamatuar Hastalıkta Risk Faktörleri

Pelvik inflamatuar hastalık riskini arttıran pek çok faktör olabilmektedir. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Cinsel açıdan aktif olmak ve 25 yaşın üzerinde olmak
  • Birden fazla cinsel ilişki partnerine sahip olmak
  • Kondomsuz cinsel ilişki
  • Vajinal duş
Daha önce pelvik inflamatuar hastalık ya da cinsel yolla bulaşan enfeksiyon geçirmiş olmak

Pelvik İnflamatuar Hastalık Komplikasyonları

Pelvik inflamatuar hastalık tedavi edilmediğinde üreme organlarına kalıcı zararlar verilebilmektedir. Pelvik inflamatuar hastalığın neden olabileceği komplikasyonlar şu şekildedir:

Dış gebelik

Pelvik inflamatuar hastalık, dış gebeliğin en önemli nedenidir. Dış gebelik, pelvik inflamatuar hastalık tedavi edilmediğinde fallop tüplerinde skar doku oluşmasıyla meydana gelmektedir. Fallop tüplerindeki bu skar doku, döllenmiş yumurtanın fallop tüplerinden ilerleyerek rahme tutunmasını engelleyebilmektedir. Dış gebelik, şiddetli kanamaya neden olabileceği için bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

Kısırlık

Üreme organlarının zarar görmesi, kısırlığa yol açabilir. Daha önce pelvik inflamatuar hastalık geçirmeniz, kısırlık riskinizin artmasına neden olacaktır. Hastalığın tedavisini geciktirmek, kısırlık riskinde önemli artışlara yol açacaktır.

Kronik pelvik ağrı

Pelvik inflamatuar hastalık, aylarca ve hatta yıllarca süren pelvik ağrıya yol açabilir. Fallop tüplerindeki ve pelvik bölgede yer alan diğer organlardaki skar doku, cinsel ilişki ve yumurtlama sırasında ağrıya neden olabilir.

Tüplerde ve yumurtalıklarda iltihap birikmesi

Pelvik inflamatuar hastalık, fallop tüplerinde ve yumurtalıklarda iltihap birikmesine yol açabileceği gibi rahimde de birikmeye neden olabilir. Bu durum tedavi edilmezse hayati tehlikeye yol açabilecek enfeksiyon söz konusu olabilir.

Pelvik İnflamatuar Hastalık Nasıl Engellenir?

Pelvik inflamatuar hastalık riskini tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da riski azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır:
Pelvik İnflamatuar.jpg
  • Cinsel ilişki sırasında korunun. Her ilişkinizde kondom kullanın, partner sayınızı sınırlayın ve partnerinizin cinsel hastalık geçmişini öğrenin.
  • Korunma yöntemleri hakkında doktorunuzla konuşun. Doğum kontrol yöntemlerinin çoğu hastalıklara karşı koruma sağlamamaktadır. Doğum kontrol hapı gibi yöntemler yalnızca gebeliğe karşı koruma sağladığı için cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı kondom ile korunmanız şarttır.
  • Test olun. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon şüpheniz varsa test yaptırın. Bu sayede enfeksiyonunuz varsa bir an önce tedavi görebilir ve komplikasyonların önüne geçebilirsiniz.
  • Vajinal duş yapmayın. Vajinal duş, vajinadaki bakterilerin dengesini bozduğu için vajinal duştan uzak durun.

Pelvik İnflamatuar Hastalık Nasıl Anlaşılır?

Pelvik inflamatuar hastalığın teşhisi için yapılabilecek belli bir test bulunmamaktadır. Hastalığın anlaşılması için hastanın çeşitli şekillerde değerlendirilmeden geçmesi gerekir:
  • Hastanın sağlık geçmişi: Doktorunuz, cinsel hayatınızla ilgili sorular sorarak sorunun nedenini anlamaya çalışabilir.
  • Hastanın belirtileri: Yaşadığınız belirtiler hafif dahi olsa bunları doktorunuzla paylaşmanız gerekir.
  • Pelvik muayene: Pelvik muayene sırasında pelvik bölge kontrol edilebilir. Aynı zamanda vajina ve rahim ağzından sıvı örneği alınarak test edilmek üzere laboratuvara gönderilebilir.
  • Kan ve idrar testi: Gebelik, HIV veya cinsel yola bulaşan enfeksiyonların yanı sıra inflamasyon ve enfeksiyon belirteçlerini kontrol etmek için çeşitli testler yapılması gerekebilir.
  • Ultrason: Ultrason ile üreme organlarının görüntüsü elde edilebilir.
Yukarıdaki yöntemler kullanıldıktan sonra teşhis koyulamadıysa ek yöntemlere başvurulabilir:
  • Laparoskopi: Laparoskopi ile karnın üzerinden ufak bir kesi açılarak kamera yardımıyla pelvik organlar görüntülenebilir.
  • Biyopsi: Biyopsi ile rahim duvarından örnek alınarak enfeksiyon ve inflamasyon açısından incelenebilir.

Pelvik İnflamatuar Hastalık Tedavisi

Pelvik inflamatuar hastalık, üreme organlarına zarar verebileceği için tedaviye hemen başlanması önemlidir. Pelvik inflamatuar hastalık tedavisi genellikle şu şekilde gerçekleştirilmektedir:
  • Enfeksiyona neden olan bakteriler belirlenerek antibiyotik tedavisine başlanır. Tedavinin işe yarayıp yaramadığını görmek için tedaviye başladıktan birkaç gün sonra doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekebilir. Ancak kendinizi iyi hissetmeye başlasanız dahi antibiyotik tedavinizi sonuna kadar devam ettirmeniz önemlidir.
  • Tekrar enfekte olmamanız için partnerinizin de muayene edildikten sonra tedavi görmesi gerekir. Enfeksiyon her zaman belirtiye neden olmadığı için muayene olmak önemlidir.
  • Tedavi tamamlanana ve belirtileriniz ortadan kalkana kadar cinsel ilişkiden uzak durmanız gerekir.
Pelvik inflamatuar hastalık tedavisinde genelde ameliyata ihtiyaç duyulmamaktadır. Bununla birlikte üreme organlarında çok fazla iltihap biriktiyse ameliyatla iltihabın çekilmesi gerekebilir. Aynı zamanda antibiyotik tedavisinden yanıt alınamıyorsa ve hastalık teşhisi şüpheliyse ameliyat gerekli olabilir.

Sonuç Olarak

Pelvik inflamatuar hastalık, üreme organlarını etkileyen bir enfeksiyondur. Genelde cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar hastalığa neden olmaktadır. Hastalık kendini karın ağrısı gibi belirtilerle gösterebildiği için hasta olduğunuzu gösteren belirtileriniz varsa bir an önce doktora gitmeniz gerekir. Pelvik inflamatuar hastalığın tedavisi antibiyotiklerle mümkün olmaktadır. Erken tedavi sayesinde kısırlık gibi komplikasyonların önüne geçilebildiği için tedavinizi geciktirmemeniz önemlidir. Cinsel ilişki sırasında kondom gibi bariyer yöntemler kullanarak pelvik inflamatuar hastalığa karşı korunabilirsiniz.
 

Benzer Konular

Back
X