Tarih öncesi dönemlerde insanlar bazı bitkileri derinin yaşlanmasına karşı tedavi edici olarak kullanmışlar.
Günümüzde ise peeling uygulamalarıyla derinin en üst tabakası uzaklaştırılarak ince kırışıklıklar ortadan kaldırılıyor.
Yüzeysel Peeling
Yüzeysel peelingle ince kırışıklıklar yokedilirken aynı zamanda gözün dış kısmındaki kaz ayakları ve kaşların arasındaki kırışıklıklar ortadan kaldırılamıyor. Derinin en üst tabakası bir kaç gün içinde dökülüyor ve 5-6 ay süresince ayda bir olmak üzere yüzeysel peeling uygulanması öneriliyor. Genel olarak bu işlem için glikolic asid resorsinol ve salisilik asid gibi maddeler kullanılıyor..
Derin Peeling (Phenol Peeling)
Derin peelin genellikle fenol (phenol) kimyasal maddesi kullanılarak yapılır. Soyma işleminden sonra kırışıklıklarda da büyük oranda düzelme görülür. Lazer ve dermabrazyondan daha iyi sonuç veriyor. Özellikle açık tenli kişilerde tercih ediliyor çünkü işlem sorasında açık renkte lekeler kalabiliyor.
Orta Dereceli Medium Peeling
Ciildin canlılık kazanması ve pürüzsüz bir görüntüye sahip olmasında oldukça etkili bir yöntem. Hem ince kırışıklıkları ortadan kaldırıyor hem de cilt lekelerini tedavi ediyor. Akne skarlarının ve derin kırışıklıkların tedavisinde etkili değil. Ciltte sıkılaşma da sağlayan medium peeling ciltte leke de bırakmıyor ve işlem yarım saatte bitiyor.
Mikropeeling
Yüzdeki pürüzleri azaltıyor cildi yumuşatıyor gözenekleri küçültüyor ve lekeleri azaltıyor. Mikropeelingde de yüzeysel deri tabakası dökülür ama bu dökülme diğer peling yöntemlerindeki kadar belirgin değildir