Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Örnek bir sorun ve çiftle durumu netleştirelim. Ayşe ve Ali ikisi de yoğun bir şekilde çalışan meslek sahibi bir çifttir; ve vakitleri olmadığından birlikte birşeyler yapmayı istemelerine rağmen buna pek fırsat bulamamaktadırlar. Bir cumartesi günü, Ayşe Ali'ye öğleden sonra alışverişe çıkmayı düşündüğünü söyler. Ayşe'ye yakınlaşmak isteyen Ali'de bunu fırsat bilerek ona eşlik etmeye karar verir. O gün çok yoğun bir şekilde ev işleri yapan ve yazılı okuyan Ayşe bu durumu onun işlerine burnunu sokma gibi değerlendirir ("asla benim kendi başıma birşeyler yapmama izin vermiyor"). Bununla birlikte Ali'nin Onunla gelmesine karşı çıkmaz ve tüm alışveriş boyunca sessiz kalır. Ali onun bu sessizliğini onun eşlik etmesinden hoşlanmadığı şeklinde yorumlar ve Ayşe'ye karşı öfke duyar. Ayşe onun öfkeli hareketlerine kendini daha geri çekerek karşılık verir.Bu durumla ilgili gerçekler 1)Ayşe Ali'yle değil, kendi başına alışverişe çıkmak istedi. 2)Bunu Ali'ye söyleyemedi. 3)Ali'nin yakın olmak için yaptığı bir şeyi özgürlüğüne bir müdahale gibi gördü, ve 4)Ali onun sessiz halini kendisinin eşlik etmesinden memnun olmadığının işareti olarak yanlış yorumladı.Ali'yle Ayşe arasında olduğu gibi birçok tekraralayan yanlış anlamalar ve sonucunda ortaya çıkan karşılıklı öfke ilişkinin temellerini aşındırır. Önemli olan bunlar çok ileri gitmeden bu yanlış anlamaların düzeltilirek kopacak fırtınanın önüne geçilebilmesidir. İşte kognitif terapi çiftlere bu işi yapmada -yani düşüncelerini ve iletişimlerini netleştirerek yanlış anlamaların önüne geçmede yardım etme- amacına yöneliktir.
Ufacık bi olayda kendini ifade edemediğin için sessiz kaldigin için yanlış anlaşılmalar kızginlıklar basliyo en kötüsü çorap sökügünün başlayıp gitmesi.Evrende yaydigin hicbi enerji yok olmazmış aynı miktarda ama farklı kişilerden döner sana gelirmiş.İçimden digerini nekadar yargilarsam okadar yargilanirim ve bunun sevdiğim insandan gelmesi beni üzer.Konuşmak gibisi yok yaÖrnek bir sorun ve çiftle durumu netleştirelim. Ayşe ve Ali ikisi de yoğun bir şekilde çalışan meslek sahibi bir çifttir; ve vakitleri olmadığından birlikte birşeyler yapmayı istemelerine rağmen buna pek fırsat bulamamaktadırlar. Bir cumartesi günü, Ayşe Ali'ye öğleden sonra alışverişe çıkmayı düşündüğünü söyler. Ayşe'ye yakınlaşmak isteyen Ali'de bunu fırsat bilerek ona eşlik etmeye karar verir. O gün çok yoğun bir şekilde ev işleri yapan ve yazılı okuyan Ayşe bu durumu onun işlerine burnunu sokma gibi değerlendirir ("asla benim kendi başıma birşeyler yapmama izin vermiyor"). Bununla birlikte Ali'nin Onunla gelmesine karşı çıkmaz ve tüm alışveriş boyunca sessiz kalır. Ali onun bu sessizliğini onun eşlik etmesinden hoşlanmadığı şeklinde yorumlar ve Ayşe'ye karşı öfke duyar. Ayşe onun öfkeli hareketlerine kendini daha geri çekerek karşılık verir.Bu durumla ilgili gerçekler 1)Ayşe Ali'yle değil, kendi başına alışverişe çıkmak istedi. 2)Bunu Ali'ye söyleyemedi. 3)Ali'nin yakın olmak için yaptığı bir şeyi özgürlüğüne bir müdahale gibi gördü, ve 4)Ali onun sessiz halini kendisinin eşlik etmesinden memnun olmadığının işareti olarak yanlış yorumladı.Ali'yle Ayşe arasında olduğu gibi birçok tekraralayan yanlış anlamalar ve sonucunda ortaya çıkan karşılıklı öfke ilişkinin temellerini aşındırır. Önemli olan bunlar çok ileri gitmeden bu yanlış anlamaların düzeltilirek kopacak fırtınanın önüne geçilebilmesidir. İşte kognitif terapi çiftlere bu işi yapmada -yani düşüncelerini ve iletişimlerini netleştirerek yanlış anlamaların önüne geçmede yardım etme- amacına yöneliktir.
Her er kişinin gönlünde bir Yunusluk makamı vardır ki ötelerin ötesine geçebilen her can,Yunus olmuştur,miracını tamamlamıştır.Gökten yere,yerden göğe sonsuzluğunda döngüsünü tamamlamış ve daha ötelere doğru seyrine devam edecek bir hale gelmiştir. Oysa insan sürekli serzeniştedir.Beğenmez hor görür madde alemini, geldiği alemine dönmek için yanar tutuşur.Halbuki mana âleminden aşk ile koparak gelmiştir amacı gayesi bellidir.unutur,ki unutmak insana özgüdür niçin geldiğini unutur,dertler tasalar onu sarmistir kurtulamaz bu işkenceden zanneder.Saadete ermek,mutlu olmak,huzura ermek ister dunya toprağında,oysa saadet balıksırtı kadar kaygandır, bu yüzden herkes onu eliyle tutamaz.Bedende olmak kolaydır belki,lakin bedende görunmektir mesele,dünyaya mihman olmak kolaydır,Hakk'ı gönülde mihman etmektir tüm mesele. Rabb'im her zerrede mührunu bırakmış,ayan beyan açıkta,lakin bir o kadar da gizlisini de iken,arar durur O'nu bu gönül görmek ister.Unutur "her daim seninleyim " avazini.Çünkü sınirları insan nefsi çizer, Oysa ebedi yaratılmıştır insan.Uyanıştan bahseder insanlık,sancılıdır der, Oysa O'nun bir dokunuş yeter.
Aşka vardiktan sonra kanadı kim arar kitabı Kevser yesiltas
Örnek bir sorun ve çiftle durumu netleştirelim. Ayşe ve Ali ikisi de yoğun bir şekilde çalışan meslek sahibi bir çifttir; ve vakitleri olmadığından birlikte birşeyler yapmayı istemelerine rağmen buna pek fırsat bulamamaktadırlar. Bir cumartesi günü, Ayşe Ali'ye öğleden sonra alışverişe çıkmayı düşündüğünü söyler. Ayşe'ye yakınlaşmak isteyen Ali'de bunu fırsat bilerek ona eşlik etmeye karar verir. O gün çok yoğun bir şekilde ev işleri yapan ve yazılı okuyan Ayşe bu durumu onun işlerine burnunu sokma gibi değerlendirir ("asla benim kendi başıma birşeyler yapmama izin vermiyor"). Bununla birlikte Ali'nin Onunla gelmesine karşı çıkmaz ve tüm alışveriş boyunca sessiz kalır. Ali onun bu sessizliğini onun eşlik etmesinden hoşlanmadığı şeklinde yorumlar ve Ayşe'ye karşı öfke duyar. Ayşe onun öfkeli hareketlerine kendini daha geri çekerek karşılık verir.Bu durumla ilgili gerçekler 1)Ayşe Ali'yle değil, kendi başına alışverişe çıkmak istedi. 2)Bunu Ali'ye söyleyemedi. 3)Ali'nin yakın olmak için yaptığı bir şeyi özgürlüğüne bir müdahale gibi gördü, ve 4)Ali onun sessiz halini kendisinin eşlik etmesinden memnun olmadığının işareti olarak yanlış yorumladı.Ali'yle Ayşe arasında olduğu gibi birçok tekraralayan yanlış anlamalar ve sonucunda ortaya çıkan karşılıklı öfke ilişkinin temellerini aşındırır. Önemli olan bunlar çok ileri gitmeden bu yanlış anlamaların düzeltilirek kopacak fırtınanın önüne geçilebilmesidir. İşte kognitif terapi çiftlere bu işi yapmada -yani düşüncelerini ve iletişimlerini netleştirerek yanlış anlamaların önüne geçmede yardım etme- amacına yöneliktir.
kitap okunmalı diyorsun yani_?
merak etim doğrusu..konusu nedir_?
Evet canim sana katiliyorum ...ah şu içine atmalar yok mu_?
kendi kendine düşünüp tasarlayıp karşındaki şöyle düşünmüştür böyle olmuştur deyip sonra kendi kurguladığımız olaylar döngüsüne üzülüyoruz..
ne acı..
bi soru sormak çok mu zor oysa...
anlaşmak ne kolay dinlemesini bilip konuşmasına izin verdikten sonra..
çekinmeden soru sorduktan sonra
Evet canim sana katiliyorum ...
Kafamizda kuracagimiza acik acik konusa bilsek belki cogu iliskiler bitme noktasina bile gelmez gunumuzun proplemi iletisimsizlik ...
Esim derki ben beynimde kurdugum zaman -yine yazmis cizmis oynamaya baslamissin hadi hayirlisi ne oluyor der !!!
-Ben baslarim gulmeye :))
en kısa zaamanda araştıracağım ve başlayacağım :)Belkide bütün sorun sürekli betada yaşadığımız içindir...
Bir aydır hergun en az 10 dk uyguladığım bi teknikten bahsetmek istiyorum.Ruhumun daha sakinlestigini dusuncelerimin daha tutarlı hale geldiğini söyleyebilirim.Bilimsel açıklaması beynin o stresli beta dalgasinin alfa denen daha sakin dalgaya ulasmasiymis.
Not: bilinçaltı terapilerinde gözlerini kapattirip nefes aldirmalari gözünün önünde saati sallamalari beyin dalgani alfa konumuna dusurebilmek için.Yanı değişim için alfaya ihtiyacımız var.Bunu nasıl yapıyorum şöyle;
Sufi nefesi
Nefes alisverisi gayet sakin olmalı tek fark nefesi verirken daha yavaş ve biraz daha uzun vermek.İşte bu nefesi her yavaş ve uzun verdiğinizde beyin dalgaları yavaslar neredeyse uyku haline vardirir.Kasmamaya gayet dogal olmasina dikkat etmek gerekir.Hergun enaz 10 dakika alfanin sularında gezinmek uzun vadede ruhunuza ilaç gibi gelecek ve bağışıklık sistemine faydalarını arastirmanizi tavsiye ederim.Stresli olduğumuz heran buda beta konumudur,beyinimiz bagisiklik sistemimizi korumakla görevlendirdigi bütün sistemi durdurur hanı gereksiz seyleri problem ederiz ya işte acil durum olarak bizim uzuldugumuz şeylere yonlendirir. Bizde sürekli boş yere alarm verdiğimiz için uzun vadede vücudun bağışıklık sistemi zayıflar.Kısacası biraz betadan alfaya geçmekte fayda var.
Bu bilgileri öğrendiğim yazarın röportajı;
Bulunduğumuz beyin dalgası bizim olayları nasıl algıladığımızı şekillendirir. Çoğu insan bunun tartışılmaz bilimsel bir hakikat olduğunu unutuyor. Gerginken yaşadığınız bir olaya verdiğiniz tepki ile mutluyken verdiğiniz tepki farklıdır. Yani en az dışarıdaki olay kadar sizin o anda bulunduğunuz beyin dalganız önemlidir. Hepimizin etrafında sürekli kavga eden insanlar vardır. Bu insanlara sorduğunuzda hepsi kavga etmek için doğru nedenleri olduğunu iddia edeceklerdir. Bu egonun büyük bir oyunudur. Ego tehlike anında organizmayı yaşamda tutmak için dışarıdaki her kişiyi, mekânı, uyaranı tehlike olarak algılar. Bu bizi hakikate körleştirir. Hepimiz ailemizle, sevdiğimiz biriyle kavga edip "keşke hayatımda olmasaydın" demişizdir. Hatta bazı güç oyunları uğruna sevdiklerimize zarar vermişizdir. Dünyada en fazla sevdiğin kişiye bile bulunduğun zihin yapısı değiştiğinde "düşman" oluyorsan algının bizi nasıl bir yanılsamanın içine düşürdüğünü anlamak gerek. Ardından sakinleştiğimizde o çok sevdiğimiz insansız yaşamın bir anlamı olmadığını söyler ve ona ne kadar değer verdiğimizi bile söyleriz. Karşımızdaki insan hep aynı insandı. Değişen tek şey algımızdı. Yaşam dediğimiz yolculuk aslında hakikatin algıya hapsedilmiş halidir.
Betada mı, alfada mı yaşadığımızı nasıl anlarız? Betadan alfaya geçiş teknikleri neler?
Beta beyin dalgası stresli, tepkisel, kötümser bir beyin dalgasıdır. Tehlike anında tetiklendiği için bütün bu özellikler bizlerin yaşamda kalması için tasarlanmıştır. Etrafta tehlike varken hantal, uyuşuk ve iyimser olmamız ölümümüze sebebiyet verecektir. Ne yazık ki günümüzde insanoğlunun modern yaşantısı aslında gerçek olmayan tehlikeler yüzünden sürekli stres altında geçmektedir. Sen o uçağa yetişmezsen yaşamın sona ermeyecektir. Ama sen bunu bir hayat memat meselesi haline getirdiğinde bedenin senin bir yırtıcı tarafından saldırıya uğradığını düşünecektir. Beta beyin dalgasının aşırı kullanımı birçok zihinsel bedensel ve ruhsal hastalığa neden olmaktadır.
Alfa beyin dalgası dingin, keyifli, rahat olduğumuz bir beyin dalgasıdır. Gerçek bir yaşamsal tehlike olmadığı sürece uyanık olduğumuz her an bulunmamız gereken beyin dalgasıdır. İnsanlar bu beyin dalgasının sorumsuz, uyuşuk, boş vermişçi olduğu yanılgısına kapılırlar. Uzun vadede bu beyin dalgası beta ya göre çok daha verimli bir beyin dalgasıdır. Kitapta insanlara anlattığım bilimsel ödev var.
1- Kafeinli içeceklerden uzak durmak (adrenal hormonları azaltmak için)
2- Her gün 10 dakika burundan derin nefes alıp biraz daha yavaş vermek (parasempatik sinir sistemini uyarmak için)
YAZAR METİN HARA
en kısa zaamanda araştıracağım ve başlayacağım :)
rahatlama adına güzel ve sağlam bir uygulamaya benziyor..
sufi ile terapist kitaplarını duymuştum aslında
Sufi ile terapisti ilk defa duydum bakmak gerek
Bu tekniğinde beğendim umarım faydası dokunur