Patatesin filizlenmesi nasıl önlenir?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
292.911
602.605
43

Patates uzun süre saklandığında filizlenmeye başlar. Peki ya filizlenmiş patates yenmeli midir? Patateslerin filizlenmesini önlemek için ne yapabilirsiniz?

Filizlenmiş patates, normal patates kadar sağlıklı değildir. Patates filizlendiğinde, içindeki nişasta şekere dönüşür. Eğer patatesin sadece belli bir bölümü filizlenmişse, o bölüm atılarak geri kalanı yenilebilir. Ancak patates küçülmüş ve kırışmışsa yenmemelidir.

Normal olarak, patates inhibisyonu, maleik hidrazid, CIPC ya da kloroprofam denen kimyasalların kullanılmasıyla yapılır. Işınlama da, patates filizlerini kontrol etmede iyi bir yöntemdir. Organik patateslere yönelik talebin artması ile patates filizlerini önlemenin organik yolları da araştırılmaya başlanmıştır. Karanfil yağı ve nane yağı gibi organik yağların, filizlenmeyi engellediği görülmüştür. Bu teknikler dışında, patateslerin saklanma koşulları da önemlidir. Filizlenmeyi en aza indirmek için, patateslerin nemli yerlerde saklanmaması gerekir çünkü nem, filizlenme sürecini hızlandırır. Diğer yandan patatesler çok kuru ortamda da kalmamalıdır. Yüksek sıcaklık da patates filizlerinin oluşmasını hızlandırır. Genellikle patatesin saklanma sıcaklığı 20 derece civarında olmalıdır.

Kaynak:hayat

teşekkürler paylaşım için, ben,m yaz kış buzdolabında duruyor patateslerim, hiç filinlezmedi şimdiye kadar.

genelde filizlendirecek kadar almam. ama denk gelip de çuvalla aldığımda da buzdolabında sakladım. bişicik olmuyor. ama bir yerde okumuştum kuru soğan ve patatesi buzdolabında saklamamak gerekiyormuş :-/

bana pazada patatesçi karanlık bir ortamda ve serin ortamda olursa daha iyi olur yeşermez demişti..hatta abla sen buzdolabında bile saklasan olur demişti.
öyle yapınca patatesin yeşerme süresi 2-3 hafta daha uzuyor.

Acaba poşettemi yoksa açıktamı saklamak gerekiyor patates ve soğanı?

Merhaba,

Patatesleri muhafaza ettiğiniz poşet veya kabınızın içerisine 1 adet yeşil elma koyarsanız patateslerin filizlenmesini mümkün olduğunca geciktirmiş olursunuz.

Sevgiyle...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…