Pas Lekesi Nasıl Çıkar ?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.957
605.003
43

Pas
Pas sadece kumaşlar için değil, aynı zamanda zeminler, mobilyalar ve başka birçok eşya için de sık rastlanan bir sorundur.
Temel olarak, paslanma bir metalin oksitlenmesidir. Bu oksitlenme, temizlenmesi zor olabilecek pas lekeleri bırakabilir.

Pas Lekesi
Alüminyum ve bakır gibi birçok metalin paslanabilmesine karşın, insanların çoğu pası demirle özdeşleştirir. Çeşitli paslanma şekilleri vardır ve bunların hepsi farklı görünüme sahiptirler. Paslanan demir veya metal kırmızımsı kahverengi bir pas lekesi yaratır.

Su veya nem, demirle temas ettiğinde; su, havadaki karbondioksitle reaksiyona girerek karbonik asit yaratır. Bu asit, demiri zayıflatır ve çözündürmeye başlar. Aynı zamanda su (h2o), kendisini oluşturan parçacıklara bölünür: yani hidrojene ve oksijene.
Artık etrafta serbest bir oksijen molekülü vardır ve bu molekül, çözünen demirle temas ederek yeni bir bileşik yaratır. Demir şimdi pasın bilimsel adı olan demir okside dönüşmüştür.

Pas Lekesi Kumaşlara Nasıl Geçer ?
Kumaşlar veya elbiseler de çeşitli kaynaklardan pas lekesi alırlar.
Eğer makinelerin bulunduğu ortamda çalışıyorsanız, pas lekesi oluşması riski artar. Bazı durumlarda çamaşır makinelerinde de pas oluşur ve
bu pas, giysilere veya çarşaflara geçer.
Paslı bir şeye sürtünmek de pas lekesi yaratabilir.

Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
Pas lekesi için faydalanabileceğiniz pas lekesi nasıl çıkar tavsiyeleri:

Giysideki Pas Lekesi
Pas lekelerinin çıkarılmasında ilk adım paslanan malzemenin özelliklerini tespit etmektir. Eğer ipek, yün, deri, keten veya süet gibi narin kumaşlar veya astarlı giysiler sözkonusuysa, bunları profesyonel bir temizlemeciye götürmeniz gerekir. Ayrıca yalnız kuru temizleme yapılabilen kumaşlar suyla temas ettirilmemelidir.

Giysideki Pas Lekesi Nasıl Çıkar ?
  • Pas lekesi çıkarmak için genellikle asit kullanılır.
    Asit, kumaşa tatbik edildiğinde pas suda çözünür hale gelerek lekenin çıkması kolaylaştırılır.
  • Limon suyundaki sitrik asit de pas için doğal ve iyi bir leke çıkarıcı görevi görür. Pas lekesi olan bölgeye, limonu sıkarak elde edebileceğiniz veya marketlerde şişeyle satılan limon suyundan biraz dökün, limon suyunu kumaşın tamamen emmesini bekleyin.
  • Sonra giysiyi veya tekstil ürününü güneşte kurumaya bırakın. Güneş ve limon suyu lekeyi hafifletir.
  • Son olarak giysiyi veya kumaşı soğuk suyla yıkayın.
Uyarı
Limondaki asit koyu renkli giysilerin renklerini soldurabileceğinden dolayı bu ürünler için veya pas lekesi çıkarma müdahelelerinden sonra leke, kumaştan çıkmazsa Kuru Temizleme yaptırabilirsiniz..

Halıdaki Pas Lekesi
Açık renkli halılar odaya oldukça ferah ve davetkar bir hava kazandırabilir; fakat lekelenme bakımından da sorun yaratırlar. Çıkarılması özellikle güç bir leke tipi de pas lekesidir.

Pas lekeleri genellikle metal ayaklı mobilyaların nemlenmesi ve bu ayakların halı üzerine pas lekesi bırakmaları şeklinde gerçekleşir.
Halı üzerinde pas lekesi bırakan metal eşyayı halı üzerinde kullanmamaya gayret edin. Eğer bu mobilya için yeni bir yer bulmak istemiyorsanız, o zaman bu mobilyayı halının veya kilimin koyu olan tarafına yerleştirin ve/veya metalin halıyla temas etmesini engellemek için plastik başlıklar takın.

Pas lekesi üzerinden belli bir zaman geçmiş veya halıdaki pas çok yayılmışsa veya halı elyafları narinse profesyonel halı yıkama hizmetini tercih edebilirsiniz, bunların dışındaki durumlarda evde deneyebileceğiniz bir takım pas lekesi çıkarma yöntemleri de vardır.

Halıdaki Pas Lekesi Nasıl Çıkar ?
  • Halınızdaki pası sıyırarak çıkarabildiğiniz kadar çıkarın. Bir küt ağızlı bıçak, tırtıklı olmayan başka bir araç veya plastik bir kart kullanın ve halının elyafına zarar vermeden hafifçe denemeler yapın.
  • Nemli bir süngere çok az bulaşık deterjanı koyun, sonra bunu halının lekeli bölgesine hafifçe bastırın ve orada beş dakika tutun.
  • Sonra pas lekesi olan bölgeyi, soğuk suya batırılmış temiz ve beyaz veya açık renkli bir havluya emdirin.
  • Eğer pas lekesi havluya geçerse, emdirme işlemine devam edin ve gerektiği kadar deterjan kullanın. Pas lekesi çıkmıyorsa sonraki aşamaya geçin.
  • Limon suyunu, lekelenmiş bölgenin üzerine dökün. Birkaç saat bekleyin, sonra nemli bir havluyla emdirin ve ıslak bezle silin.
Uyarı
Limondaki asit, koyu renkli halılardaki renkleri soldurabileceğinden dolayı bu halılardaki pas lekeleri için veya açık renkli halılarda yapılan müdahelelere rağmen pas lekesi çıkmazsa kuru temizleme yaptırabilirsniz..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…