Parfüm Merakı

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.004
448
Kocaeli
Parfüm deyince bir çoğumuzun burnuna bazı kokular geliyordur. Çünkü sıkıyoruz. Öyle ki araştırmalar Batı Avrupa’dan daha çok sıktığımızı gösteriyorlar. Otobüste, metroda, alışveriş merkezlerinde, asansörde ve daha nice topluma açık mekanlarda çeşit çeşit parfümler kokluyoruz. Sektörün de bu konuda önü çok açık. Son yıllarda erkek ve kadın parfümlerinin kozmetik sektöründeki talep eğrisinin yukarı dikey yönde hızla artması kozmetik firmalarının da ülkemize doğru hızla yaklaşmasına sebep oluyor. Bunlardan ötürü, biz de bu kadar tercih edilen bir kozmetik ürününü seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini ve iç yapısının nasıl oluşturulduğunu merak ettik. Sizde de parfüm merakı varsa, bizi takip edin.

Önceleri parfüm bizim için açık ve kapalı olmak üzere ikiye ayrılırdı. Tabi bilenler hatırlar ki, ürün orijinalliğinde hassasiyet sahibi kimseler tercihlerini kapalın parfümlerden yana kullanılar. Şimdi bu bildiğiniz parfüm ayrımlarını unutun. Çünkü parfümün kalitesini belirleyen şey her zaman orijinalliği olmayabilir.

Parfümlerin yapısında bulunan hammaddelerden bazıları doğal bazıları ise yapaydır(sentetik). Parfümün kalitesini belirleyen en önemli ölçüt budur. Sonrasında ise içindeki doğal notaların karışımı etkili oluyor. Notalardan kastım; portakal, limon, vanilya gibi parfüm esanslarıdır. Bu esansları gruplara ayıracak olursak bunlar: Citrus ailesi, Floral ailesi ve Odunsu (woody) ailesidir. İsterseniz bu aileleri sırasıyla tanıyalım.

Citrus ailesinin en önemli özellikleri; tazelik, canlılık ve hafiflik hissi vermesidir. Genel olarak turunçgiller(mandalina, limon, portakal) ve bergamut gibi notalar bu ailedendirler. Bu rahatlatıcılık içine biraz odunsu notalar katarsanız hem kalıcı hem de tazelik hissi veren odunsu ve meyveli Bur Berry elde edebilirsiniz.

Odunsu ailesi ise en kalıcı parfüm esanslarını içerir. Tonka, sedir ağacı, vanilya ve paçurya gibi notalar odunsu ailesindendir. Bu notalar sert bir kokuya sahiptirler o yüzden genelde erkek parfümlerinde kullanılırlar.

Fiyat açısından en pahalı olan aile ise çiçeksi notalar içeren Floral ailesidir. Yasemin, gül, zambak gibi notalar bu ailenin üyesidirler. Floral ailesinin pahalı olmasının sebebi; çiçeklerin toplanmasının ve özlerinin ayrıştırılmasının zor olmasından kaynaklanıyor. Tabi bunca zorluğun sonucunda yapılan meyve esanslı parfümlerin değeri de farklı oluyor.

Parfümlerin iç yapısı bunların oluşturduğunu söylerken kalıcılığı etkileyen faktörler üzerinde durmadan olmaz. Kuru ve cansız ciltler koku moleküllerini üzerlerinde tutmakta zorlanırlar. O yüzden öncesinde bir vüct losyonu kullanmanızı öneriririm. Ayrıca parfümü ciltte tutan asıl şey, yağdır. Vücudunuz ne kadar yağlıysa parfüm o kadar kalıcı olacaktır. Son olarak, eau de toilette türündeki parfümler yaklaşık saat üzerinizde kalırken eau de türündeki parfümler ise 8 saat civarı üzerinizde kalır.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…