Hipoparatiroidizm nedir?
Hipoparatiroidizm, paratiroid bezlerinin normalden az çalışması veya bu bezlerin hasar görmesi sonucunda oluşur. Bu durumda da kan dolaşımında paratiroid hormon üretimi azalır ve kandaki kalsiyum seviyeleri düşer. Düşen kan kalsiyum seviyeleri, kişide dudak kenarında ve ellerde uyuşmalara ve ender de olsa kasılmalara neden olur.
Hipoparatiroidizm sebeplerinden biri tiroid bezinin çıkarıldığı ameliyatlar sırasında paratiroid bezlerden en az birinin çıkarılması veya bezlerin hasar görmesidir. Diğer sebepler ise; doğuştan paratiroid bezi yokluğu ve bilinmeyen sebeplere bağlı bezin ani işlev kaybetmesini olarak sayılabilir.
Hipoparatiroidizm belirtileri nelerdir?
Aşağıdakiler hipoparatiroidizmin en sık rastlanan belirtileridir. Buna karşın, bulgular hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Bulgular şu şekildedir:
yüzde, ellerde, kollarda ve ayaklarda ağrılı veya ağrısız kas kasılmaları ve uyuşmalar
nöbet geçirme
Hipoparatiroidizm belirtileri başka hastalıklarla karışabilir. Bu nedenle, tanı için bu konuda uzman olan bir doktorun görüşüne başvurulmalıdır.
Hipoparatiroidizm tanısı nasıl konulur?
Ayrıntlılı öykü ve fizik muayeneye ek olarak kan kalsiyum,fosfor ve paratiroid hormon seviyeleri ölçülür. Düşük kalsiyum,yüksek fosfor ve düşük paratiroid hormon değerleri hipoparatiroidizmi işaret eder.
Hipoparatiroidizm tedavisi
Doktorunuz tarafından hipoparatiroidizm için belirlenen tedavi girişimleri şu esaslara dayanır:
genel sağlık durumunuz ve tıbbi öykünüz
hastalığın içeriği (doğası)
Hipoparatiroidizm tedavisinde esas olan kanda eksik olan kalsiyumu yerine koymaktır. Acil kalsiyum ihtiyacı olduğu durumda (ileri derecede vücutta uyuşma, kramp tarzında adele kasılmaları, nöbet geçirme) hasta rahatlayıncaya kadar damardan kalsiyum iğnesi yapılır. Hipoparatiroidi tanısı alan hastalar, ömür boyu kalsiyum ve/veya D vitamini içeren hapları kullanmalıdırlar.