paradigma(zihin haritası)değiştirmek zor değil!!!

talin

Guru
Kayıtlı Üye
20 Haziran 2007
4.250
27
45
"....Önemli bir toplantida cep telefonuyla bağıra bağıra konuşan bir kişi garibinize gidiyorsa,paradigmanizi degistirmeden onu degerlendirdiginiz için, siz yaniliyorsunuzdur.

Örnegin trende giderken, bir baba, 3 evladiyla oturup, sürekli aglayan çocuklarina hiç, susun, demeden yolculuga devam ettiginde ; siz ona ne gamsiz adam, diyebilirsiniz.Ama sorsaniz, onlar hastaneden geliyorlardir ve bir saat önce çocuklarin anneleri ölmüstür ve eve dönüyorlardir.

Prof.Covey in konusmasini dinlemeye gelen annesi, arka sirada oturan 2 kisinin toplanti boyunca sürekli konustuklarini görerek, çok öfkelenmis ve oglumu küçümsüyorlar diyerek te çok üzülmüs. Yemek molasinda ogluna, sunlarin kafasina çantami indiresim geliyor, demis.Oglu,anne o adam Finlandiyali,

burada smultane tercüme yok, mecburen tercümani yanina oturttuk, demis.

Havaalaninda aktarma yapmak isteyen yasli bir hanim, uçaginin 2 saat gecikmeli oldugunu ögrenince, dergiler ve bir kutu kurabiye alarak bekleme salonuna geçmis. Yanindaki sehpaya da dergileri ve kurabiye kutusunu birakarak, okumaya dalmis. Bir ara bakmis ki, yanindaki koltugu oturan bir adam, sehpadaki kurabiye paketini açiyor ve de yemeye basliyor.Kurabiyelerin kendisine ait oldugunu hissettirmek isteyen kadin, adama dik dik bakmis. Hatta cani o an istemedigi halde, kutudan bir kurabiyeyi agzina atmis. Her halde kurabiyelerin sahibinin kim oldugunu artik anlamistir diye düsünürken, adam bir tane daha agzina atmaz mi. Hemen kadin da bir tane daha atmis ve bir yarisma baslamis, adam bir tane, kadin bir tane. Sonuçta kutuda tek kurabiye kalmis, adam onu hizlica kaparak ortadan bölmüs ve gülerek kadina ikram etmis. O sirada, kadinin uçaginin alana indigi anonsu duyulmus ve islemler için kadin bankoya gitmis.Pasaportunu çikartmak için çantasini açtiginda, ne görsün ; KENDI KURABIYE PAKETI, HIÇ AÇILMAMIS OLARAK ÇANTASINDA DURMUYOR MU ! MEGER, ADAMIN KURABIYESINI YIYORMUS.

Baskalarinin düsünce ve davranislari hakkinda hüküm verirken, elimizdeki veriler çogu zaman yeterli olmuyor. Davranislarin nedenini bilmeden çok yanlis yargilara varabiliyoruz.

Covey bu örnekleri ; ayni enformasyona farkli bakis, bizim davranislarimizi belirler, diye özetliyor. Buradan yola çikarak çözemedigimiz sorunlar için, paradigma (zihin haritasi) degistirmenin geregini vurguluyor. Einstein'in bir sözünü animsatiyor :

Karsilastiginiz sorunlari, o sorunlari yarattiginiz düsünce düzleminde

kalarak çözemezsiniz. Çogumuzun zaman zaman yaptigi gibi, "sorunlarin içinde kaybolmak" yerine, paradigma degistirmeyi basarip, sorunlara farkli biçimde yaklasabilenler, o sorunu asma sansini da yakaliyorlar. Zaten sorunlarimizi dostlarimizla paylasmamizin nedenlerinden biri de, farkli bir bakisin, bize farkli davranabilme kapisi aralama ihtimali degil midir.Çözümsüz gibi gördügünüz sorunlar konusunda paradigma degistirmenin önemi vardir. Aslinda hayatimizi, basarimizi, mutlulugumuz belirleyen bizim kendi davranislarimizdir.

Basimiza gelen her seyle onlara verdigimiz tepki ve yanit arasinda genis bir hareket alani vardir......."

a.s.

aslında hepimiz bunu hayatımızda uygulamaıyı başarailirsek herşey o kadar güzel olur ki...ahhh keşkea.s.

selam talin.mesajını okudum bana şu anda okumakta olduğum kitabı çağrıştırdı.eğer okumadıysan (buna pek ihtimal yok gibi görünüyor) okumalısın. ışığı arayanların karanlık yanı.Debbie Ford.sevgiyle kal:a015:

selam talin.mesajını okudum bana şu anda okumakta olduğum kitabı çağrıştırdı.eğer okumadıysan (buna pek ihtimal yok gibi görünüyor) okumalısın. ışığı arayanların karanlık yanı.Debbie Ford.sevgiyle kal:a015:

evet canım okumadım bu kitabı ama en kısa zamanda alıp okuyacağım.tavsiyen için çok teşekkürlera.s.....kitaplara bayılırım:1rolleyes:

evet canım bayağı bir önyargımız var,aynı zamandada panik atakla karışım gibi,düşünmeden cevremizdekileri yargılayabiliyoruz .uyarıcı bir yazıydı ellerine sağlık talincim.a.s.

evet canım bayağı bir önyargımız var,aynı zamandada panik atakla karışım gibi,düşünmeden cevremizdekileri yargılayabiliyoruz .uyarıcı bir yazıydı ellerine sağlık talincim.a.s.

teşekkür ederim canım:1hug:
sevgiyle kala.s.

bence de çok önyargılı olmamalıyız....
paylaşim için saol cnmmmm..:tomato:

bence de çok önyargılı olmamalıyız....
paylaşim için saol cnmmmm..:tomato:

kesinlikle insan daha geniş bakmayı ve önyargılı olmamayı öğrendiği zaman hayata bakışaçısı değişiyor...herşey çok daha kolaylaşıyor....teşekkür ederim canım
sevgiyle kala.s.

ben kurabiye örneğine epeyce güldüm sağol canım farklı bir görüş açısı insanı düşündürüyor açıkçası düşündüm yani yazıyı okuduktan sonra

ben kurabiye örneğine epeyce güldüm sağol canım farklı bir görüş açısı insanı düşündürüyor açıkçası düşündüm yani yazıyı okuduktan sonra

evet gerçekten de düşündürücü bir yazı...paylaşımın için teşekkür ederim canım:1hug:
sevgiyle kala.s.

Kesinlikle Katiliyorum Sana Talincim
çok Doğru Kendi Kendimize Bazen Hiç Olmadik şeyler Türetebiliyoruzzz

çok güzel ve anlamlı bir yazı ellerine sağlık ön yargılı davranarak bilinçaltında düşünerek aslında ne kadarçok yanlışımız oluyor ne büyük hatalar yapıyoruz çoğu kez emeğin için teşekkürler :)))

çok güzel ve anlamlı bir yazı ellerine sağlık ön yargılı davranarak bilinçaltında düşünerek aslında ne kadarçok yanlışımız oluyor ne büyük hatalar yapıyoruz çoğu kez emeğin için teşekkürler :)))

canım çook sağol.senin de gözlerine sağlık..bu tür yazıları paylaşmaktan gerçekten büyük keyif alıyorumm.kendimizi geliştirmeliyizyerimseniben
sevgiyle kala.s.

Talinciğim çok anlamlı bir yazı yazmışsın.Toplumumuzda bu olay hep yapılıyor.Karşımızdaki kişilerden aynı kalıplaşmış davranışları bekliyoruz eğer bulunmuyorsa önyargılı yaklaşıyoruz.Halbuki değişik davranışta bulunmasının altındaki nedenlere inebilsek neden öyle davrandığını anlayabileceğiz. yerimseniben

Talinciğim çok anlamlı bir yazı yazmışsın.Toplumumuzda bu olay hep yapılıyor.Karşımızdaki kişilerden aynı kalıplaşmış davranışları bekliyoruz eğer bulunmuyorsa önyargılı yaklaşıyoruz.Halbuki değişik davranışta bulunmasının altındaki nedenlere inebilsek neden öyle davrandığını anlayabileceğiz. yerimseniben

evet canım haklısın...maalesef karşımızdaki insanı yargılamaya o kadar hazırız kii hemen aayyyy şuna bak yaklaşımıyla görüyoruz...oysa her durum kendi şartları altında değerlendirilmeli..biraz empati yapabilmeli aslında insan....kimse kötü bir seçim yapmak istemez ama bazen şartlar insanı farklı yerlere sürükleyebiliyor işte:1no2:hepimiz bu şekilde bakabilsek aslında hayata...........
teşekkür ediyorum güzel yorumun için:1hug:
sevgiyle kala.s.

bu yazdıklarını kişisel gelişime meraklı biri olarak çok önceden okumuştum ve gerçekten çarpıcı ve etkileyici örnekler ama malesef bir kaç senedir kişisel gelişime olan ilgimi yitirdim.sadece bir şeyleri değiştirmemi söylüyor sanki nasıl olacak nasıl değişecek onca senelik paradigma onu söylemiyor, ya da ben mi bulamıyorumkafamçokkarıştısenin bu konularla ilgili olduğunu yazılarından anlayabiliyorum canım eğer paradigmamı, hayata bakışımı nasıl değiştirmem gerektiğini anlatan bir kitap önerirsen çok memnun oluruma.s.şu aralar gerçekten ihtiyacım var çünkü:çok üzgünüm:

bu yazdıklarını kişisel gelişime meraklı biri olarak çok önceden okumuştum ve gerçekten çarpıcı ve etkileyici örnekler ama malesef bir kaç senedir kişisel gelişime olan ilgimi yitirdim.sadece bir şeyleri değiştirmemi söylüyor sanki nasıl olacak nasıl değişecek onca senelik paradigma onu söylemiyor, ya da ben mi bulamıyorumkafamçokkarıştısenin bu konularla ilgili olduğunu yazılarından anlayabiliyorum canım eğer paradigmamı, hayata bakışımı nasıl değiştirmem gerektiğini anlatan bir kitap önerirsen çok memnun oluruma.s.şu aralar gerçekten ihtiyacım var çünkü:çok üzgünüm:

merhaba canımm.evet bazı şeyleri değiştirmemiz gerekiyor..ve bu değişime kendi içimizde başlamak önemli olanı..çok güzel kitaplar var sana önerebileceğim..tanrıyla sohpet var mesela..hayranlıkla bir solukta okuduğum bir kitap..3 seriden oluşuyor.şidddetle tavsiye ederim..ikinci olarak kendini sev,hayat seni sevecektir diye bir kitap var yazarı Catherine Bensaid .ayrıca nilgün diye bir yazar var kitapları da çok güzel ve her çarşamba akşamı cine 5 de çekim yasası diye bir program yapıyor.vaktin olursa onu da seyretmeye çalış.......ama dediğim gibi bazen bazı şeyleri bilmek,okumak ya da izlemek işe yaramayabiliyor...önemli olan değişime hazır olmak,kendini değiştirebileceğinin hatta hayatı değiştirebileceğinin farkında olmak...hayat aslında o kadar güzel ki tıpkı beyaz bir karton gibi..ne istiyorsan o kartona çiz ve onu yaşa...hayata biraz farklı açıdan bakmak gerekiyor.bize öğretilen gibi kalıplaşmış şekilde değil de daha anlamlı yaşamak lazım..insanları tüm hatalarıyla,kusurlarıyla yargılamadan,karşılıksızca sevebilmeyi,şükretmeyi,kendi içimizde kendimizle barışık olmayı öğrenebilmeliyiz....tabiyiki zor ama aslında bir o kadar da kolay...mesela ben reikiye insiye olduktan sonra da hayata bakış açım tamamen değişti...kısaca at gözlüklerimizden kurtulmak lazım,öbür tarafı da görebilmek lazım
umarım yardımcı olabilmişimdir az da olsa sana,ama ben ne dersem diyim,ne yaparsam yapıyim herşey sende bitiyor
herşeyin gönlünce olmasını dilerim:1hug:
sevgiyle kala.s.

merhaba talincim öncelikle emeğine sağlık arkadaşım yazını okurken zaman zaman zihin haritamı değiştirdiğimi anladım yani olaylara bazen başka bir bakış acısıyla bakabiliyorum ama bazende o ankı ruh halimden midir bilmem daha bir ön yargılı ve sinirli yaklaşıyorum yani her zaman iyimser olamıyorum eğer bunu başararabilseydım kaynanama bir 7 yıl daha katlanabilirdim a.s herhalde ama olmuyor canım işte hayat bazen çok yıpratıyor benı sanki neyse canım çok uzattım öpüyorum seni hoşçakal :1hug:

evet canım bazen kendimizi dinlediğimizde aslında çok şeyin farkına varıyoruz gerçekten de..aslında istediğimiz zaman,istediğimiz gibi,bulunduğumuz duruma,ruh halimize göre herşey değişiyor...hayatın bizi yıpratmasına izin vermemek gerekiyor..hayatı istediğimiz gibi yaşama imkanımız var...hiçbirşeyi mecbur hissettiğimiz için yapmak zorunda da değiliza.s...ben çoğu zaman hırsıma,üzüntüme nasıl engel oluyorum bılıyormusun???olaylara her açıdan bakmayı başarabilince ,üzülmenin o anki durum için hiçbir değişiklik yaratmayacağını bilince kesinlikle çok daha geniş bakabiliyorsun hayata ve durum böyle olunca da herşey mükemmel oluveriyor....işte budur:teytey:
sevgiyle kala.s.

talin......saol canim......tesekkurler.......ustunde dusunulmesi gereken bir konu..

X