• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

para yönetimini hala oturtamadım. bu denge nasıl sağlanır?

Latinachica

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
Yaklaşık bir buçuk yıldır iş hayatına atıldım. çok şükür kazancım iyi ama ben bir türlü çalışıyormuş gibi hissetmiyorum sanırım.
sorun şu ki ben üni yıllarını ayda 150 tl ile geçiren bir insandım. ailemin yanında olduğumdan neredeyse sadece yol parasına yetecek şekilde harçlık alırdım. istediğim bir şey olduğunda da nadiren annemlerin kredi kartını alıp almaya çalışırdım. tabi içimde kalan çok şey olurdu ama alamadım diye de çok da takmayıp sadece imrenirdim olanlara.
şimdi çalışıyorum, bekarım, ailemin yanındayım, eve pek katkım da olmuyor ben yine hep imrenir moddayım.
kredi kartım 1500 tlden az gelmiyor. ama hala bana çok eksiğim var, hala hiçbir şeyim yokmuş gibi geliyor. yani mesela lise zamanlarımda ablam çalıştığı için bana bir çizme almıştı sağolsun. tek çizmem oydu. senelerce üni dahil onu giydim. sonra sıkıldım, yırtılmalar da oldu tabi. ama genç kızsın sonuçta. hep aynı çizme kahve giysen de o çizme siyah giysen de o çizme. ve birçuk yıldır çalışıyorum kendi paramla ilk çizmemi geçen günlerde aldım. ama bu süre içinde iki bot da aldım. kendime de haksızlık etmiym. ne biliym sürekli bi şey çıkıyor. gerçekten ihtiyaç listesi mi yapmalı biraz nefsi mi yenmeli imrenmemek için napmalı bilmiyorum. öte yandan iş yerinde bi arkadaş var. kız kendine doğru düzgün hiçbir şey almıyor. ve belli yanı bu halinden memnun. onu da takdir ediyorum. bunu bir arkadaşıma söylediğimde onlar kira ödüyordur, ev geçindiriyordur senin öyle bir derdin yok ki dedi.
son beş aydır ciddi bir miktar denilebilcek şekilde para biriktirmeye başladım. bu para yokmuş gibi davranıyorum. bu sefer de kendimi sıkıyorum. hesap kitap yapıyorum. ay sonuna kadar şu kadarla geçinmek zorundayım diyip kasıyorum kendimi. çevremdeki insanların çoğu zaten evlenince alamıycaksın. bekarken dilediğin gibi harca sonra pişman olursun diyorlar.
çok başka başka şeylerden bahsettim ama kısaca hem almıyorum, hem alıyorum da aslında ama yetinemiyorum, hem imreniyorum hem hem...
çalışma hayatına başlayanlar, bekarlar, bu konuda deneyimli olanlar. siz bu dengeyi nasıl kurdunuz. bikaç sene fütursuzca harcayıp sonra mı birikim yaptınız yoksa hem birikim hem harcadım mı diyosunuz.
gerçekten kafamı bu konuda kurcalamak istemiyorum. deneyimlere ihtiyacım var

Yaklaşık bir buçuk yıldır iş hayatına atıldım. çok şükür kazancım iyi ama ben bir türlü çalışıyormuş gibi hissetmiyorum sanırım.
sorun şu ki ben üni yıllarını ayda 150 tl ile geçiren bir insandım. ailemin yanında olduğumdan neredeyse sadece yol parasına yetecek şekilde harçlık alırdım. istediğim bir şey olduğunda da nadiren annemlerin kredi kartını alıp almaya çalışırdım. tabi içimde kalan çok şey olurdu ama alamadım diye de çok da takmayıp sadece imrenirdim olanlara.
şimdi çalışıyorum, bekarım, ailemin yanındayım, eve pek katkım da olmuyor ben yine hep imrenir moddayım.
kredi kartım 1500 tlden az gelmiyor. ama hala bana çok eksiğim var, hala hiçbir şeyim yokmuş gibi geliyor. yani mesela lise zamanlarımda ablam çalıştığı için bana bir çizme almıştı sağolsun. tek çizmem oydu. senelerce üni dahil onu giydim. sonra sıkıldım, yırtılmalar da oldu tabi. ama genç kızsın sonuçta. hep aynı çizme kahve giysen de o çizme siyah giysen de o çizme. ve birçuk yıldır çalışıyorum kendi paramla ilk çizmemi geçen günlerde aldım. ama bu süre içinde iki bot da aldım. kendime de haksızlık etmiym. ne biliym sürekli bi şey çıkıyor. gerçekten ihtiyaç listesi mi yapmalı biraz nefsi mi yenmeli imrenmemek için napmalı bilmiyorum. öte yandan iş yerinde bi arkadaş var. kız kendine doğru düzgün hiçbir şey almıyor. ve belli yanı bu halinden memnun. onu da takdir ediyorum. bunu bir arkadaşıma söylediğimde onlar kira ödüyordur, ev geçindiriyordur senin öyle bir derdin yok ki dedi.
son beş aydır ciddi bir miktar denilebilcek şekilde para biriktirmeye başladım. bu para yokmuş gibi davranıyorum. bu sefer de kendimi sıkıyorum. hesap kitap yapıyorum. ay sonuna kadar şu kadarla geçinmek zorundayım diyip kasıyorum kendimi. çevremdeki insanların çoğu zaten evlenince alamıycaksın. bekarken dilediğin gibi harca sonra pişman olursun diyorlar.
çok başka başka şeylerden bahsettim ama kısaca hem almıyorum, hem alıyorum da aslında ama yetinemiyorum, hem imreniyorum hem hem...
çalışma hayatına başlayanlar, bekarlar, bu konuda deneyimli olanlar. siz bu dengeyi nasıl kurdunuz. bikaç sene fütursuzca harcayıp sonra mı birikim yaptınız yoksa hem birikim hem harcadım mı diyosunuz.
gerçekten kafamı bu konuda kurcalamak istemiyorum. deneyimlere ihtiyacım var
Valla canim sen kendini nasil mutlu hissediyorsan öyle yap
Ama icinde azicik bile huzursuzluk varsa dogru gitmeyen bir seyler var demektir.
Ben kendimden ornek vereyim
Kucuklugumden beri para biriktirmeye özellikle israf etmemeye cok caba harcardim
Benim de tek zaafim 3- 5 liralik takilar
Aliyorum aliyorum ama bakiyorum ki haftada bir anca takiyorum
Cok şükür durumumuz iyi eşim iyi kazaniyor ben de stajyer avukatim bir yere girip çalisicam
Bir kumas pantolon birkac tane de bluz aldim yazdan kendime
Botum da aynen senin gibi lise sonda aldim halen giyiyorum
Kiyafet alimini pek sevmiyorum
Ben de her ay kitap aliyorum
Aslinda burdaki topiklere girip baksan ay ay para arttirabilirsin motive olursun :))

Maaşın ne kadar mesela ? Onu bilsek daha iyi bir bütçe ayarlayabiliriz. Her ay kendini çok kasmadan bi miktar bankaya at. Maaşınin daha az bir meblağ olduğunu düşün. Gerisini de ailenin ihtiyacı yoksa harca gitsin. Evlenince gerçekten rahat harcanmiyor. Ben seni anlıyorum anlattıklarından. Sende yılların birikmisligi var. Kaç sene aynı çizmeyi giymişsin kim bilir neler hayal ettin ileride çalışma hayatinla ilgili o yüzden al kasma kendini ama abartma. Mesela yarın öbür gün bi evlilik biseyin olur çeyiz paran hazır olsun kendi paranla yaparsın herşeyini

Maaşın ne kadar mesela ? Onu bilsek daha iyi bir bütçe ayarlayabiliriz. Her ay kendini çok kasmadan bi miktar bankaya at. Maaşınin daha az bir meblağ olduğunu düşün. Gerisini de ailenin ihtiyacı yoksa harca gitsin. Evlenince gerçekten rahat harcanmiyor. Ben seni anlıyorum anlattıklarından. Sende yılların birikmisligi var. Kaç sene aynı çizmeyi giymişsin kim bilir neler hayal ettin ileride çalışma hayatinla ilgili o yüzden al kasma kendini ama abartma. Mesela yarın öbür gün bi evlilik biseyin olur çeyiz paran hazır olsun kendi paranla yaparsın herşeyini

maaşım 3850 civarı.
aylık fix 120 tl fatura harcamam var. değişken olmakla birlikte ortalama verirsem 1500 tl da kredi kartı borcum var. zaman zaman ekstra harcamalar da çıkıyo tabi.
son 4 aydır 2000 tl kenara atmaya çalışıyorum. ama şuan hesabımda 4 lira kaldığı ve kredi kartı kullanmak istemediğim için birikmişten 100 tl almak zorunda kaldım.
kredi kartı kullanmak istemiyorum artık. bi sıfırlayamadım ama. resmen mecbur kalıyorum.
evet birikmişlik var sanırım. aynı odayı paylaştığım iş arkadaşımın mesela asla ona yetişemeyeceğim sayıda ayakkabı, çanta, kıyafeti var. ve bunları aslında öğrenciyken almış. bende birikmişlik çok olduğundan bu eksiklik hissi hiç azalmıyor.

O zaman şöyle yap bi süre canım. 2000 değil 1500 at bakalım kenara. Bu da gayet iyi olcude bi para.o 500 u de bi süre gönlünce harca elbet bi yerde artık tamam diceksin. Ben isteklerini bastirmana karsiyim canım. Bastırılan heves insanın kursağında kalır hep ozenirsin. Maşallah maaşın gayet iyiymiş. 1500 at kenara gerisini gönlünce harca canım. Sonraki aylar küçük küçük arttirirsin bu parayı 1550 1600 derken gene 2000 e çıkarsın inşallah

Ve kartını kesinlikle sıfırla ve kullanmamaya çalış. Kart başa bela. Nakit parayla almaya çalış ve herşeyi aynı anda alma. Bir liste yAP mesela ihtiyaç listen olsun. Şu ay şu bu ay bu. Gör bak bu da işe yarayacak.

Varlık içinde yokluk çekiyormuş gibisiniz :)) ama yaptığınız şey ileride Harika bir yatırım olarak geri dönecek size. Bana annemi anımsattınız oda böyledir ihtiyacı dışında tek kuruş harcamaz keyfine.

Şöyle bişey deneyebilirsin... Bir ay sadece kazak alıp diğer ay pantolon&etek bir ay ayakkabı bir ay işte yazlıklar tişortler filan... Hem hepsini bir aya sıkıştırmamış olursun hem istediğin gibi para biriktirebilirsin :) bence bi denemelisin şuan en acil gördüğün ne ise hemen onu ilk ayın içinde al.

Back
X