'Para üstü' uyarısı! Bir kuruş dahi olsa alın

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.053
30.485
61
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, vatandaşların küçük meblağ olarak görüp almadığı para üstlerinin işletmelere kar kaldığını belirterek, "Vatandaşlarımız 1 kuruş dahi olsa para üstlerini almalı." ifadesini kullandı
2025712_620x410.jpg

Palandöken, yazılı açıklamasında, büyük market ve markaların nakit alışverişlerde 1 liranın altında kalan para üstlerini vermediklerini ve bunun yeni bir haksız kazanç elde etme yolu olduğunu savundu.
Piyasada yeterince bozuk para olduğunu vurgulayan Palandöken, "Yılın ilk 5 ayında darphane tarafından toplam 579 milyon 856 bin adet bozuk para piyasaya sürülmesine rağmen işletmelerin müşterilere bozuk para üstü vermemesi düşündürücü. Ekonomide gelinen bugünkü noktada vatandaşlarımız 1 kuruş dahi olsa para üstlerini almalı." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, vatandaşların küçük meblağ olarak görüp almadığı para üstlerinin işletmelere kar kaldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:bu durum işletmelerin işine geliyor. Az para algısı yaratılmasını etiketler üzerinde de oldukça sık görüyoruz. Etiketin üzerine 39,90 veya 39,99 yazıp ucuz algısı yaratılıyor ama kasada nakit ödemelerde ne 10 kuruş ne de 1 kuruş veriliyor. Para üstünü tam almak için kredi kartı ile ödeme yapmak gerekiyor, bu sefer de vatandaş kredi kartlarına yüklenip borçlarla uğraşıyor. Bu yüzden kaç kuruş olursa olsun vatandaş para üstünü mutlaka almalı. Bu bizim en doğal ve yasal hakkımızdır. Esnafımız sakızla dahi olsa para üstünü mutlaka verir. Haksız kazanç sağlayan işletmelere geçit verilmemeli."

haberturk.com

Ben bi zaman tartistim...Ben nakit verdim..üzeri eksik..benden fazla ücret aldınız dedim..olur mu dedi..fiyat şu...tamm fiyat o..ama kuruş olarak eksik..az bekletecem sizi dedi...amiri geldi...kasada kuruş olmadığını söyledi..pardon ama kart ile ödesem o parayı alicaniz.. neden peşinde yapmıyorsunuz dedim..herkes aynı davransa...

1 kurusu millet cope yere atiyo diye vermiyolar... bir kuruslari yoksa ben biriktiriyorum. Aslinda fis veren bim gibi lcw gibi yerlerin kesin kesin vermesi lazim.

Biz kasiyerlere 5 kurusum 10 kurusum cikismadi dedigimizde cogu sefer "vermelisiniz bu benim maasim kesiliyor" diyorlar
1 kuruşu geçtim hadi para üstü 10 kuruşu vermek istemeyenler bile oluyor,maaşımızdan kesiliyor diyorlar iyide bu müşterinin sorunu değil ki mesela 4.90 yazılıyorsa bana 10 kuruşu vermek zorunda.

1 kuruşu geçtim hadi para üstü 10 kuruşu vermek istemeyenler bile oluyor,maaşımızdan kesiliyor diyorlar iyide bu müşterinin sorunu değil ki mesela 4.90 yazılıyorsa bana 10 kuruşu vermek zorunda.
Aynen oyle de iste bizde de hani sanki 5 kurusu 10 kurusu istesek tenezzul ediyormus gibi bir his oluyor ve ben maalesef cogu zaman brklemeden cikiyorum

Valla bugün 2 mağazada bu durumu yaşadım. 1. Mağaza 89,95 olan ürünün 5 kuruşunu vermedi. Diğer mağaza ise 15 kuruşum yok dedi neyse dedik. Aslında üzerimizde toplumsal bir baskıda var, 5 kuruşu istemeye utanırdım ama onlar vermediğinde müşterisine karşı utanmıyor.

5-10 kuruştan ne zengin olurum ne fakir olurum dedim hakkımı helal ettim. Kim duysa komik gelir belki ama hakkımız olanı istemeliyiz.

X