para birktirme yolları

Evet ayrica annemin bana verdigi nasihatler ;

Kızım aldığın şey 1 lira bile olsa senin o şeye ihtiyacın yoksa tasarruf etmedin zarardasın.

İhtiyacın için indirimi bekleyebilirsin bu çok guzel birsey . Ama indirimden alıp ihtiyacını bekleme. Ihtiyacım olur diye sakın birşey alma.

Çocukların her şeyi olmak zorunda deģil. arada "yok" u bilsinler . Bazen de beklemeyi.

Ihtiyacim diye düşündüğün şeylerin gerçekten ne kadar ihtiyacın olduguna iyi karar ver. Bazı şeyleri heves uğruna alma.

Elinde artik kullanmadığın , ihtiyacım olur diye düşünüp sakladığın şeyleri paylaş. Senden çok işe yarayacaklar nasiplensin.

Zamanını tasarruflu kullan . Çok uyuma.

Gereğinden fazla yeme. Yediģini paylasarak ye.

Esinle para mevzularına girme . Hesap sorar gibi konusma . Tartısma.
Arkadaslarinla da para mevzularini konusma .

Hadi siz de yazin .Biraz tasarruf yapacam artik. Ben de neden birikmiyor 2 senedir para diye dusununce hatirladim bunları

Hadi siz de yazin .Biraz tasarruf yapacam artik. Ben de neden birikmiyor 2 senedir para diye dusununce hatirladim bunları

ben sabit giderlerimi yzıyorum ;
kira
aidat
bes
elektrik (yaklaşık)
su (yaklaşık)
internet
telefon faturası
doğal gaz (yaklaşık)
kredi kartı ( ekstra gerçekleşecek bir durum olmazsa belirlediğim limit)
mutfak (yaklaşık)

bu harcamalarım hemen hemen aynı oluyor. kalan paradan kendime bonus harcama payı da ayırıyorum. sinema olur dışarıda yemek olur. kitap alırım dergi alırım. hani keyfime göre harcama :KK22: geri kalanı ay sonuna kadar saklarım :KK30:

siz de gelir gider tablosu ile nereye ne kadar harcadığınızı belirleyip tasarrufa oradan başlayabilirsinz

günaydın @elvan7 ne güzel yazmışsın

benim de anneannem çok tasarrufludur.
dışarı çıkarken suyumuzu yanına alırdı
havuç salatalık atardı çantasına acıkınca yerdik
televizyonu fazla çalıştırınca çok ısındı deyip kapatırdı
suları kovalarda biriktirir cam temizliği yahut çiçeklere vermek için kullanırdı
bulaşıkları yıkarken az su kullanır

bir dönem bu tarz yaşayan insanları kınayan bir zihniyet olmuştu
ama şimdi bakıyorum herkes tasarrufun birikimin değerini anladı
biz de gerek onlardan gördüğümüz gerek burada okuduklarımız ile umarım bizden sonraki nesillere fayda sağlarız

Bizim de 2 senedir borcumuz yok. Ama hiç birikim yapmıyoruz. Hele şu sıralalar fazla harcıyorum. Tembelleştim bir iki aydır. Bir gün evde yesek ertesi gün dışarıda yiyelim istiyorum. İnternetten çocuklara alışveriş yapıyordum. Her görgüğümü almaya başladım. o_O

Benim annemin tasarruf yöntemleri;
1. Yemekleri evde pişirir. Artanları hemen küçük kaba boşaltıp kaldırır. Yiyeceğimiz kadarını ısıtırdı.
2. Abur cubura para vermez bize kuru üzüm ve leblebi alırdı en çok. Para olunca pestil, köme fındık , ceviz yerdik.
3. Çamaşır makinesinin atık suyunu alırdı. Beyazların kaynar ve köpüklü suyu hele. Onunla balkon vs siler pencere önü ve kapı önünü silerdi.
4. Doğal gaz daha ucuz olduğu için çoğu yemeği fırın yerine ocakta pişirirdi. Ya da sobada.
5. Yine Kettle çok elektirik harcamasın diye suyu ocakta kaynatırdı.
6. Ütüyü haftalık toplu halde yapar kızmışken halledeyim derdi.
7. Babamın gömleklerinin yakaları yıpranınca ters düz yapar değiştirir. Sökükleri hemen dikerdi.
8. Eskiyen çarşafları veya havluları yer bezi, cam bezi olarak kullanırdı.
9.Toplu alınan etleri topaklar yapar . Aylık yetecek şekilde ayarlar kullanırdı.
10. Gram ekmek çöpe atmamıştır. Kahvaltılarda hep bayat ekmekleri yer tazeyi bize yedirirdi.
11. Yazın artığı, Kışın katığı der . Konserveler , turşular , receller yapar . Bazı şeyleri kuruturdu.
12. Yazın köylüden peyniri toptan ve uyguna alır . Birazını basar, birazını salamura yapar vs kullanırdı. Yine tereyağını toplu alır birazını eritir tortusunu alır (Tortusuyla kete yapardı ımm) kahvaltılık için küçük topaklar yapar. Derin dondurucuda saklardı.
13. Yoğurdu kendisi evde mayalardı.
14.Eskiyen kıyafetlerden ihtiyacı olana verilmeyecek olanların düğmelerini fermuarlarını çıkarır. Başka ihtiyaçlarımıza değerlendirirdi.
15. Ayakkabılarımızı sürekli boyar . Hemen eskimesini önlerdi.
16. Aldığı eşyaları çok özenli kullanırdı. Fırınımız 1980 yılında alınmış ama her yer parıl parıl parlar hala. Düdüklüsü felan gıcır.
17. Gıda alışverişini toplu yapardı. Bence çok doğru karamış aylık yapmak. Her gidişte kampanya indirim diye bir sürü uvur zıvır dolduruyoruz eve.
18. Öyle çeşit çeşit leke sökücüler vs kullanmaz. Bir şey lekenediği an çıkarıp çitiler lekesini çıkarır. Hemen yıkamayacaksa kurutur kirli sepetine koyar. Makineyi tam dolu olmadan çalıştırmazdı.
19. Yine çeşit çeşit temizlik malzemeleri kullanmaz doğal yolları çok denerdi. Şimdi düşünüyorum da bu kimyasalların azlığı hem sağlıklı hem tasarrufluymuş. Evimiz her zaman tertemizdi. Bazı kapları bakır tel ve arap sabunuyla ovalar öyle parlatırdı ki. Sirke , Limon, arap sabunu kurtarıcısıydı.
20. Evde çok eşya yoktu. Çok sade , temiz , düzenli bir evimiz vardı.
21. Eskiyen pamuklu penyeleri atlet niyetine içten giyerdik:KK70:
22. Çorabımızı yünden örerdi. Eskiyen kazakları söker çoraba çevirirdi.
23. Bulaşıklar o vakitler elde yıkandığı için leğene su koyar orada köpüklerdi. Köpüğü az koyar çabuk durulansın diye bilek gücüyle temizlerdi. Yine banyo da bir kova su koyar fazlası israf derdi. O suyla idare ederdik.
24. Pazar alışverişi yapar . Bizi de götürür hepimizin eline bir poşet tutuştururdu. Besmelesiz yemek yapmaz bereketi kaçar derdi. Hiç bir yemeği beğenmemezlik yapmamıza izin vermezdi.
25. Her yere yürüyerek gider. Ulaşıma para harcamazdı. Şuan da tek kişi gidecekse toplu ulaşım aracını kullanır. Babamın götürmesini istemez.

Annem çok zorluklarla okuttu bizi . Allah razı olsun ondan. Hiç bir şeyde de gözümüzü koymadı. :KK60:
Hiç kimseye boçlu olmadık. Hayrını da çok yapardı. Eli bereketliydi.İkramı severdi. Evimizden misafir eksik olmazdı.

Varsa sizde annelerinizin tasarruf yöntemlerinden bahsedin. Ne varsa annelerimizde var valla
Anneniz kitap gibi ders gibi bi kadın masallahh allah omrunu uzun sağlıklı etsin çok etkilendim

ben sabit giderlerimi yzıyorum ;
kira
aidat
bes
elektrik (yaklaşık)
su (yaklaşık)
internet
telefon faturası
doğal gaz (yaklaşık)
kredi kartı ( ekstra gerçekleşecek bir durum olmazsa belirlediğim limit)
mutfak (yaklaşık)

bu harcamalarım hemen hemen aynı oluyor. kalan paradan kendime bonus harcama payı da ayırıyorum. sinema olur dışarıda yemek olur. kitap alırım dergi alırım. hani keyfime göre harcama :KK22: geri kalanı ay sonuna kadar saklarım :KK30:

siz de gelir gider tablosu ile nereye ne kadar harcadığınızı belirleyip tasarrufa oradan başlayabilirsinz
Giderlerin tamamiyla esim ilginiyor . Bana karismaz. Ama 2000 model eski bir arabamiz var yenilesek fena olmaz.

Bzm sabit giderler
Araba kredisi
Öğrenim kredisi
Kk borcu
Tlf fatura
Net fatura
Tv fatura
Aklıma gelenler bunlqr

Benim maaşından olan giderler de şöyle,
Kredi
Birikim
Tlf faturam
Gün paraları
Harçlık
Kumbarama attığım (bilezik alacağım)
Bazı ekstralar...

Diğerleri eşimden.

Bizim
Elektirik, su , dogalgaz, tlf , adsl , benzin , market, giyim, bakici. Kredi karti felan .

Cok sukur kredi de yok . Ev kira degil. Baska borç da yok . Birikim de yok.o_O

ben henüz evli değilim. para biriktiriyorum ama pek de bir amacım yok. biriksin dursun işte kötü gün parası diye birikiyor. ama bi amacım hedefim olsun da istiyorum. daha doğrusu istiyordum.

artık şöyle bir kararım var. eylüle kadar biriktirip eylülde lazer epilasyona başlayım diyorum. kalan kısmı da yine kötü gün parası olarak birikmeye devam etsin

ben henüz evli değilim. para biriktiriyorum ama pek de bir amacım yok. biriksin dursun işte kötü gün parası diye birikiyor. ama bi amacım hedefim olsun da istiyorum. daha doğrusu istiyordum.

artık şöyle bir kararım var. eylüle kadar biriktirip eylülde lazer epilasyona başlayım diyorum. kalan kısmı da yine kötü gün parası olarak birikmeye devam etsin
Bi yerden başlamak önemli zaten cnm
Ben evlenmeden biriktiriyordum araba almıştım hedefim oydu mesela bnm :)

Evet ayrica annemin bana verdigi nasihatler ;

Kızım aldığın şey 1 lira bile olsa senin o şeye ihtiyacın yoksa tasarruf etmedin zarardasın.

İhtiyacın için indirimi bekleyebilirsin bu çok guzel birsey . Ama indirimden alıp ihtiyacını bekleme. Ihtiyacım olur diye sakın birşey alma.

Çocukların her şeyi olmak zorunda deģil. arada "yok" u bilsinler . Bazen de beklemeyi.

Ihtiyacim diye düşündüğün şeylerin gerçekten ne kadar ihtiyacın olduguna iyi karar ver. Bazı şeyleri heves uğruna alma.

Elinde artik kullanmadığın , ihtiyacım olur diye düşünüp sakladığın şeyleri paylaş. Senden çok işe yarayacaklar nasiplensin.

Zamanını tasarruflu kullan . Çok uyuma.

Gereğinden fazla yeme. Yediģini paylasarak ye.

Esinle para mevzularına girme . Hesap sorar gibi konusma . Tartısma.
Arkadaslarinla da para mevzularini konusma .

Harika güzel fikirler

kızlar yasım 35 bir yıldır çalısıyorum asgari ücret alıyorum bir cocugum var
bir araba aldım kredisni ödüyorum 2 yıl kaldı
ben bir ikinci cocuk cok ama cokkkk istiyorum
ama bir yandanda işim cok sükür iyi calıssam mı bebek mi yapsam yas ilerledi
ev için peşinat biriktirmek istiyorm ne yapsam sastım bana ne olur yol gösterin
sizce ne yapmalıyım akıl akıldan üstün

Back
Yukarı