bende yaptıklarımı paylaşmak istiyorum aralık ayında başladım önerilerinizi bekliyorum
gelirimiz:........eşim ve ben öğretmeniz yaz tatilleri hariç gelirimiz ayda 3800-4000 arasında değişiyor.
giderimiz:......
kira: 500
ortak gider:90
yakıt aylık:300 dolar
servis ücretleri:170
elektrik:80den aşağı gelmiyor
telefon:120
internet:35
banka kredisi:1600
kredi kartları: 1300 (nisan ayından itibaren 300e düşüyor)
giyim-temizlik -market alışverişi :almış başını gidiyor :)
baktım ki bu böyle olmayacak ne elde var nede avuçta zaten deprem maddi manevi çökertti evimiz ağır hasarlı çıktı o sırada memlkette gittik yol masrafları ve gittiğimiz yerdeki kişileri bizi söğüşlemesiyle yaklaşık 3milyar masrafımız oldu yok yere ive başladık tasarruf olarak ne yapabiliriz diye:
ilk önce evimizi taşımak zorunda kaldık kiramız 350ye düştü ortak gider de otomatik ortadan kalktı evimiz sobalı oldugu için aylık 300 dolar da ödemiyoruz ekimizde tüm gün okuldayız akşamdan akşama soba yakıyoruz bi ev değiştirmek bize epey kar getirdi.
servis ücreti çok fazl oldugu için okullara yakın bir eve taşındık 170 servis parasıda cebimize kaldı ama oturdugumuz yerden merkeze gitmek istediğimizde yine yol parası ödüyoruz ama o da ayda 50-60 ı geçmez.
yazdan kışlık yiyecekelr çok yapmıştım ve derin dondurucuma bir sürü yiyecek koymuştum şimdi onlar bütçeme kolaylık sağlıyor genelde aldıgım şeyleri büyük boyda alırım mesela şeker alırken burada 25kg satılır ordan alırım yağı 18lt büyük teneke alırım soğanı10kgluk patatesi2okg çuvalla almıştım onları kullanırım mesela dün markette taze fasülye 10tl yi halbuki ben yazdan 10tlye tüm kışlık fasülyemi almış ve birsürü misafirimi ağırlamıştım ondan aylık mutfak masrafım sadece süt ürünleri- et -kıyma-balık-tavuk-temizlik ve abur cubur yaklaşık 150-200ü geçirmemeye çalışıyorum
sonra eve kumbara aldık ve içine sadece 1lira ve 50kuruş koyuyoruz hergün cüzdanda ne kadar bozuk varsa direk kumbaraya biraydır birikiyor dün açtım 85lira çıktı üstünede 15 lira koyup 1gr altın aldım
sonra cüzdanımın kenarına eşim 100lira bende 50lira koyuyoruz zor durum parası diye yani diğer ayın maaşını alana kadar hiç dokunmuyoruz çok acil olmadıkça eğer diğer maaşa kadar kalınca birleştirip bir çeyrek alıyoruz
maaşı alınca bir cumhuriyet altını alıyoruz
ekders ücretini alınca birazda maaştan üstüne koyup bir cumhuriyet daha almaya çalışıyoruz
eğer diyecekseniz neden kredi borcunuzu veya kredi kartınızı ödeyip bitirmiyorsunuz diyorsanız banka kredi borcumuz ödemelerimiz ekim ayında bitiyor eğer toplu ödeme yapmazsak ödenecek parada bir değişiklik olmuyormuş bende taksit ödemeyi tercih ettim
kredi kartı borcumuzda haziran ayında 1300den direk 300e düşecek istesek altın yerine bu borcu kapatırız ama insanız işte limit artınca yine harcarız diye taksit ödemek iyi geliyor ve taksitlerde vade farkı yok peşin fiyatına taksit durumu çünkü deprem sonrası birçok şeyimiz tamir oldu yada yenilememiz gerekti ve biz daha 2010 temmuzunda evlendiğimiz için düğün ödemeleri var bu borçlarda veeee borcumuzn bitince para isteyecek insanlar çok etrafımızda siz iki maaşsınız sizi etkilemez gönderin derler hep derler ondan bitirmek istemiyorum çünkü kolayına hayır diyemem ben
inşallah bu yaz tatilinde il dışı tayin isteyceğiz ve gitiğimiz yer neresi olur bilmiyoruz güzel bir yer olursa ev almak istiyorum ondan şimdiden biraz peşinat biriktirmeye çalıyoruz
bende 2 yıllık bir para biriktirme planı hazırladım çünkü bankadan çektiğimiz iki tane kredi var birisi bu ekimde diğeri seneye temmuzda bitiyor o yüzden bende seneye aralık ayına kadar bir plan yaptım ve bir kısmı altın olarak birikecek bir kısmıda artırdıgım paralarla olacak ama şimdiki paranın ve altının değerini baz alarak 67milyar biriktirmiş oluyoruz tabi Allah nasip ederse keşke bu banka kredileri olmasaydı ama oda bizim istemizle değilde mecburi bırakıldıgımız için oldu şimdide de verdiğimiz kişiden alamıyoruz paramızı mecburen onca borcu ödüyoruz kredininin birisinide eşim düğün yapmak için çekti ama faizli paradan bereket mi olur oldugu gibi gitti nasıl mı o parayla altın alındı sonra aileden birinin ihtiyacı oldu ona borç verildi taaaa2010 yılbaşında ödeyecekti ama hala ödemedi aklıma geldikçe sinir oluyorum öder diyorlar ama kimbilir ne zaman bu sayfayı sürekli takip ediyorum umarım şevkimiz hiç kırılmaz olmadık masraflar çıkmaz
Allah kimseye deprem gibi büyük bir felaket yaşatmasın ama herşeyde varmış bir hayır depremi van da yaşadık ama asıl deprem soyadı kütük bağımızın oldugu dünyamızda yaşadık ve hepsi benim gözümde yerle bir oldu